Vágólapra másolva!

Alonso még nem fogta fel, Räikkönen 190 milliós ajánlatot kapott a Ferraritól

Fernando Alonso a vasárnapi Brazil Nagydíjon elért harmadik helyével minden idők legfiatalabb világbajnoka lett. A mezőnyből mindenkitől megkapta a jogos gratulációt, sőt, még az az Emerson Fittipaldi is üzent neki, akinek rekordját átadta a múltnak. Kimi Räikkönen közben öt évre szóló, 190 millió dolláros ajánlatot kapott a Ferraritól, ezt állítja legalábbis Martin Brundle, David Coulthard menedzsere.

Képgaléria: Így ünnepelt Alonso

"Schumacher Who?" - virított a felirat a vasárnapi Brazil Nagydíjat követően a Renault egyik szerelőjének pólóján, s noha a hétszeres világbajnokot kissé tán erős így alázni, kétségtelen, hogy végérvényesen elveszítette trónját. Az a Fernando Alonso ülhetett fel oda Interlagosban, aki az egy szem kanadai "falra simulást" leszámítva hibátlanul tette a dolgát 2005-ben (a Hungaroringen vétlen volt abban a balesetben, ami miatt csak a középmezőnyben végzett), s higgadt vezetéssel mindig profitálni tudott a McLaren műszaki hibáiból.

Mert az vitathatatlan, hogy idén nem a spanyol, hanem Kimi Räikkönen volt a mezőny leggyorsabb embere, csakhát a wokingiak képtelenek voltak olyan autót készíteni, ami bírja a finn tempóját. Így a szezon vége felé nem is az volt a kérdés, hogy Alonso vagy Räikkönen lesz a világbajnok, sokkal inkább az, hogy a spanyol mikor ünnepelhet végre. Brazíliában ehhez egy harmadik hely kellett neki, amit biztonsági autózással szállított is.

Az eredményhirdetés után óriási ünneplés kezdődött Oviedóban, Alonso szülővárosában. "Fernando! Köszönjük, hogy valóra váltottad az álmunkat!" - ez a felirat volt olvasható azon a nagyméretű plakáton, amit a település sportcsarnokába zsúfolódott tömeg néhány tagja készített, hogy stílusosan kezdődhessen a buli.

Több ezer ember tódult az utcákra és önfeledten skandálta kedvence nevét, többek a főtéren található szökőkútba ugorva fejezték ki határtalan boldogságukat. János Károly spanyol király telefonon gratulált Alonsónak, a helyi rádió tudósítása szerint azt mondta a pilótának, hogy "sikerével az ország minden lakójának nagyszerű napot szerzett".

"Még mindig nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy felfogjam, mi történt" - mondta hajnalban Alonso. "Kell néhány nap, hogy feldolgozzam ezt az egészet, azt a határtalan boldogságot, amit érzek. Beszéltem János Károllyal és a miniszterelnökkel is, hihetetlen, hogy ilyen emberek hívtak fel, csak hogy gratuláljanak nekem. Nagy köszönet az egész csapatnak, ők a legjobbak a Forma-1-ben, közösen értük el ezt a hatalmas sikert. Mindannyian bajnokok vagyunk, és meg is érdemeltük."

Flavio Briatore csapatfőnökből a leintés után valósággal kirobbant az öröm, gyerekként ugrándozott 24 esztendős pilótáját ünnepelve. "Egyszerűen csak boldog vagyok" - lihegte Briatore. "Az öröm egyfelől Fernandónak szól, aki egész évben csodálatos volt, másfelől a csapatnak, amely irtózatos munkát végzett annak érdekében, hogy ma hatalmas bulit csaphassunk. Fantasztikus autót építettek a fiúk, s még ha a McLaren gyorsabb is volt nálunk, csak azt mondhatom: a végelszámolásnál az összes futam számít. Fernando még csak 24 éves, de már most meghatározó alakja a Forma-1-nek, nagyon sokra viheti még ebben a mezőnyben."

Dicséretből egyébként nem volt hiány, Alonso mindenkitől megkapta, ami jár. Az elsők között gratulált Emerson Fittipaldi, az eddigi legfiatalabb világbajnok, akitől Alonso most elhappolta a rekordot. A spanyol éppen nagy elődje hazájában, Brazíliában ért a csúcsra, 24 évesen és 58 naposan lett vb-győztes. Fittipaldi 1972-es diadalakor 25 éves és 273 napos volt. "Fernando és az én pályafutásom között rengeteg a hasonlóság, mindketten korán kerültünk a Forma-1-be" - írta Fittipaldi közleményében. "Tehetséges, elszánt pilóta, aki képes minden futamon célba érni, nála jó kezekben lesz a rekordom. Velem anno nagyon gyorsan történt minden, óriási megtiszteltetés volt számomra, hogy megdönthettem Jim Clark csúcsát. Fernandónak azt kívánom, hogy az ő rekordja is legalább addig éljen, mint az enyém."

A "lesenkizett" Michael Schumacher is sietett hátbaveregetni Alonsót. "Szeretnék gratulálni Fernandónak és csapatának a vb-címhez. Nagyszerű munkát végeztek egész évben, egykori benettonosként számomra külön öröm, hogy boldognak láthatom őket. Találkoztam néhány 'sráccal', akikkel évekkel ezelőtt rengeteget dolgoztam együtt, mindegyiküknek könny csillogott a szemében. Jövőre újra összecsapunk, már most megígérem, hogy nehezebb dolguk lesz!"

"Alonso bebiztosította a vb-címet, amit az utóbbi öt évben Michael nyert meg" - fogalmazott Jean Todt. "A Renault tökéletes szezonon van túl, gratulálunk nekik." Rubens Barrichello annyit mondott, hogy "jó helyre került a vb-cím".

Kimi Räikkönen jövőre újra megpróbálhatja, s ami azt illeti, a finn nem is szontyolodott el túlzottan. "Csak idő kérdése volt, mikor zárja le a csatát Fernando" - nyilatkozta Räikkönen. "Gratulálok neki, hiszen az, aki az idény végéig a legtöbb pontot gyűjti össze, megérdemelten ül fel a világbajnoki trónra. Arra azonban már most készüljön fel: én és a csapat jövőre mindent bevetünk, hogy megszerezzük tőle az aranyat."

Räikkönennel kapcsolatos hír, hogy Martin Brundle, David Coulthard menedzsere és az ITV televíziós csatorna szakkomentátora azt nyilatkozta a Sunday Timesnak, hogy értesülése szerint a Ferrari 190 millió dollárt kínált fel a finnek, hogy 2007-2011-ig Maranellóban versenyezzen. "Én sosem szerződtetnék senkit fix öt évre, még Kimit sem, hiszen fél évtized alatt sok minden változhat. Mindenki annyit ér, amennyit fizetnek neki, ha a Ferrarinak így jó, a magam részéről sok sikert kívánok nekik."

[origo]