Vágólapra másolva!
22 év szünet után ismét Renault-diadalnak tapsolhattak a Forma-1-es Francia Nagydíjra kilátogató nézők, Fernando Alonso tükörsima győzelmet aratott a 13. helyről rajtoló Kimi Räikkönen és Michael Schumacher előtt. A világbajnokságot fölényesen vezető spanyol pilóta a dobogósokon kívül mindenkit lekörözött, idén már öt sikernél tart.

Képgaléria

A Renault nem kevesebb, mint hatezer gyári alkalmazottját hívta meg a Francia Nagydíjra, illett hát igyekeznie Flavio Briatore együttesének, hogy ne lógó orral menjenek haza. Alonso szombati pole-ja már félsikert jelentett, arra azonban talán senki sem számított, hogy a spanyol olyan végtelenül könnyedén teszi mellé a másik felet, hogy a mezőny hozzá sem tud szagolni sikeréhez..

A világbajnoki éllovas úgy jött el a rajttól, mint akit puskából lőttek ki, néhány kör alatt máris behozhatatlan előnyre tett szert. A futam ettől alaposan le is ült, csupán az volt kérdéses, hogy pénteki motorcseréje miatt a 13. helyre sorolt Räikkönen előre tud-e vágtatni.

Nos, végül sikerült neki, köszönhetően a McLaren kétkiállásos taktikájának. Alonso (és a mezőny nagy része) háromszor volt kint tankolni, de így is azt csinált, amit akart. Michael Schumacher tavaly valósággal megalázott mindenkit, még az is belefért neki, hogy négyszer álljon ki a boxba - hát, valami ilyesmi történt idén is.

A hétszeres világbajnok most amúgy háromszor tankolt; első kiállásánál szinte minimális mennyiségű benzint kapott, hogy megelőzhesse az őt sokáig feltartó Jarno Trullit. Még ez sem lett volna elég azonban a harmadik helyhez, ehhez kellett Juan Pablo Montoya műszaki hibája is.

Alonso fölényére jellemző, hogy az utolsó körökben kis híján lekörözte Schumachert is, a negyedik, és így a BAR első pontjait szállító Jenson Buttont jóval a leintés előtt hátbacsapta a spanyol. Ahogy az időmérőn, úgy a versenyen is szenvedett a Williams, Nick Heidfeld gyakorlatilag húszpercenként látogatta meg a boxot, kapott is négy kört. Webber ugyan csak kettőt, de így sem jutott előrébb a 12. helynél.

A futam legizgalmasabb jelenete talán az volt, hogy az eredményhirdetésnél összecserélték a finn és a német zászlót.