Vágólapra másolva!
A nagyközség önkormányzata a Hungaroringtől is pénzügyi segítséget vár ahhoz, hogy rendezzék a pálya környékének infrastruktúráját. Az egyirányúsított forgalom miatt a lakosoknak sincs annyi bevételük a vendéglátásból, mint régebben.

Mogyoród alpolgármestere szerint a nagyközségnek jelenleg "semmilyen" kapcsolata nincs a Hungaroringgel, de mindkét fél nyitott arra, hogy jól működő viszonyt alakítsanak ki. "Ehhez a mi képviselő-testületünkben megvan a szándék, és azt gondolom, Gyulay Zsolt tavalyi kinevezésével a Hungaroringben is partnerre fogunk találni. Eddig nem is kerestek minket" - mondta az [origo] F1Hírek-nek Kurucz Péter. "A szokásos protokollt betartották, mindenhova meghívtak minket, de ezenkívül különösebb kapcsolat nem volt a település, az önkormányzat és a Hungaroring között."

Kurucz hozzátette, hogy a pálya környékének nemzetközi rendezvényhez nem méltó infrastruktúráját - bekötőutakat, közműveket - a Hungaroring pénzügyi segítségével szeretnék fejleszteni, de állami közreműködésre is számítanak ehhez. Szerinte így lehetne biztosítani, hogy a nagyközség lakossága elfogadja a pálya közelségével járó kényelmetlenségeket.

"A falu lakosságának probléma a zaj, a forgalom és a tömeg. Ez az, ami nekünk jut a Forma-1-ből" - mondta az alpolgármester. "Az iparűzési adó évente több tízmilliós nagyságrend, de az önkormányzatnak ez az egy bevétele van a Hungaroringből. Pedig ha szétnézünk a világban, ennél jóval nagyobb összegeket kapnak települések."

"A pályának a lakossággal van összetűzése. Ezt úgy tudjuk rendezni, ha azt mondjuk, hogy ez vagy az a beruházás a Hungaroring segítségével jött létre. Számomra már az is üdvözítő lenne, ha 'Hungaroring, Budapest' helyett 'Hungaroring, Mogyoród' lenne kiírva. Elvégre Németországban sem az van kiírva, hogy 'Berlin', hanem az, hogy 'Hockenheim'."

Bár Kurucz szerint a pálya másik oldalán fekvő Kerepessel ellentétben Mogyoródon még nincs aktív civil kezdeményezés a Hungaroring működésének korlátozására, az ottani lakosságnak gondot okoz, hogy amióta néhány évvel ezelőtt napszaktól függően egyirányúsították a forgalmat a Magyar Nagydíj hétvégéjén, kevesebben haladnak át a településen, s így kevésbé tudnak kiadni szobákat, parkolókat.

"A faluba csak akkor engedik be az autókat, amikor a pályán véget érnek a programok. Így jóval kevesebb ember megy oda" - magyarázta. "Ameddig a lakosoknak volt bevételük abból, hogy a Hungaroring itt van, például a szobakiadás révén, addig minden normális keretek között folyt, senki nem háborgott a zaj miatt. Ezt most az is negatívan befolyásolja, hogy már nemcsak Forma-1-et rendeznek itt. Évente 265 napon át használják a pályát - idén volt WTCC, volt World Series by Renault, és voltak egyéb versenyek is."

"Ezek korbácsolják az indulatokat, mondván: eddig elviseltük a Forma-1-et, mert három nap hangos volt ugyan, de legalább jött belőle bevétel. Most viszont már van ez, van amaz, ezért kezd érlelődni egy polgári mozgalom. Amit azzal ellensúlyozhatunk, ha megint visszatereljük a forgalmat Mogyoródra."

Kurucz úgy véli, a Magyar Nagydíjhoz kapcsolódva a pálya és a szomszédos Aquarena között először idén megrendezésre kerülő fesztivál, a GP Fest fontos lépés afelé, hogy elkezdjen működni a kapcsolat Mogyoród és a Hungaroring között. A település önkormányzata nemrég új rendeletet hozott, amely szerint szigorúbban fogják szabályozni a pálya környékén zajló tevékenységeket. A verseny hétvégéje alatti áldatlan állapotok - rögtönzött sörsátrak, night clubok - évek óta jelentősen rontják az összképet, és a rossz emlékű türelmi zónát máig emlegetik a nemzetközi sajtóban.

"A településnek is jó, ha színvonalas, európai körülmények között fogadjuk a vendégeket. Ez az országimázs szempontjából sem mindegy, hiszen a két nap alatt 200-250 ezer ember jelenik meg itt" - mondta az alpolgármester. "A szabályozás azt jelenti, hogy megszabjuk, hol és milyen feltételekkel folytatható kereskedelmi és vendéglátó tevékenység. Még a kitelepülő sátrak minőségét is szabályozni tudjuk, akárcsak a parkolás vagy a kempingezés helyszíneit és körülményeit. Ezt azonban csak jövőre valósíthatjuk meg, mert hosszadalmas folyamat, rengeteg hatósági egyeztetést igényel."

Kurucz Péter hozzátette, hogy a Hungaroring is "támogatja" a mogyoródi önkormányzat rendezési tervét.