Vágólapra másolva!
Csütörtökön elmentünk egy rövid városnézésre Lewis Hamiltonnal, aki a buszozás közben beszélt arról, miért fekszenek neki az esős versenyek, miért más Jenson Buttonnal vagy Fernando Alonsóval dolgozni, mennyire menő a Verdák 2-ben szinkronizálni. Azt mondta, a Hungaroring az egyik kedvenc pályája, és azt is elárulta, hogyan lehet legyőzni a Red Bullt.

Közel fél órája megtelt újságírókkal a városnéző busz a Roosevelt téren, amikor végre befutott a német rendszámos, diplomatamatricás Mercedesszel Lewis Hamilton. Az út előtt kikötötték, hogy mindenkinek ülnie kell, amikor mozgásban lesz a busz, de ezt a szabályt egy pillanatig sem vette komolyan senki, a fotósok és az operatőrök egymás hegyén-hátán próbáltak minél használhatóbb képeket csinálni a Forma-1 2008-as világbajnokáról. A múlt heti győzelmétől még mindig feldobott, jókedvű és mosolygós Hamiltont csoportos interjúban lehetett kérdezni az út alatt. A Magyar Tudományos Akadémiát, a Parlamentet, az Operaházat, és a Hősök terét érintő városnézés egy Andrássy úti kávézóban ért véget, ahol még pár kérdésre maradt idő. A mikrofon egy kilencéves kislánynál landolt egyszer, Hamilton azt mondta, még sosem volt ennyire fiatal kérdezője.

- Mit szól az esős időjáráshoz? Általában ez kedvez önnek, jól szokott menni esőben.

- Ez nem normális itt Magyarországon, amikor ide szoktunk jönni, akkor nagyon meleg, napos időjárás van általában. Ez az egyik legnehezebb pálya a versenynaptárban, nagy kihívást jelent a klíma miatt, iszonyatosan szoktam izzadni a versenyruhámban. De most elég jól érzem magam. Remélem az időjárás ilyen hűvös marad egész hétvégén, mert ez fekszik nekünk a legjobban, ez jó esély arra, hogy nyerjünk ezen a hétvégén is.

- A pályán is szereti ezt az időjárást?

- Angliában nőttem fel, ahol szinte mindig esik az eső, majdnem az összes nap olyan, mint ez, tehát hozzá vagyok szokva. Angliában kezdtem a versenyzést, nagyon sokat lehetett tanulni ilyen körülmények között, és ezeket a képességeket a mai napig használom versenyzés közben, ezért vagyok ilyen jó esőben. Nem remélek esőt, de a jó hőmérséklet nagyon fontos, nekünk a 20-25 fok közötti tartomány az ideális.

Egy kilencéves kislány kérdezi a városnézés után Hamiltont a videón

- A múlt héten jó hétvégéjük volt Németországban. Meglepődött, hogy minden ilyen jól működött a csapatban?

- Nagyon meglepődtünk, még ma is azt mondtam magamban, hogy nem hiszem el, hogy megnyertem a Német Nagydíjat, hogy egy újabb győzelmet szereztem. Ez remek érzés, egész más, amikor tudod, hogy megvan a sebességed, és úgy nyersz, mert akkor nem jelent akkora meglepetést. Nagy dolgot vittünk véghez. Tudtuk, hogy elég versenyképesek vagyunk, de az előző versenyen annyira jó volt a Ferrari és a Red Bull, hogy azt hittük, mögöttük végzünk majd.

- Miért lepődött meg annyira a németországi győzelmén?

- Valenciában az időmérőn még jók voltunk, de a versenyen nem, mert küszködtünk a gumikkal, aztán elmentünk Silverstone-ba, ahol a szabályváltozások után (egy versenyre betiltották a befújt diffúzorokat) szintén képtelenek voltunk nyerni, aztán úgy mentünk Németországba, hogy tudtuk, nincsenek olyan fejlesztéseink, amelyek nagy előrelépést jelentettek volna, de az újabb szabályváltozás nekünk dolgozott. Nem gondoltuk, hogy győzelemre esélyes az autónk, az edzésen nem voltunk a legjobbak, de a versenyen egyre gyorsabbá váltunk, volt néhány jó előzésem, ezek nélkül nem nyertünk volna. Pár dolog összejött azon a versenyen, nem gondoltuk, hogy újra a csúcson leszünk, nagyszerű érzés volt!

Fotó: Mudra László [origo]
Kis késéssel, egy diplomatamatricás luxus-Mercedesszel érkezett Hamilton a rendezvényre
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

- Milyennek tartja a magyar pályát?

- Szeretem a Hungaroringet, ez az egyik kedvenc pályám. Ez az egyik legrégebbi pálya a versenynaptárban, nagyszerű város mellett fekszik, mindig jól érzem magam, amikor ide jövök. Olyan, mint egy gokartpálya, nem túl nagy, az idő mindig jó. 2007 óta járok ide, és mindig versenyképesek voltunk, nyertünk 2007-ben, pole pozícióban voltunk 2008-ban, azt hiszem, nyertünk 2009-ben, tavaly viszont elromlott a váltóm. Az idén remélhetőleg újra gyors lesz az autó, az ilyen pályákon, mint például Monaco, nagyon versenyképes volt. Itt hasonló leszorítóerőre van szükség, és a pálya karaktere is hasonló.

