Vágólapra másolva!
Teljesült Valentino Rossi álma, a MotoGP olasz sztárja végre kipróbálhatta a Forma-1-es Ferrari-istálló (tavalyi) versenygépét. Az itáliai sajtó szerint a 25 esztendős versenyző lehet Michael Schumacher utódja.

Három nappal azután, hogy Valentino Rossi a MotoGP dél-afrikai idénynyitóján elkápráztatta a népet (nyerni tudott azzal a Yamahával, amit előzetesen mindenki lesajnált), varázsolt a Ferrari házi tesztpályáján, Fioranóban is. Az olasz összesen 24 kört meg a tavalyi, F2003-GA kódjelű modellel, lapértesülések szerint legjobb ideje 59,5 másodperc volt. A jelentések külön beszámoltak arról, hogy Rossi Michael Schumacher bukósisakjában és overalljában rótta a köröket.

A pályán egyébiránt a német is ott volt, az utolsó simításokat végezte az F2004-esen az imolai utazás előtt. Időeredményeit a Ferrari nem hozta nyilvánosságra, de úgysem érdekelt volna senkit, a sztár ugyanis ezúttal Rossi volt. "Hihetetlenül izgalmas nap volt ez számomra" - lihegte Rossi, miután kimászott a Ferrariból. "Óriási élmény Forma-1-es autót vezetni, csodálatos, hogy egy napig Michael Schumachernek érezhettem magam. Szeretném megköszönni a csapatnak a lehetőséget."

A lehetőséget, amelyről már régóta beszéltek, mégis egy ideig úgy nézett ki, hogy nem lesz belőle semmi. Rossi próbálkozott a Toyotánál is, ahol elutasító választ kapott, végül a Ferrari tető alá hozta az e heti tesztet. Amely után sokan lehetségesnek tartják, hogy az olasz a MotoGP-ből a Forma-1-be szerződik (csakis szerződésének 2005-ös lejárta után), ez ellen még a nagy Schumachernek sem lenne kifogása. "Valentino igazi fenomén, van érzéke ehhez a sportághoz (is)" - dicsért a német. A La Gazzetta dello Sport szerint Rossi éppen Schumacher utódja lehet a Ferrarinál, amennyiben a hatszoros világbajnok nem hosszabbítja meg 2006-ban lejáró kontraktusát. "Ilyesmivel egyelőre nem foglalkozom, előbb a Yamahával meg akarom nyerni a világbajnoki címet" - mondta a spekulációkra reagálva Rossi. (Nyilatkozott egyébként a cégalapító Enzo Ferrari fia, Piero is, aki szerint utópisztikusan hangzik az olasz sportágváltása, egy "Ki tudja?" megjegyzéssel azonban "nyitva hagyta" előtte a kaput.)

Azzal, hogy Rossi a Hondától a Yamahához szerződött, Olaszország legjobban fizetett sportolójává vált: 12 millió eurós éves fizetését több millióval dobják meg személyes szponzorai, így a közép-olaszországi Tavulliából származó versenyző becslések szerint idén majd' kétszer annyi pénzt tehet zsebre, mint a Juventus csatára, Alessandro del Piero.