Vágólapra másolva!
Baumgartner Zsolt nem utazik el a Jordan-Ford együttesével Japánba, helyette itthon marad, és főiskolai tanulmányaira összpontosít. Frank Tamás, az első magyar Forma-1-es pilóta menedzsere szerint a támogatók roppant pozitívan reagáltak a Jordan szerződésajánlatára, s készek előteremteni a száguldó cirkuszban való szerepléshez szükséges összeget.

Eseménydús napokon van túl Baumgartner Zsolt. A Magyar Nagydíjon Ralph Firman sérülése miatt indulhatott életében először Forma-1-es versenyen, hogy aztán a három héttel később rendezett Olasz Nagydíjon újra bizonyíthasson. Az Amerikai Nagydíjon ugyan nem kapott feladatot, ám Eddie Jordan csapatfőnök kérésére elkísérte az istállót Indianapolisba. A tengerentúlon aztán sporttörténelmi eseményre került sor, a Jordan hivatalos ajánlatot adott a magyar pilótának: kelet-európai versenyző korábban nem jutott ilyen lehetőséghez.

A hír világgá kürtölése óta néhány nap már eltelt, így Baumgartnernek volt ideje feldolgozni a történteket: különösen, hogy jelenleg Magyarországon tartózkodik, s főiskolai tanulmányaira összpontosít. Teheti, Japánban ugyanis az ázsiai ország Forma-3-as bajnokságát vezető Motojama Szatisinak ad a Jordan bemutatkozási lehetőséget a pénteki, négycsapatos teszten.

- A főiskolán elkezdtem a következő félévet, úgyhogy van most elég dolgom - kezdte Baumgartner.

- Ezek szerint akkor nem utazol Japánba.
- Nem, elvégre most nincs rám szükség, s így legalább tudok egy kicsit a tanulással is foglalkozni. Minden egyes szabad percemet igyekszem kihasználni, nem hanyagolhatom el a tanulmányaimat. Ez a japán srác bizonyosan helyt fog állni hazai közönség előtt, hasznára lesz a csapatnak.

- Nem félsz attól, hogy esetleg annyira jó hatással lesz Eddie Jordanre, hogy neki is ajánlatot tesz?
- Ez egy olyan világ, ahol tulajdonképpen bármi megtörténhet, így akár az is, hogy Szatisinek is szerződést ajánlanak. Ugyanakkor ezt nem tartom igazán valószínűnek, csak egyet tudok: a nekem adott ajánlat továbbra is érvényes.

- Ha már ilyen hamar eljutottunk ide: most, egy héttel a hír bejelentése után milyennek látod esélyeidet?
- Jó kérdés. Igazából korai lenne még az esélyekről beszélni, maradjunk annyiban, nagyon bízom benne, hogy bekerülök a Forma-1-be. Mint mondtam, ebben a sportágban bármi megtörténhet, így továbbra is úgy vélem, ötven százalék az esélye, hogy az idénynyitón ott leszek Ausztráliában.

- Hírbe hoztak mostanság a Minardival is, mondván, ha esetleg a Jordannél mégsem jön össze a szerződés, náluk még lehet próbálkozni. Van ennek valóságalapja?
- A Minardival még csak egyeztetés szintjén sem beszéltünk, nem kezeljük alternatívaként. Egyébiránt nem lepnek meg különösebben az ilyen hírek, a Forma-1-gyel kapcsolatban folyamatosan találgatnak a kívülállók.

- Mit szólsz Villeneuve-höz? Egy csapásra állás nélkül maradt, s sokak szerint a Jordannél találhat új otthonra.
- Szerintem Villeneuve talál magának csapatot, s jövőre is láthatjuk őt a Forma-1-ben. Ecclestone világbajnokokat akar látni a mezőnyben, s a kanadai sem akar még annyira visszavonulni. Rajta áll, hogy melyik csapathoz ír alá, de szerintem a Jordan nem lenne neki való. Esetleg a Jaguarnál lehet keresnivalója...

- Az idény utolsó futama következik, mit vársz a Japán Nagydíjtól?
- A szuzukai igen gyors és technikás pálya, ami egyértelműen a Ferrarinak és a Bridgestone-nak fekszik. No meg Michael Schumachernek, így vélhetően nem lepek meg senkit azzal, ha azt mondom: a németé lesz a világbajnoki cím. Räikkönen óriási mázlival végezhetne csak élen, a McLarennek amúgy sem igazán kedvez a japán aszfaltcsík. Persze ha az égiek jóvoltából ismét kaotikus állapotok alakulnának ki, akár még a finn is diadalmaskodhat... Hadd mondjam még el, hogy a Jordantól is jó eredményt várok, ezen a pályán ugyanis nincs annyira elmaradva a többiektől.

Frank Tamás, Baumgartner menedzsere az [origo]-nak elmondta, hogy a magyar versenyző támogatói nagyon pozitívan reagáltak a Jordan szerződésajánlatára, így jelen állás szerint úgy néz ki, összejön a Forma-1-es szerepléshez szükséges összeg. Szerkesztőségünk megpróbálta kideríteni azt is, mennyi az a Gyurcsány Ferenc sportminiszter által említett "jelképes összeg", amellyel az állam támogatja Baumgartner Zsoltot, ám Szigetvári Viktor, a GYISM sajtószóvivője érdeklődésünkre csak annyit mondott, "a minisztérium csak a potenciális szponzorok felkutatásában nyújt segítséget a magyar pilótának, nem tiszte nagyobb összegű támogatást nyújtani, az erre fordítható pénzt ugyanis inkább kézzelfogható dolgokra, mint például uszodák, valamint sportpályák építésére költi".

A minisztérium ugyanakkor "nagy tisztelettel tekint Baumgartner Zsoltra, mert ebben a sportágban csakis kimagasló tudással lehet ilyen magasra jutni".

KD