Vágólapra másolva!
A Ferrari a Brit Nagydíjon bevetett újításoknak köszönheti idei első győzelmét, Fernando Alonso azonban tudja, hogy Sebastian Vetteltől nagyon nehéz lenne elvennie a bajnoki címet.

Hatvan évvel azután, hogy José Froilán Gonzalez megszerezte a Ferrari történelmének első győzelmét Silverstone-ban, Fernando Alonso az olaszok idei első diadalát aratta az angol pályán. A csapat rajongói sokat vártak erre a győzelemre, hiszen a tavalyi Koreai Nagydíj óta nem állt Ferrari-versenyző a dobogó tetején, Alonso tempója alapján azonban nem kizárt, hogy a következő futamokon ismét az első helyért harcolhatnak majd.

A Ferrari már a tegnapi időmérő edzésen is közel került a bajnokságot még mindig hatalmas fölénnyel vezető Red Bull autóihoz, a futamon pedig gyorsabbnak is bizonyultak náluk. Bár a verseny első köreiben, intermediate gumikon Alonso a 3. helyen autózva lassabb volt Sebastian Vettelnél és Mark Webbernél, sőt, az első bokszkiállás után - immár slick gumikkal - Lewis Hamilton is megelőzte, utána jelentősen felgyorsult, és a DRS segítségével visszavette helyét a McLaren brit versenyzőjétől.

A verseny fordulópontja a 28. körben érkezett el: Alonso és az élen álló Vettel is beállt a bokszba, a német kiállása azonban rosszul sikerült: a kerékanyát nem sikerült azonnal rögzíteni, így Alonso és Hamilton is Vettel előtt tért vissza a pályára. "Lehetetlen megmondani, mi történt volna Sebastian problémái nélkül. De biztosan nehezebb dolgom lett volna, hiszen a pályán kellett volna megelőznöm. Ez nagyon nehéz lett volna, mert az autóink teljesítménye között csak két-három tized a különbség körönként" - nyilatkozta Alonso a futam utáni hivatalos sajtótájékoztatón.

Forrás: AFP

Miután Alonso az élre került, folyamatosan gyorsabb volt ellenfeleinél, bár Hamilton szemmel láthatóan feltartotta Vettelt. "Három-négy versennyel ezelőtt még körönként másfél másodperc volt a lemaradásunk, most pedig az élen állva el tudtunk húzni a mezőnytől" - mondta a spanyol, aki szerint egyértelműen a fejlesztéseknek köszönhető az előrelépés. "Volt egy időszak a szezon első felében, amikor hiába raktunk új elemeket az autóra, nem lettünk gyorsabbak, a szélcsatornánkból kapott adatok nem voltak helyesek. Most viszont minden új alkatrész működik, amit felszerelünk az autóra" - nyilatkozta elégedetten Alonso, aki végül 16 másodperces előnnyel nyerte a futamot.

Győzelmével Alonso feljött a bajnokság 3. helyére, s bár a Webber mögötti lemaradása csupán 12 pont, a kétszeres világbajnok tisztában van vele, hogy a világbajnokság legnagyobb esélyese még mindig az őt 92 ponttal megelőző Vettel. "Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, amíg Sebastian minden versenyen az első vagy a második helyen ér célba. Csak egyetlen dolgot tehetünk: rámenősek leszünk, és minden versenyt megpróbálunk megnyerni" - mondta.

Csapattársa, a végül ötödikként célba érő Felipe Massa nem tudott beleszólni a dobogóért zajló küzdelembe, a negyedik helyet azonban elcsíphette volna, miután a futam végén utolérte az üzemanyaggal spóroló Hamiltont. Az előzési kísérlet azonban ütközéssel ért céget. "Az utolsó (előtti) kanyarnál közel voltam Lewishoz. Ő belülre húzódott, én kívülre. Igyekeztem csak utána fékezni, és egy kicsit előtte kezdtem befordulni, amikor nekem koccant. De véleményem szerint nem tett semmi rosszat" - nyilatkozta Massa, aki azt is elárulta, hogy a futam elején megsérült az autója padlólemeze, szerinte ezért nem tudta Alonso tempóját hozni.

A csapatfőnök, Stefano Domenicali elsősorban azért elégedett, mert az előzetes várakozások alapján a brit pálya nem kedvezett a Ferrarinak. "A mérnökök azt mondják, hogy aki ezen a pályán gyors, az a hátralévő futamok többésén is versenyképes lesz. Remélem, tényleg így lesz!" - nyilatkozta boldogan.