Vágólapra másolva!
Egy nagydíj helyszínén a csütörtök sem eseménytelen: a pályán ma a Safety Carok driftversenye, a paddockban pedig a Virgin által rendezett pörkölt- és pálinkaparti tette színessé a munkás hétköznapot.

A Hungaroringen csütörtökön mogorva, alacsonyan szálló felhők és időről időre eleredő eső fogadta a Forma-1 meglepett közösségét. Akárkivel elegyedtünk szóba a paddockban vagy a sajtóközpontban, azt a kérdést nem úsztuk meg, hogy mi történt az ilyenkor szokásos napsütéssel. A csapatok, versenyzők és újságírók egyaránt arra számítottak, hogy a Nürburgringen uralkodó télies hidegből átruccannak napfürdőzni Magyarországra, de a flancos Paddock Club által mindenhova kötelezően elcipelt, világlátott pálmafák a Hungaroringet áztató esőben egy kissé idegenül hatottak. És akkor még finoman fogalmaztunk.

A magyar közönséget azonban szemlátomást nem olyan fából faragták, hogy egy kis zuhé eltántorítsa betevő csütörtöki bokszlátogatásától. Pontos adat ugyan még nincs, de nem hivatalos becslések szerint 25-30 ezer ember érkezett a pályára délután, hogy közelről pillanthasson be a csapatok garázsába, és esetleg elcsípje valamelyik versenyzőt is. A Red Bull tudta, hogy mivel tartozik a show-nak: a nézők szeme láttára gyakorolta a kerékcserét, és az egyik szerelője később olyan népszerűnek bizonyult, hogy munkavédelmi cérnakesztyűjében aláírásokat is osztogatott a lelkes érdeklődőknek. Michael Schumacher pedig abban a ritka kegyben részesítette a Forma-1 rajongóit, hogy végigsétált az egész bokszutcán.

Forrás: Farkas Péter [origo]
A Paddock Club pálmafái mögött esernyős nézők vonultak

* * *

Egy nagydíjnak még a nulladik napja sem eseménytelen. A motorhome-okat eddigre már összeszerelték, így készen állnak az újságírók fogadására, akik többnyire ezen a napon is a billentyűzet püfölésével ütik el az időt. Ám az érdekesebb, hogy a pálya sem kihalt. A két Safety Car és a Medical Car pilótái rendszerint ezen a napon gyakorolnak, és mivel az aszfalt ma végig nyálkás volt - a tapadás szempontjából ezek a legrosszabb körülmények -, a három Mercedes állandó drifteléssel, néhányszor még ki is csúszva töltött el néhány órát a Hungaroringen. Mivel erről a sajtóközpont tévéin is lehetett látni egy kezdetleges közvetítést, sőt az időmérő monitor szintén üzemképes volt, az újságírók pihenésképpen azzal szórakoztatták magukat, hogy a pályán kibontakozó spontán versenyt figyelték. Bár a végét sajnos nem tudtam megvárni, mert el kellett mennem a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által rendezett szokásos sajtótájékoztatóra, amikor utoljára pillantottam a monitorra, mulatságos módon a kombi Medical Car állt az élen 2:24.605-ös köridejével. A 2-es rajtszámú Safety Car 5,5 másodperces lemaradásban volt tőle, míg az 1-es rajtszámú csapattársa mellett a "kiesett" felirat szerepelt a monitoron. Innen szép nyerni!

Forrás: Farkas Péter [origo]
A paddockból mindenki a motorhome-okba vagy a sajtóközpontba menekült az eső elől

* * *

Kevesen tudják, hogy a Marussia Virgin sajtófőnöke, Tracy Novak, aki korábban évekig a BAR-nál, majd a Hondánál dolgozott, félig magyar: noha ő maga már Nagy-Britanniában született, édesapja, egy 56-os menekült, nyíregyházi származású. Tracy igyekszik is ápolni a hazai kapcsolatait, és az idén az az ötlete támadt, hogy egy, a csapat motorhome-jában rendezett pörköltpartival próbál híveket toborozni a magyar konyhának. A választék a költségkímélés jegyében egy kis tál paprikás krumplira vagy rizzsel körített pörköltre korlátozódott, és nem feltétlenül képviselte a hazai gasztronómia legjavát. Ráadásul a késve érkezők közül néhányan még erről is lecsúszva a kis befőttesüvegben tárolt kekszre fanyalodtak, de az esemény ennek ellenére nemcsak a hazai, hanem a külföldi újságírók körében is népszerűnek bizonyult: az éhes kollégák szép számban másztak fel a motorhome emeletére a tankolás reményében. Az autentikusságot szem előtt tartva Tracy gondoskodott barackpálinkáról is, és időnként a magyar nyelvtudását megcsillogtatva mindenkit arra buzdított, hogy vegyen a kezébe egy poharat, nehogy a tömegben ácsorgó csapatfőnök, John Booth pénzkidobásnak minősítse az általa indítványozott italvásárlást. Bár a legtöbben kénytelenek voltunk kihagyni a kóstolót, mivel még haza kellett vezetnünk, akadtak bőven, akik lazításképpen kortyoltak néhányat - bár úgy tűnt, a külföldiek nem igazán bíztak a pálinkában, és inkább a bort választották.

