Vágólapra másolva!
Az elnök Luca di Montezemolo szerint a csapatnál minden együtt van ahhoz, hogy az utóbbi két, gyenge szezon után ismét a régi formáját nyújtsa.

A Ferrari legutóbb 2007-ben, Kimi Räikkönennel nyerte meg a világbajnokságot, s bár tavaly ismét közel került a győzelemhez, amikor Fernando Alonso csak az utolsó futamon vesztette el címet, a csapatnak idén esélye sem volt a Red Bull és a McLaren ellen.

A Ferrari ezért átszervezéseket hajtott végre az év folyamán. A technikai igazgatót, Aldo Costát menesztették, és a helyére lépő Pat Fry azt ígérte, hogy az istálló mérnöki stábja a jövőben szakít a túl konzervatívnak ítélt tervezői szemlélettel. Luca di Montezemolo azonban meg van győződve róla, hogy ez az eredményeken is meglátszik majd, mert szerinte "az összes alkotóelem adott" a Ferrarinál.

"Szeretnék optimista lenni, hiszen látom, hogy (Stefano) Domenicali (csapatfőnök) és az emberei, Fry, (Luca) Marmorini (motorfejlesztési és elektronikai igazgató), (Corrado) Lanzone (gyártási igazgató) és (Nick) Tombazis (főtervező) milyen keményen összpontosítanak a feladatra, és mennyire odafigyelnek a részletekre" - mondta a Ferrari karácsonyi rendezvényén. "Minden területen teszünk erőfeszítéseket a fejlődés érdekében: az új autó tervezésétől kezdve a szimulációkon át a bokszkiállások előkészítéséig és a rajtokig."

"Ezzel a szezonnal nem lehetünk elégedettek, ezért mindenkiben erős a vágy, hogy visszataláljunk önmagunkhoz, hiszen az eredmények nem maguktól jönnek, nem a gólya hozza őket: a csapat minden egyes tagjától kemény munkára és tökéletességre van szükség, a pole pozícióból kell rajtolni hozzá, és ezek mind a cégünk erősségei közé tartoznak."

Forrás: Ferrari
Alonso és a Mikulás

A 64 éves Montezemolo, aki már húsz esztendeje a Ferrari elnöke, hozzátette, hogy a versenyzőktől is sokat várnak. "Felipe tisztában van vele, hogy a következő év nagyon fontos lesz számára, de rajtunk áll, hogy ütőképes autót biztosítsunk neki" - mondta. "Ha ez sikerül, biztosra veszem, hogy ismét a régi Felipét láthatjuk majd, aki rengeteget elért, és gyorsabb tudott lenni Michael (Schumachernél) és Kimi (Räikkönennél)."

"Fernando (Alonsónak) pedig fantasztikus szezonja volt. Bár az autója nem volt erős, Silverstone-ban boldoggá tett minket a győzelmével, amely emlékezetes maradt, hiszen ugyanabban a hónapban aratta ugyanazon a pályán, ahol hatvan évvel ezelőtt a Ferrari először nyert."

Montezemolo elárulta, hogy a Ferrari kellemesen csalódott Alonsóban, akivel 2016-ig már szerződést is hosszabbítottak. "A versenyzőinkben szeretem, hogy képesek a csapatmunkára: ezt Felipéről tudtam, Fernandóval kapcsolatban viszont kellemesen meglepett" - mondta. "Nem kedvelem az olyan versenyzőket, akik csak megjelennek a pályán az aktatáskájukkal, és nem veszik ki a részüket a csapat mindennapjairól: ők nem valók a Ferrarihoz."