Vágólapra másolva!
Michael Schumacher volt a leggyorsabb pénteken, a barcelonai tesztelés negyedik napján. A második a ferraris Alonso, a harmadik Schumacher csapattársa, Nico Rosberg lett.

Forrás: AFP
Schumacher elhallgattatta a kétkedőket pénteken

Ideális tesztkörülmények, 16 fokos levegő és 22 fokos aszfalt fogadta a versenyzőket pénteken. Schumacher mindenkit meglepett 1:21,268-as körével, amelynél gyorsabbat még senki sem futott a barcelonai teszten. A 42 éves német főleg az új aerodinamikai elemek tesztelésével volt elfoglalva, rövid etapokat futott, hogy az időmérőket gyakorolja. A fent említett kört is egy kvalifikációs szimuláció alatt, szuperlágy gumikkal futotta.

"Egész héten lépésről lépésre fejlesztettük az autót, hiszen szinte mindennap kaptunk új alkatrészeket a gyárból. Az autó most először állt össze a szinte már végleges változatban, így arra koncentráltunk, hogyan tudnánk a legtöbbet kihozni belőle. Úgy viselkedett az autó, ahogy vártuk, ezért egy igen produktív napot hagyhatunk magunk mögött. Teljesítettük a programunkat, holnap várhatóan eltérő időjárási körülmények között is gyűjthetek tapasztalatokat" - mondta a nap végén Schumacher.

A holnapi esőtől tartva délután négy órakor Nico Rosberg is beült a W02-es Mercedesbe, hogy még szárazon ki tudja próbálni a fejlesztéseket. Ketten összesen 89 kört tettek meg. A fiatalabb német legjobb köre fél másodperccel maradt el Schumacherétől, de így is harmadik lett a mai tabellán.

"Szuper, hogy ma tudtam menni néhány kört, figyelembe véve, hogy holnapra esőt jósolnak. Most, hogy végre minden fejlesztést beépítettünk az autóba, sokkal kezesebben viselkedett, mint korábban, jó érzés volt benne ülni. Elégedett vagyok a helyzetünkkel, szeretném megköszönni a csapatnak, hogy mindent be tudtunk építeni az autóba, amit akartunk. Nagy fejlődést értünk el a téli tesztidőszak alatt" - mondta Rosberg.


Alonso egyenletes teljesítményt nyújtott

A két mercedeses német közé Fernando Alonso tudott befurakodni a nap végi tabellán a Ferrarival. A spanyol 656 kilométert tett meg, ezzel 1714-re növelte a Scuderia e heti barcelonai tesztkilométereinek számát. Főleg új aeroelemeket próbálgatott, de lefutott egy komplett nagydíj-szimulációt is, amely során négyszer kellett kereket cserélnie.

"Ma a Forma-1 másodlagos volt számomra, a gondolataim inkább a Japánban történt földrengés áldozatai körül jártak. Az autó ismét megbízhatónak bizonyult, ami mindig jó hír. A változások, amelyeket erre a tesztre időzítettünk, valóban javították az autó vezethetőségét, és ma sikerült egy nagydíj-szimulációt is lefutni elég jó köridőkkel. Még nehéz lenne megmondani, hol is állunk a többiekhez képest, bár mindenki itt volt ma. De a különböző üzemanyagszintek, gumik és tesztprogramok miatt a helyzetünk csak a melbourne-i időmérőn lesz világos" - mondta Alonso.


Csak pénteken lehetett először élőben látni a Hispania F111-esét. Szombaton küldik pályára

A címvédő német Sebastian Vettel (Red Bull) ezúttal nyolcadik volt, 64 kört tett meg. A legjobb ideje 1:22,933.

