Vágólapra másolva!
Az 1991-es világbajnokságot megnyerő autóból egy művész készített makettet utánzó műtárgyat. Hamarosan kalapács alá kerül.

Forrás: Coys

Ehhez a maketthez még a ragasztó is egy vagyonba kerülne. Azt a McLaren MP4-6-ot, amellyel Ayrton Senna 1991-ben harmadik, egyben utolsó világbajnoki címét szerezte, a brit csapat szétszedve odaadta egy művésznek, Jay Burridge-nek, hogy ízlése szerint alakítsa át valamilyen műtárggyá. A most 41 éves Burridge - aki egyébként kilenc éven át a BBC egyik gyerekműsorát vezette, mielőtt grafikusi pályára lépett, valamint snowboardokat kezdett tervezni - végül gigantikus makettet épített az alkatrészekből.

Az installáció augusztus 13-án kalapács alá kerül a veterán autókra szakosodott Coys aukciós ház árverésén, amely 30-50 ezer brit fontot (jelenlegi árfolyamon 9,5-15,7 millió forintot) szeretne kapni érte. Bár a maketthez még doboz sem jár, festékre viszont szerencsére nincs szükség hozzá, ez az összeg nem is vészesen nagy, ha összehasonlítjuk egy nemrég 242 ezer fontért (76 millió forintért) elkelt 1968-as Bizzarrini 5300GT árával.

A működőképes Forma-1-es autókért persze rendszerint sokkal többet kérnek: Michael Schumacher utolsó, 2006-os Ferrarija például néhány évvel ezelőtt több mint kétmillió dollárért kelt el. Nemrég egyébként Schumacher tavalyi Mercedeséből is kiállítási tárgy készült - annak 3200 különálló alkatrészét egy holland művész, Paul Veroude fellógatta egy terem plafonjára, hogy háromdimenziós robbantott képet alkosson belőlük.

Forrás: Paul Veroude