Vágólapra másolva!
Szezonösszefoglaló sorozatunk következő részében 2011 legcsúnyább baleseteit idézzük fel rövid magyarázatokkal ellátott videókon keresztül. Egy olyan gyászos évben, amit borússá tett Dan Wheldon és Marco Simoncelli halála, a Forma-1 megúszta komoly sérülés nélkül.

Sergio Pérez monacói balesete

Monacóban az alagút utáni féktáv már sok versenyzőnek szerzett kellemetlen pillanatokat. A kanyarban nem szabad szélesen menni, mert az autó ráfuthat törmelékekre, valamint a féktávon is elpattoghat. Ennek lett az áldozata Sergio Pérez, aki beleállt a pálya oldalába, majd szerencsétlen módon pont úgy csúszott tovább, hogy kivitte a szemben lévő falat. Mivel oldalvást csapódott be, a HANS-rendszer sem tudta megvédeni a nyakát. A mexikói sokáig küszködött az itt szerzett sérülés miatt.

Nick Heidfeld Montrealban lekoccolja Kobajasit, majd a leszakadó első szárnya miatt bukik

Az idei szezon egyik legfurcsább balesetét Nick Heidfeld szenvedte el Montrealban. Leszakadt a Renault szárnya, beragadt az autó alá, így irányíthatatlanul a falba csapódott, majd csúszott tovább. A felvételből az is kiderült, hogy a sérülést pont Heidfeld okozta, ugyanis türelmetlen volt a kigyorsításnál, és lekoccolta Kobajasit.

Sébastien Buemi letereli az útról Heidfeldet

A Nürburgringen Heidfeld próbálta megelőzni Sébastien Buemit, de Buemi egyszerűen leszorította az útról a németet. Heidfeld szép rombolást végzett, végül megállt a kavicságyban, Buemit pedig utólag megbüntették a manőverért.

Vitalij Petrov kiüti Michael Schumachert Koreában

A Koreai Nagydíjon Fernando Alonso és Vitalij Petrov vívott kemény csatát, csak sajnos megfeledkeztek arról, hogy a hármas kanyar előtt hol érdemes fékezni. Mindketten elszámították magukat, de Alonso csak túlszaladt a bukótérbe, míg Petrov kiütötte az akkor taktikailag remek helyzetben lévő Schumachert.

Tömegbaleset Monacóban

Igazi káosz alakult ki Monacóban, miután a középmezőnyben Pastor Maldonado megelőzte Adrian Sutilt, aki lekoccolta a falat, így már jobb hátsó gumi nélkül próbált átmenni az uszodánál lévő sikánon. Hamilton ezért lassított, a fékező McLarenbe beleszállt Alguersuari, belé pedig Petrov ütközött hátulról, majd a falban kötött ki.

Schumacher elugrat Pérez kerekén

Schumacher idei legnagyobb esését Szingapúrban mutatta be, ahol kicsit türelmetlen volt Pérez mögött. A mexikói nagyon ügyesen védekezett, de egy pillanattal hamarabb fékezett, mint Schumacher várta. Így a hétszeres világbajnok egy gyönyörű ugratás után frontálisan beleállt a falba.

Vettel összetöri az autóját a Török Nagydíj szabadedzésén

Vettel idén többször is követett el hibát a szabadedzéseken, de a legnagyobb bukását a Török Nagydíj első napján mutatta be. A vizes pályán a hírhedt nyolcas kanyarban kicsit túl bátor volt, a kijáratnál ráment a kerékvetőre és a műfűre. Ezek ilyenkor nagyon csúsznak, így Vettel is elvesztette uralmát az autó felett, és belecsapódott a falba. A szerelők később helyrehozták az autóját, aztán még a versenyt is sikerült megnyernie.

Lewis Hamilton nem látja Kamui Kobajasit

Hamilton e bukása után nyilatkozta róla azt Martin Whitmarsh csapatfőnök, hogy szerintük nem ütközik túl sokat. Ez már egyben azt is jelenti, hogy védeni kellett, hiszen ez a manővere is teljesen felesleges volt. Valószínűleg nem számított rá, hogy az egyenesben Kobajasi újra beér mellé, így a féktáv végén egyszerűen ráhúzott a japánra. Hamilton húzta a rövidebbet, saját magát forgatta ki.

Jenson Button a falra passzírozza csapattársát

Az év legkellemetlenebb balesetét is Hamilton szenvedte el, igaz, ebben biztosan nem ő volt a hibás. Montrealban jobban fordult rá a célegyenesre, mint Jenson Button, így meg szerette volna előzni csapatársát. Button azonban - a hivatalos magyarázat szerint - nem vette észre Hamiltont, ezért felkente a falra Lewist, akinek megsérült az autója, és félreállt. Button később ütközött Alonsóval, és megbüntették bokszutcai gyorshajtásért is, de a maratoni verseny végén mégis hibába kergette Vettelt, és nyert. Később egyik vitatott manőveréért sem büntették meg.

Schumacher balesete a Belga Nagydíj időmérőjén

Schumacher húsz éve pont Spa Francorchamps-ban kezdte el F1-es pályafutását. A jubileumi verseny rosszul indult, az időmérő első körében kitört a hátsó kereke, ezért falnak csapódott. A futamon az utolsó helyről rajtolva nagyszerű versenyzéssel feljött az ötödik pozícióba.

Olasz Nagydíj-rajtbaleset

A monzai verseny rajtjának negatív hőse Vitantonio Liuzzi volt, aki annyira igyekezett, hogy fél kerékkel a füvön vett féktávot, majd letarolta Nico Rosberget és Vitalij Petrovot.

+1: Luciano Bacheta GP3-as balesete a Magyar Nagydíj pénteki szabadedzésén

A Magyar Nagydíj GP3-as betétprogramjának pénteki edzésén Luciano Bacheta a 10-es kanyarban megcsúszott az enyhén vizes pályán, majd a falnak csapódott. A versenyző autója pont úgy forgott a korláton, hogy közben a feje is veszélybe került. A horrorisztikus balesetet végül sérülés nélkül megúszta.