Vágólapra másolva!
Az egyelőre még "csak" ötszörös világbajnok német Michael Schumacher egyetlen ellenfele, a szezonzáró szuzukai futamot kilencpontos hátránnyal váró finn Kimi Räikkönen elszántan készül, mindent meg akar tenni a végső sikerért.

Kimi Räikkönen csak akkor lehet világbajnok, ha megnyeri a Japán Nagydíjat, Michael Schumacher pedig nem szerez pontot. Erre minimális az esély, de legutóbb éppen a McLaren korábbi finn sztárja, Mika Häkkinen lett úgy az összetett verseny legjobbja, hogy hátrányból indult az utolsó viadalon. Négy évvel ezelőtt az ír Eddie Irvine (akkor Ferrari) négy ponttal vezetett, de csak harmadikként ért célba, így végül két ponttal kikapott a futamgyőztes s világbajnoki címét megvédő Häkkinentől.

Az 1991 óta Monte-Carlóban élő klasszis éppen az Amerikai Nagydíj napján ünnepelte 35. születésnapját, Ron Dennis csapatfőnök nem is feledkezett el egykori pilótájáról. Telefonon gratulált neki, s ha már úgyis beszéltek, tréfásan megkérdezte tőle, nem adna-e tanácsot Räikkönennek, hogy fordíthatná a maga javára hátrányát. "Eszem ágában sincs tippeket adni Kiminek. Egyrészt tudja, mit kell tennie, másrészt annak idején ki nem állhattam, amikor mindenféle tanácsokat adtak nekem" - válaszolta nevetve Häkkinen.

Dennis is tisztában van vele, hogy Räikkönen esélyei igen halványak. "Tudjuk, hogy csak matematikai esélyről van szó, ennek ellenére mindent meg fogunk tenni a sikerért. A mostani szituáció egyébiránt 1986-ra emlékeztet engem: akkor sem hitt senki a hétpontos hátrányban lévő Prost sikerében, kis szerencsével mégis maga mögé utasította a Williams duóját, Mansellt és Piquet-t. Az autóversenyzésben bármi megtörténhet, számtalan hihetetlen dolgot átéltem már."

Räikkönen egyetlen esélye, ha nem adja fel előre a harcot, tudja ezt ő is. "Amíg le nem intenek a kockás zászlóval, nem adom fel a reményt, küzdeni fogok az utolsó kanyarig" - fogadkozott a finn. "Nincs veszítenivalóm, tudom, mi a feladatom. Csak erre akarok összpontosítani, nem pedig arra, hogy Michael mit csinál. Biztos vagyok benne, hogy a csapat mindent megtesz majd a sikeremért. Remélem, érdekes lesz a verseny, majd meglátjuk, mit hoz a vasárnap. Sajnos Indianapolisban nem volt szerencsém, az eső elvette a győzelmi esélyemet. Még így sincs minden veszve, ám nem lesz könnyű dolgom, hiszen csakis győzelemmel lehet esélyem az elsőségre. Készen állok erre a kihívásra!"