Vágólapra másolva!
Mark Webber ugyanolyan éhes a világbajnoki címre, mint tavaly, amikor az utolsó pillanatig esélye volt megszerezni csapattársa elől. Az [origo] F1Híreknek adott interjúban elmondta, biztos benne, hogy jövőre is a Red Bullnál versenyez, és valószínűnek tartja, hogy innen fog visszavonulni. Titkos álmai azért vannak.

Nyoma sincs az elveszített világbajnoki cím miatti kiégésnek, vagy a csapattárs lehengerlő teljesítménye miatti görcsölésnek. Mark Webber felszabadultan ült le beszélgetni velünk a Red Bull motorhome-jának egyik csendes asztalánál, ahová nem hallatszott át a Sebastian Vettel köré gyűlő újságírók zsibongása. Rutinosan foglalta össze az eddigi szezonját: néhány jó verseny, néhány értékes dobogós helyezés és a második hely a világbajnoki pontversenyben a mérleg a Magyar Nagydíj előtt. A győzelem idén egyelőre még hiányzik, de előbb-utóbb ez is összejön, ígérte.

Amikor azt kérdeztem tőle, idén is ott lesz-e a végső összecsapásnál, mint tavaly, kitűnő realitásérzékkel azt mondta: előbb el kell jutni a végső összecsapásig, és ehhez főként arra lesz szükség, hogy Sebastian Vettel ne legyen világbajnok már jóval a szezon vége előtt, amire azért az eddigi formájából ítélve elég nagy az esély. A feladat most az, hogy a lehető legtöbb pontot elvegyük tőle a következő négy-öt versenyen, és ha az utolsó futamra sem dől el a világbajnokság, akkor jól végeztük a dolgunkat - mondta az [origo] F1Híreknek Webber, de szerinte Vettel mostanra felépített előnyének a behozásához nem lesz elég néhány győzelem, kell az is, hogy a német világbajnoknak néha balszerencséje legyen. "Tudjuk, hogy nagyon magas szinten teljesít minden pályán, az autó is megbízható, és szerencsétlenségünkre kitűnően indult a szezonja. Megérdemli az elsőséget, mert nagyon jó munkát végzett. Ránk vár a feladat, hogy felzárkózzunk hozzá" - ismerte el csapattársa teljesítményét. A felzárkózás egyik kulcsa lehet Webber szerint, ha Vettelt minél többször kiütik a pole pozícióból, mert az első rajthelyről szinte verhetetlen, de ha forgalomban kell versenyeznie, van esély arra, hogy előjöjjenek a gyengéi.

Forrás: AFP
Értékes másodperceket lehet veszíteni vagy nyerni egy-egy kerékcserén

A mögöttük álló csapatból kiemeli a kerékcserét végző embereket, akiknek a hozzájárulása alig vehető észre, amikor minden rendben zajlik, de ha hibáznak, hosszú másodpercek is elúszhatnak, és tönkretehetik az egész futamot. A Red Bull csapatáról sokat elárul, hogy a Nürburgringen Vettel az ő kerékcseréjüknek köszönhetően jött fel az ötödikről a negyedik helyre.

Webber feladatát bonyolítja, hogy időközben a Ferrari és a McLaren is megérkezett a Red Bullok mellé, legalábbis a versenytempójuk sokat javult, és a világbajnokságot - emlékeztet az ausztrál - nem az időmérő edzés, hanem a vasárnapi futam eredménye alapján lehet megnyerni. "Ha Fernando az autóban ül, bármi megtörténhet" - utal finoman arra, hogy melyik versenyzőtől lehet leginkább tartani, de hozzáteszi: "az a legszebb ebben, hogy a legjobbak ellen versenyezhetek, és ha nyerek, az nagyon édes elégtétel".

Forrás: AFP
Webber: "A Forma-1-et egyfajta dörzsöltség és állhatatosság nélkül nem lehet túlélni"

Arra a kérdésre, hogy elbizonytalanította-e Lewis Hamilton korábbi látogatása a Red Bull-főnöknél, a vállát megvonva csak annyit mondott: természetes, hogy a paddockban beszélgetnek egymással az emberek, ő is szokott szót váltani Stefano Domenicalival vagy Martin Whitmarshsal az időjárásról vagy egyéb témákról. "Lehet, hogy Lewis ezzel nyomást akart gyakorolni a McLarenre, de rám semmilyen hatással sem volt, mert tudtam, hogy mi a helyzet a csapatnál" - magyarázta Webber. Bár tavaly már májusban meghosszabbította a szerződését, idén még mindig csak tárgyalnak róla, de Webber nyugodtan várja az aláírás pillanatát.