"A felkészülésünk rendben halad. Hosszú volt ez a tél, és sok kilométert tettünk meg alatta, többet, mint eddig bármikor, ami pozitív. Most már Melbourne-re tekintünk. Ha a teljesítményünkről kérdeznek, akkor annyit mondhatok, hogy jó helyen vagyunk, de a pontos sorrendet lehetetlen megmondani Ausztrália előtt. Hogy jó kedvem van-e? Igen, mondhatjuk" - fejezte be rövid mondandóját a fiatal világbajnok.


Heidfeld a beállításokra és a Pirellik kiismerésére összpontosított a Lotus Renault-ban

Negyedik helyen a Kubicát helyettesítő Nick Hedifeld végzett 1:22,073-as körével, összesen 67 kört tett meg. Főként sok üzemanyaggal tesztelte a Pirelli abroncsait, és elégedetten tapasztalta, hogy az autó balansza kedvező a gumikoptatás szempontjából, mivel egyforma mértékben használódtak el az első és a hátsó abroncsok. Terveztek egy nagydíj-szimulációt is, de ez a délután elromló váltó miatt meghiúsult.

A Williamsnél Barrichello délelőtt sikeresen teljesített egy versenytávot, délután pedig az újonc Pastor Maldonado is beülhetett az autóba. KERS-et még mindig nem tudtak használni a korábbi problémák miatt, még az sem biztos, hogy a szezonnyitóig megoldják a gondokat. Maldonado most sem tudott sokáig körözni, mert egy olajfolyás miatt ki kellett cserélni a sokat futott Cosworth motort az FW33-asban. Egy hosszú etapot azért ment, és örült, hogy az új aerocsomagot végre kipróbálhatta.

A sauberes Kobajasit nagyon megviselte a hazájában történt földrengés, ennek ellenére csak azért nem tudott egy komplett versenytávot futni, mert a féltengely megadta magát az etap végén.

A Toro Rossót kormányzó Jaime Alguersuari ezúttal a hetedik leggyorsabb volt, elsősorban a hosszú etapokra szánt beállításokat próbálgatta.

Heikki Kovalainen dupla versenytávot, 138 kört tett meg a Team Lotus autójával, utána elégedetten nyilatkozott a csapat fejlődéséről, valamint az autó megbízhatóságáról és sebességéről.


Sutil kikapott az újonc, ex-DTM pilóta Di Restától

A Force Indiánál mindkét pilóta lehetőséget kapott pénteken, Sutil és Di Resta közül az utóbbi bizonyult gyorsabbnak 0,3 másodperccel.

A McLarennek a péntek sem múlt el problémák nélkül, Button délelőtt főleg aeroteszeket végzett, és a bokszkiállásokat gyakorolta, amíg ki nem kellett cserélni az autójában a motort. A brit csak 265 kilométert tett meg, legjobb köre 1:25-ös volt. Úgy véli, megvan a kellő sebesség az autóban, csak erről eddig a megbízhatósági gondok elterelték a figyelmet.

A csapatok szombatig gyakorolnak a montmelói pályán, ez az utolsó tesztsorozat az idénynyitó Ausztrál Nagydíj előtt. A melbourne-i nyitófutamot március 27-én rendezik.

Eredmények:

1. Michael Schumacher, Mercedes GP 1:21.268 67
2. Fernando Alonso, Ferrari 1:21.614 140
3. Nico Rosberg, Mercedes GP 1:21.788 22
4. Nick Heidfeld, Lotus Renault 1:22.073 67
5. Rubens Barrichello, Williams 1:22.233 89
6. Kamui Kobajasi, Sauber 1:22.315 98
7. Jaime Alguersuari, Toro Rosso 1:22.675 72
8. Sebastian Vettel, Red Bull 1:22.933 63
9. Heikki Kovalainen, Team Lotus 1:23.437 138
10. Paul Di Resta, Force India 1:23.653 42
11. Adrian Sutil, Force India 1:23.921 26
12. Pastor Maldonado, Williams 1:24.108 11
13. Jenson Button, McLaren 1:25.837 57
14. Jerome D'Ambrosio Marussia, Virgin 1:27.375 46