Vágólapra másolva!
Wokingban csak tesztpilóta volt, a HRT-nél viszont legalább két évig versenyző lesz. 41 évesen tér vissza, legutóbb idén Kanadában állt rajthoz.

Pedro de la Rosa jövőre, 41 évesen újra a Forma-1-es mezőny állandó tagja lesz, miután két szezonra szóló versenyzői szerződést kötött a Hispaniával.

A spanyol 1999-ben, az Arrowsnál mutatkozott be, azóta a Jaguar, a McLaren, a BMW Sauber, illetve a Sauber színeiben összesen 85 nagydíjon állt rajthoz. 2003 óta a McLaren tesztpilótájaként dolgozott, alkalmanként helyettesítve a csapat valamelyik versenyzőjét. Tavaly az Olasz Nagydíjig a BMW Sauber színeiben indult, majd visszatért a McLarenhez. Az idei kanadai futamon is beugróként vett részt, a sérült Sergio Pérezt helyettesítette a Saubernél. Legjobb eredményét a Hungaroringen érte el 2006-ban, amikor 2. lett az első győzelmét arató Jenson Button mögött.

A szintén spanyol Hispania már régóta le akarta igazolni de la Rosát, akiben az istálló "létfontosságú tartópillérét" látják.

"Az érettségnek már arra a szintjére értem, amikor felkészültnek érzem magam rá, hogy teljesíthessem ezt a kihívást, amely rendkívüli módon motivál" - állította de la Rosa. "A döntésemben három tényező játszott szerepet: a vágy, hogy újra versenyezhessek, a tény hogy a HRT spanyol csapat, valamint az a törekvés, hogy megismerhessem a projekt vezetőit, köztük Luis Pérez-Salát."

"Keményen, de szerényen és alázatosan szeretnék dolgozni, elfogadva pillanatnyi helyzetünket, ám közben észben tartva azt is, hogy két év múlva hová szeretnénk eljutni. Ez kitűnő alkalom lesz számomra ahhoz, hogy átültessem a gyakorlatba mindazt, amit az évek alatt, az élvonalbeli csapatoknál megtanultam, s így együtt fejlődhessünk tovább."

Forrás: McLaren

De la Rosa, aki két évvel fiatalabb Michael Schumachernél, jövőre mindenképpen a mezőny második legidősebb tagja lesz. A Hispania arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy kinek a pilótaülését foglalja el, bár a Red Bull által patronált Daniel Ricciardo várhatóan úgyis továbblép a Toro Rossóhoz. A Hispaniát július elején megvásárló madridi befektetőcsoport, a Thesan Capital már akkor kilátásba helyezte, hogy hangsúlyosabban spanyol karakterrel ruházza fel az istállót, így tervbe vették két helyi versenyző szerződtetését is. A jelöltek között felmerült Javier Villa és Carlos Sainz Jr. neve.

"Az istálló célja kezdettől fogva az volt, hogy minden fronton erősítsen: gazdaságilag, technikailag és sportszakmailag" - mondta a csapatfőnök Colin Kolles. "Pedro de la Rosa érkezése kétségtelenül alapvető fontosságú az építkezésünk szempontjából. Fiatal csapat vagyunk, folyamatosan fejlődnünk kell, és meggyőződésem, hogy az ő segítségével így fogunk tenni."

Tavaly óta tartó története során a Hispania pontot még nem szerzett, de idén a Virgint megelőzve a konstruktőri összetett 11. helyén áll.