Vágólapra másolva!
Hozzá hasonlóan Nigel Mansell is óvni próbálja Lewis Hamiltont attól, hogy a McLarent elhagyva átigazoljon a Red Bullhoz.

Két korábbi világbajnok, Jacques Villeneuve és Nigel Mansell is azt tanácsolja Lewis Hamiltonnak, hogy semmiképpen ne hagyja el a McLarent, ahol 2007-ben elkezdte Forma-1-es pályafutását. Az elmúlt hónapokban egyre több jel utalt arra, hogy a brit versenyző elégedetlen a csapatával, és szeretne átigazolni a Red Bullhoz, mert érzése szerint ott nagyobb esélye lenne további vb-címeket szerezni.

Mansell úgy véli, Hamilton már akkor is szerencsésnek érezhetné magát, ha egyáltalán felajánlanának neki egy pilótaülést a Red Bullnál. "De az én szememben Lewisnak fantasztikus karrierje volt a McLarennel, és a Ferrari mellett kitartva Michael Schumacher is bebizonyította, hogy ha valaki magáénak tudhatja a csapata teljes támogatását, arra évről évre építhet" - tette hozzá az 1992-es világbajnok. "És azt (Hamilton) sem mondhatja, hogy teljes sikertelenséggel kell küzdenie."

"A helyében én inkább maradnék a McLarennel és mindenkivel, aki támogatott engem, tűzön-vízen át kitartanék mellettük. Szerintem hiba lenne csapatot váltania."

Amikor nemrég kijelentette, hogy kisebb fizetéssel is beérné, ha győztes autót kapna, Hamilton éppen Villeneuve-öt hozta fel elrettentő példaként, aki a Williamsszel 1997-ben megszerzett világbajnoki címével a zsebében átszerződött az akkor alapított BAR-hoz, és többé egyetlen futamot sem nyert. A kanadai azonban úgy véli, a Red Bull legfeljebb azért igazolná le Hamiltont, hogy "felturbózza vele (Sebastian) Vettel imázsát."

"Miért menne oda? A McLarennél védett közegben van, ott imádják. Ők indították el a pályafutását, hálásnak kellene lennie nekik" - mondta Villeneuve. "Nincs joga bármiért haragudni rájuk. Nélkülük soha nem is versenyezhetett volna, még az alacsonyabb kategóriákban sem csinálhatott volna karriert. Úgyhogy legyen csak boldog."

Bár Hamilton Montrealban saját menedzsmentjének tudta nélkül, hirtelen felindulásból kereste fel a Red Bull-főnök Christian Hornert, Villeneuve szerint csak azért szabadna más csapatokkal is tárgyalnia, hogy erősítse a pozícióját.

"Ha másokkal is kapcsolatban áll, azt sok egyéb mellett fel lehet használni arra is, hogy fizetésemelést harcoljon ki magának. Ezzel nincs is semmi gond, ilyen fogásokat mindenkinek alkalmaznia kell, de simán jöhet olyan év, amikor más csapatoknál egyáltalán nincs szabad hely. Amit a Ferrari tett Kimi Räikkönennel, hogy megszabadult tőle, az nagyon ritka. Ilyesmi nem fordul elő gyakran, a csapatnak igazán utálnia kell hozzá a versenyzőt."

Forrás: AFP

Villeneuve nem hibáztatja Hamiltont gyakran emlegetett agresszív manőverei miatt, viszont az a véleménye, hogy néha gondolkodnia kellene, mielőtt bevállalja őket, mert magának árt velük.

"Úgy tűnik, mostanában visszafelé fejlődött, ami kicsit furcsa, mert tavaly minden jel arra utalt, hogy lehiggadt" - mondta Villeneuve. "Továbbra is rámenős volt, de én azt láttam rajta, hogy már sokkal többet gondolkodik. Most mégis úgy látszik, mintha otthon felejtette volna az eszét."

"Szuperagresszív, nagyon szórakoztató nézni, úgyhogy nem is szeretném, ha megváltozna. Jó így. Egyedül ő szolgáltat igazi akciót a versenyeken, mert mindenki más csak a DRS-gombját nyomogatja, ami unalmas, haszontalan. Ő viszont tényleg támad."

Hamilton Valenciában azt ígérte, ezentúl körültekintőbb lesz az előzések során, ám Villeneuve-höz hasonlóan Mansell sem szeretné, ha visszafogná magát. "Lewis egy harcos. Az egyetlen, amit nem tart szem előtt, az, hogy az előzések közben igyekezni kell nem kilökdösni az ellenfeleket! Csak ezzel van problémája. A résekbe be kell bújni, de a többieknek is hagyni kell helyet, és nem azokban a kanyarokban érdemes próbálkozni, ahol nincs menekülési lehetőség. Elvégre a riválisai épp úgy versenyezni vannak ott, mint ő maga."