Vágólapra másolva!
A Hungaroring mellé települő, "nulladik" GP Festtől a mogyoródi önkormányzat is azt várja, hogy segít felszámolni a pálya körüli vigalmi negyedre jellemző áldatlan állapotokat.

Ettől az évtől kezdve négynapos fesztivál is gazdagítani fogja a Magyar Nagydíj programját. A GP Festtől a mogyoródi önkormányzat azt reméli, hogy segít a versenyhétvége alatt a Hungaroring környékén létesített különféle, nem ritkán engedély nélkül működő szórakoztató egységek - sörsátrak, night clubbok - felszámolásában.

"A kísérőrendezvényekkel Mogyoród már többször is bekerült a híradásokba. Azzal, hogy lesz-e türelmi zóna, vagy nem lesz, azzal, hogy milyen az utak állapota, vagy éppen a búcsúi tarkasággal, amely az úgynevezett vigalmi negyedet jellemzi" - mondta Kurucz Péter, a település alpolgármestere egy keddi sajtótájékoztatón. "Ezekre a körülményekre Mogyoród egyáltalán nem büszke, mert negatív képet festenek róla, ahogyan az egész országról is. Az idelátogató külföldiek ezt a képet viszik magukkal."

A GP Fest szervezői éppen ezért azt is célul tűzték ki, hogy bepillantást engedjenek a magyar kultúra értékeibe. A Hungaroring és az Aquaréna közötti nyolchektáros területen, amelyen a korábbi évek során többnyire parkoló üzemelt, a hazai borokat felvonultató "Winecity" mellett kialakítottak egy "Speedline" fantázianevű sarkot is, ahol az autózás magyar vonatkozású eredményeit - például Csonka János porlasztóját vagy Galamb József T-modelljét - mutatják be. Lesz még bungee jumping, a gyerekek szórakoztatásáról pedig külön terület gondoskodik arcfestéssel, szimulátorral, távirányítású autókkal és egyéb szórakozási lehetőségekkel.

Forrás: Red Bull

A Winecityben lévő kis színpadon nép- és világzenei együttesek várják az érdeklődőket, míg a fő színpad minden este valamilyen nagyobb szabású rendezvénynek ad majd otthont: csütörtökön a Mystery Gang, pénteken az Irigy Hónaljmirigy, szombaton az X-faktor sztárjai, a Vastag testvérek, a Summer Sisters és a Non Stop, vasárnap pedig az Analog Cuvée lép fel.

A szervező IJ Communication szenior kreatívja, Szőke I. László hangsúlyozta, hogy ezt még csak a GP Fest "nulladik évének" tekintik, mert a rendelkezésükre álló rövid határidő miatt nem volt lehetőségük olyan gazdag programkínálatot összeállítani, mint szerettek volna. A Mogyoród tulajdonában lévő terület használati jogát azonban 2016-ig, azaz a Magyar Nagydíj jelenlegi szerződésének lejártáig elnyerték az önkormányzat által kiírt pályázaton, és bíznak benne, hogy a várhatóan veszteséges első évet "konszolidált" második, majd három nyereséges év fogja követni.

Szőke szerinte "mindenki tudja, hogy Magyarország fesztivál-nagyhatalom", de az áprilistól novemberig tartó szezonban senki nem akart a Forma-1-gyel versengeni, ezért a futam ideje alatt lyuk tátongott benne. "Miben vagyunk jók mi, magyarok?" - fejtegette. "Ha sztepptáncról lenne szó, azért Írországba kellene menni. Mi a vendéglátásban vagyunk jók. Ezért arra gondoltunk, próbáljunk meg egy olyan arcú fesztivált kitalálni, amely az erényeinket egyesíti ezzel a nagyhírű rendezvénnyel, vagyis magával az F1-gyel."

A GP Festre nem csak azokat várják, akiknek jegyük van a Magyar Nagydíjra: belépő ugyan nem lesz, de egy vouchert, melynek az árát le lehet vásárolni, mindenkinek vennie kell. Szőke ugyanakkor "a magyar fesztiválkörnyezetbe tökéletesen belesimuló", a szervezők által maximált árakat ígér, tehát a terület a Hungaroring környékén a versenyhétvége alatt eluralkodó rablógazdálkodás határain kívül fog esni. Dr. Szabó István, mogyoródi képviselő, a gazdasági bizottság elnöke éppen ezért reméli, hogy a GP Fest révén "európai sportpályához méltó" állapotok alakulnak ki a pálya mellett. Hivatalos brosúrája szerint a rendezvény "saját arccal és programmal kiegészülve, fesztiválként képes felvonultatni hazai és Kárpát-medencei, országimázsszempontból is érdekes hungaricumokat, kulturális és művészeti elemeket. A látogatók által kialakított multikulturális légkör jó hátteret ad Magyarország sokrétű bemutatkozásához."

Forrás: Red Bull