- Mi a legjobb és a legkellemetlenebb emléke a Hungaroringről?

- Már hatodszorra vagyok itt, 2006-ban a GP2-ben versenyeztem még, és nem volt túl sikeres a hétvégém. Gyors voltam, de nem tudtam befejezni a kvalifikációt, ezért nagyon hátulról rajtoltam. Utána jó versenyeink voltak. Ezen a hétvégén folytathatjuk a jó sorozatot.

Fotó: Mudra László [origo]
Elvileg addig nem indult el a busz, amíg le nem ült mindenki. Elvileg...

- Miben más együtt dolgozni Buttonnal, mint Alonsóval? (Az [origo] kérdése.)

- Minden csapattárs különböző, más a karakterük, máshogy gondolkodnak az életről, más országból jöttek. A mostani csapattársam (Jenson Button) szintén brit, és szintén világbajnok, a legjobb helyen van az életében, nagyon sok pozitívummal járul hozzá a csapat munkájához. A múltban volt olyan, hogy a csapattársammal mindketten nagyon ki voltunk éhezve a világbajnoki címre (itt valószínűleg a 2007-es Alonso-incidensre gondolt, amikor a spanyol csapattársa feltartotta őt a bokszban, hogy ne tudjon az időmérő végén gyors kört futni - a szerk.), a legutóbbi csapattársamnak (Kovalainen) nem volt világbajnoki címe, ő még más szakaszában tartott a pályafutásának, mint a mostani. Úgy gondolom, a mostani párosítás jól működik, nagyon jól dolgozunk együtt a szerelőkkel, mérnökökkel, jó az egyensúly a csapaton belül. Különösen az utolsó két csapattársammal volt nagyon pozitív a kapcsolatom.

- Mi a McLaren legerősebb pontja, és mi a Red Bull gyengéje?

- Nekik nagyon jó évük van, az autójuk gyors volt mindenhol, minden pályán az első két sorból indultak, szinte mindig ott voltak az első két helyezett között, kivéve a múlt hétvégét. Nekünk folytatni kell a fejlődést. A mi autónknak remek a motorja, megbízható és a legjobban is néz ki, de a gyors kanyarokban nem annyira gyors. Viszont a lassú és közepes kanyarokban jó, és a Hungaroringen pont ebből van sok. Más motorüzemmódokat használunk, ez még engem is zavarba hoz, nehéz elmagyarázni, kicsit más az ő motorjukban a pillangószelep. Ahol meg tudjuk verni őket, az a fejlesztés. Elkezdődött a fejlesztési verseny. Ők itt kezdték az évet (mutat egy szintet), mi itt (alacsonyabb szintet mutat), megpróbáltuk csökkenteni a hátrányt, de ez nehéz, mert ők is folyamatosan előre haladnak. A lényeg most az, hogy megelőzzük őket a fejlesztési versenyben.

Fotó: Mudra László [origo]
Hamilton a Hősök terén

- Menyasszonya, Nicole Scherzinger is itt lesz a hétvégén?

- Most nem jön, pár éve már volt itt 2009-ben, abban nem vagyok biztos, hogy tavaly is. Ezen a hétvégén az X-Factorban dolgozik, de a nyári szünetben elmegyünk valahová nyaralni, ami biztosan fantasztikus lesz.

- A Verdák 2-ben nemrég szinkronizált. Kedvet kapott a színészethez? Egyszer megjelenik majd Nicole Scherzinger egyik videoklipjében, esetleg gitározna, énekelne vele együtt?

- Szeretek énekelni, ő nagyon jó énekes, de én nem annyira, nem gondolom, hogy ezt csinálnám valaha is. Néha megkeresnek emberek, és remek dolgokban van lehetőségem részt venni. Ilyen volt a Verdák 2 is, felajánlottak egy kis szerepet, ami az egyik legmenőbb dolog volt az életemben. Ha elég szerencsés leszek, és még egyszer felkínálnak egy ilyet, örömmel belevágok majd, még akkor is, ha színészkedni is kell majd. Ez nagyon menő, szeretek filmeket nézni, szeretem James Bondot, az akciófilmeket, ha lenne valamilyen autós film, abban dolgoznék.

Fotó: Mudra László [origo]
Autó helyett Budapestről szóló könyvet kapott a 2008-as világbajnok

- Mikor volt utoljára lehetősége városnézésre?

- Amikor 17 éves voltam, anyukám elvitt New Yorkba, csak ketten voltunk, eltöltöttünk pár napot. Nagyon törődött velem, szép hotelbe és éttermekbe vitt el. Fagyos idő volt, havazott végig, de nagyon jó emlékeim vannak erről az útról, sapkában ültünk egy hasonló városnéző buszon, aminek a fele nyitott volt; életem egyik legjobb utazása volt. Az iskolán kívül ez volt az egyetlen alkalom, amikor ilyen városnéző buszon ültem.