Az ausztrál pilóta az [origo] F1Híreknek felidézte, hogy 2010 után nem volt könnyű ismét talpra állnia, mert nagyon nagy erőfeszítésbe került a világbajnoki cím közelébe férkőzni, és nagy csalódás volt aztán elveszíteni. Így is szenzációs év volt, de a címre esélyes négy versenyző - Webber mellett Fernando Alonso, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel - közül végül csak egy valaki örülhetett - mondta, és ez volt az első pillanat, amikor az elveszített vb-cím miatti keserűség nyoma felbukkant Webber gesztusaiban.

A Forma-1-et egyfajta dörzsöltség és állhatatosság nélkül nem lehet túlélni, harcolni kell minden kanyarért a pályán, és magadért a pályán kívül - avat be a követelményekbe. Az utóbbi négy-öt évet karrierje legjobb időszakának tartja, mert amikor lehetőséget kapott, a lehető legtöbbet kihozta belőle. "Sok minden történt tavaly, amire büszke vagyok, de az ember mindig többet akar, és feszegeti a korlátait. Most megint nyerni szeretnék" - mondta Webber.

Forrás: AFP
Az ausztrál egy kicsit összetörte az autóját a péntek délelőtti edzésen a Hungaroringen

A dörzsölt és állhatatos versenyző szerepéből a kedvünkért azért kibújik, és arra a kérdésre, hogy ha választhatna, kit látna szívesen csapattársának, rövid gondolkodás után azt mondja: Rubens Barrichellót, mert olyan jó lehet hozzábújni. A Magyar Nagydíj után esedékes nyári szünetet firtató kérdésre adott válaszából pedig kapunk egy kis ízelítőt abból, milyen lehet Webber távol a Forma-1-es hétvégék nyüzsgésétől. Egy kis kerékpározás, egy kis lazítás valahol Franciaországban vörösborral, barátokkal és kikapcsolt telefonnal. Sőt erre az időre még a karórájától is megválna. "Sokszor nem jut időnk arra, hogy éljünk, mert profiként folyton a munkára kell koncentrálnunk, tartanunk kell a súlyunkat, és időben ágyba kell bújnunk".

Webber egyike azoknak a versenyzőknek, akikben nagyon elevenen él, honnan indultak. "Nagyon sokat tanultam az apámtól, és köszönettel tartozom neki az erkölcsi iránytűért. Megpróbálok úgy élni, hogy a lehető legkevesebb cselekedetemet kelljen megbánnom, és tisztában vagyok azzal is, hogy a körülmények nagyon gyorsan és váratlanul megváltozhatnak. Vérbeli versenyzőnek tartom magam a pályán, de azon kívül szeretem józan határok között tartani a dolgokat, és szeretem megosztani az eredményeimet a barátaimmal és a családommal, mert nagy szerepük van abban, hogy eddig eljutottam. Fontos, hogy ebből visszaadjak nekik valamit. Annak ellenére, hogy nemsokára 35 éves leszek, nem kerültem távol a gyerekkoromtól".

Forrás: AFP
Webber Rubens Barrichellót látná a legszívesebb maga mellett csapattársként

A nosztalgikus kitérő után visszatérünk a jelenbe, amelynek jelentős részét tölti ki Sebastian Vettel. Három éve csapattársak a Red Bullnál. "Jól ismerjük egymást, láttuk, hogyan viselkedik a másik nyomás alatt, és ez egészen kivételes betekintést ad abba is, hogy a másik ember hogyan működik" - mondja a különös kapcsolatról. Szerinte Vettelt nem változtatta meg a tavalyi világbajnoki cím. A kérdésre, hogy mi a magyarázat a német tökéletesnek tűnő győzelemsorozatára a szezon elején, annyit mond: van, amikor minden összejön. Mostanra viszont már jó kis csapat van a nyomában.

Webber lenyűgöző természetességét jól jelzi, hogy amikor gesztikulálás közben véletlenül felborítja az almalével teli poharát, magától értetődően elkezdi feltörölni az asztalról, miközben különösebb zökkenő nélkül folytatja a mondanivalóját.

Az ausztrál versenyző azt mondta, nagy valószínűséggel a Red Bull lesz az utolsó csapat, amelynél versenyezni fog. Arra a kérdésre, hogy van-e valamilyen titkos álma például egy Ferrari-szerződésről, már csak azt a választ kaptuk: ha elmondaná, már nem lenne titkos az álom.