Forrás: Farkas Péter [origo]
A pörköltet a Virgin állandó szakácsa készítette

A hétvége nagy részében egyébként a csapatok többsége tárt karokkal várja az ebédelni vágyó újságírókat, de csütörtökön még a Ferrari az egyetlen, amely legalább szendvicseket kínál a betérő sajtóhadnak. Én néhány kollégám társaságában véletlenül épp a piros motorhome-ban voltam, mivel a Shell néhány szakemberével és a Ferrari vezető motormérnökével, Luigi Frabonival beszélgettünk, amikor kinyitott a büfé, és a helyiség pillanatok alatt megtelt a sajtó falatozó képviselőivel. A fotocellás ajtónak annyira gyakran kellett kinyílnia, hogy kis híján belebolondult; a szendvicsek vészesen fogytak. Ekkor a csapat egyik tagja - a nevét inkább fedje jótékony homály - vigyorogva hozzánk fordult, és tréfásan megjegyezte: "Na, itt az etetési idő az állatkertben..." Jó étvágyat!

* * *

Mivel a Magyar Nagydíj után kezdődik az egy hónapos nyári szünet a Forma-1-ben, az FIA sajtótájékoztatóján megkérdeztem a jelenlévő öt pilótát, hogy nem maradnak-e itt néhány napig nyaralni. Kiderült, hogy nem - sőt szabályos verseny alakult ki a leghamarabb távozó kétes értékű címéért. Mark Webberről és Jaime Alguersuariról kiderült, hogy hétfőn reggel fogják elhagyni az országot, Heikki Kovalainen viszont közölte, hogy már vasárnap este hétkor indul haza. Akárcsak Jenson Button, aki hozzátette azt is, hogy "egy nagydíj után mindig furcsa érzés ott maradni a helyszínen." Ám a küzdelemből Felipe Massa került ki győztesen, ő ugyanis szintén vasárnapot mondott, csakhogy a moderátor szombatot értett. "Szombat este?! Hát, azért remélem, hogy akkor még nem kell hazamennem!" - vágta rá Massa. - "Biztosan persze nem mondhatom, mert két évvel ezelőtt szombat este már... De hiszen úgyis tudja mindenki." A balesete nyilván még mindig élénken él az emlékezetében. Csütörtökön újra meg is látogatta a magyar orvosokat, akik akkor megmentették az életét.

Forrás: Farkas Péter [origo]
A bokszlátogatásra a rossz idő ellenére is rengetegen érkeztek

Webber egyébként elárulta, hogy Franciaországba indul nyaralni, Massa hazamegy Brazíliába, Alguersuari Barcelonába utazik, Button pedig először Hawaiira ruccan át, majd az egyik legjobb barátja esküvőjére hivatalos. A legjobb programja azonban Kovalainennek lesz. "Megyek Finnországba, golfozni a hóba" - mondta. Webber vigasztalásul azért hozzátette: "De Budapest tényleg gyönyörű város!"

* * *

A Forma-1 szereplői közül sokan vannak, akik emlékeznek rá, milyen volt eljönni az első Magyar Nagydíjra, a vasfüggöny mögé. Martin Brundle, aki ma a BBC kommentátora, de akkoriban épp a Tyrrell versenyzője volt, úgy emlékszik, az utazás "ugrás volt az ismeretlenbe", nem várt, ma már megmosolyogtató buktatókkal. "Az első arra utaló jel, hogy itt valami másra kell számítanunk, az volt, amikor megpróbáltunk autót bérelni. Ez nem bizonyult egyszerű feladatnak, kivéve, ha valaki nagyon korán gondoskodott a foglalásról" - idézi Brundle-t a Renault kiadványa. "Aki korán lépett, Ladát kapott, aki kicsit később, Trabantot, aki pedig még később, az semmit." Brundle ugyanakkor sok pozitív emléket is őriz 1986-ból. "A Duna-parti szállodák nemzetközi színvonalúak voltak" - mondta. "Először az vágott mellbe, hogy a 'Kék Duna' valójában barna. A város azonban csodálatosan szépnek tűnt, tele szenzációs épületekkel; a múlt szinte tapintható volt. Az mégsem kerülhette el az ember figyelmét, hogy a boltok kirakata üresen állt, és a szállodák éttermében nagyon szűkös volt a kínálat. Lényegében csak a napi menüt lehetett kapni, amit az éppen megvehető alapanyagokból készítettek." Brundle hozzátette azt is, hogy még nem látott országot ennyire gyorsan átalakulni. "Manapság már itt is mindenkinek van mobiltelefonja, és mindenki BMW-t meg Mercedest vezet!" Hát, azért ezzel a helyiek szívesen vitatkoznának...

Forrás: Farkas Péter [origo]
Esőcseppek a Red Bulletin-tartó műanyag láda fedelén