Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen egészen minimális, három ezredes különbséggel legyőzte a világbajnoki pontversenyt vezető Fernando Alonsót a San Marinó-i Nagydíj első időmérő edzésén, így az első helyről várhatja a vasárnapi folytatást. Michael Schumacher sokáig vezetett a Ferrarival, végül a harmadik hellyel kellett beérnie, csapattársa, Rubens Barrichello csak 11. lett. A délelőtti szabadedzéseken uralkodó Jenson Button ötödik lett, Felipe Massa behozta hetediknek a Saubert (az első hét helyen egyébként hét istálló versenyzői végeztek). Giancarlo Fisichella az új motoros Renault-val egy hiba miatt a szerény 15. pozícióban zárt, az újonc Vitantonio Liuzzi csak a Jordaneket és Minardikat tudta megverni.

A pályára az eddig tesztpilótaként tündöklő, a mély vízbe most először bedobott Vitantonio Liuzzi gördült ki, a red bullos szemre nem követett el nagyobb hibát. Az alapidőt 1:21.804-gyel állította fel.

Következett Alexander Wurz, aki utoljára 2000-ben versenyzett, azóta csak tesztelt a McLarennél. A Montoya helyett autózó osztrák az első szakasz után három tizeddel állt Liuzzi előtt. A másodiknál már fél másodperc volt az előnye, a végén pedig több mint egy. Wurz 1:20.632-vel vette át az első helyet.

A jordanes Narain Karthikeyan nyolc tizedes hátránnyal kezdett, amit a második ellenőrző pontig másfél másodpercre "növelt". Az indiai a célegyenes előtt megcsúszott kicsit, hátránya két és fél másodperc volt.

Az új motorral induló Giancarlo Fisichella az első szektorban 88 ezreddel volt lassabb Wurznál, a második után ez 83-ra csökkent. De hiába, ugyanis egy nagyobb hiba miatt (zseniális mozdulattal fogta meg a Renault-t!) a célba egy másodperces hátránnyal a második helyen érkezett.

Michael Schumacher másfél tizedes előnnyel kezdett Wurzhoz képest, s a második szektorban ugyanennyivel volt gyorsabb. A három tizedes fórból a végére majdnem négy lett, 372 ezreddel verte meg az osztrákot. A hétszeres világbajnok 1:20.260-nal állt az élre, a negyedik szabadedzésen Button ennél két tizeddel tudott jobbat.

Nick Heidfeld, aki hátfájdalmak miatt állítólag kis híján kihagyta a San Marinó-i Nagydíjat, kb. wurzi idővel teljesítette az első és a második szektort is. A célban 1:20.807-et mutatott az óra, ami csak a harmadik helyhez volt elegendő. A végén három tizedet kapott Schumachertől.

Szato Takuma ezredre ugyanakkora hátránnyal kezdett, mint Heidfeld, s a második szektorban is hasonló időt ment. A vége döntött, mégpedig Heidfeld javára, Szato jobban lelassult, mint a német.

Button nyolc századdal lassabb volt Schumachernél a pálya első szakaszán, a folytatásban azonban 147 ezredre nőtt a hátránya. Az angol nem tudta megismételni délelőtti teljesítményét, 1:20.464-gyel "csak" a második helyre vágódott be.

Christijan Albers szinte értékelhetetlen teljesítménnyel állt elő a vadonatúj, gyorsabbnak ígért Minardival, 5,6 másodperces hátránnyal a tökutolsó helyre érkezett be. Patrick Friesacher számára csak az lehetett a tét, hogy megverje csapattársát, ez végül nem sikerülhetett neki, köszönhetően egy rusnya kicsúszásnak. Az osztrák 6,2 másodpercet kapott a világbajnoktól.

A gyengélkedő Jacques Villeneuve idei önmagához képest egész jól, csak két tizedes hátránnyal kezdett, s a második pont után is két és fél volt a lemaradása. A végén sokat veszített, 1:20.999-es ideje a hatodik helyhez volt elegendő.

A másik Jordanben ülő Tiago Monteiro laza két másodperces hátránnyal "rajtolt" (köszönhetően egy hibának), ebből nem is sülhetett ki semmi jó. Kapott 4,8 másodpercet, kettővel többet, mint Karthikeyan...

Rubens Barrichello kifejezetten nagy, három tizedes hátránnyal kezdett Schumacherhez képest, pedig szemre nem követett el hibát. A különbség a második pontig nem nőtt, a célig viszont kapott újabb három tizedet. Csak hatodik hely.

A Red Bull "öregje", David Coulthard 568 ezredes plusszal vágott neki gyors körének, ezt a második pontig megfejelte négy tizeddel. Csapattársát, Liuzzit másfél tizeddel azért megverte, nyolcadikként ért célba.

Felipe Massa hasonló idővel kezdett, mint Villeneuve, ő viszont nem stabilizálta, hanem javított eredményén a második pontig. A kritikus harmadik szektorban sem veszített sokat, 333 ezredes hátránnyal a harmadik helyet érdemelte ki. Kellett is igyekeznie, hiszen autójában pénteken motort cseréltek, így végső helyezéséhez képest tíz hellyel hátrébb sorolják majd.

Mark Webber 228 ezreddes hátránnyal kezdte gyors körét, ehhez a második szektorban kerek egy tizedet tett hozzá. A williamses a végét kegyetlenül megnyomta, 182 ezredre faragta lemaradását, ezzel sikerült megvernie Buttont is.

Ralf Schumacher nem kezdett éppen acélosan a Toyotával, előbb három és fél, majd hét és fél tized volt a hátránya, ez a harmadikban már nem nőtt. A kilencedik helyre érkezett be.

Kimi Räikkönen az első szektorban 51 ezreddel megverte Schumachert, a második után már két és fél tized volt az előnye. A végén sem hibázott, mi több, növelte előnyét, 374 ezredet adott a világbajnoknak, s 1:19.886-tal vette át az első helyet.

Forrás: MTIAz első időmérő végeredménye: