Vágólapra másolva!

Miután Sao Paulóba költözött, és legyőzte a CART mostani nagymenőit, Helio Castro-Nevest és Tony Kanaant, eltökélte magában, hogy megpróbálkozik az európai pályákkal. 1997-ben szerződött a Promatecme csapathoz, amely a brit Formula 3-as bajnokságban olyan nagyágyúkat nevelt korábban, mint Piquet, Senna és Mika Häkkinen.

Rögtön az év elején azonban szenvedő alanya volt egy közúti balesetnek - egy másik autó hajtott át a piroson -, és kórházba került. Gyors felépülésével és visszatérésével azonban mindenkit elkápráztatott, márciusban, a versenyszezon kezdetén már készen is állt a harcra.

A következő és az azutáni évet a Formula 3000-ben, a Red Bull Junior csapatnál töltötte, valamint tesztelt a Saubernél. Peter Saubert lenyűgözte a fiatal brazil tehetség, így borítékolva látszott lenni a helye a 2001-es csapatban. Kimi Räikkönen azonban elhappolta előle a Sauber másodpilóta-posztját, így egy januári tesztet követően az Arrows szerződtethette Bernoldit.

Első évében pontot ugyan nem szerzett, de általában jól teljesített, 17 futamból tízszer előrébb kvalifikálta magát tapasztalt csapattársánál, Jos Verstappennél (akinek helyére 2002-ben Heinz-Harald Frentzen érkezett), majd 2002 legelején szerződést hosszabbított vele csapata.