Vágólapra másolva!
A Sauber vezérigazgatója szerint a japán szuzukai harmadik helyezése egyáltalán nem garantálja, hogy a csapatnál maradhat, hiszen nem egy futam alapján ítélik meg a képességeit.

Kamui Kobajasi Szuzukában megszerezte pályafutása első dobogós helyezését, extázisba hozva a lelátókon nagy számban helyet foglaló japán szurkolókat. Kobajasi kifejezetten jó időpontban érte el karrierje legjobb eredményét, hiszen a Sauber még nem döntötte el, szerződést hosszabbít-e vele a 2013-es szezonra. Az istálló vezérigazgatója, Monisha Kaltenborn azonban elmondta, a szuzukai nagyszerű teljesítmény nem befolyásolja a csapatvezetés döntését.

"Igazából nem sokat változtat a helyzeten" - nyilatkozta. "Fordított helyzetben sem lenne ez másképp: ha nem ért el volna ilyen jó eredményt, akkor sem mondhattuk volna neki, hogy jövőre nem versenyezhet a csapatnál."

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy Kobajasi képességeit nem egyetlen verseny alapján fogják megítélni, hiszen a japán már a harmadik szezonját tölti a csapatnál. "Nagyon jól ismerjük őt. Eddig is tudtuk, mik az erősségei, ehhez nincs szükségünk a mostanihoz hasonló eredményekre" - magyarázta. "A karrierje szempontjából azonban fontos, hogy eredményes legyen, hiszen a tényeket elnézve idén nehéz dolga van."

Forrás: Sauber

Kobajasi csapattársa, Sergio Pérez idén már három dobogós helyezést szerzett, és teljesítményével a McLarent is sikerült meggyőznie, így jövőre ő lesz Lewis Hamilton utódja a brit csapatnál. Bár a mexikói 16 ponttal többet szerzett, mint Kobajasi, Kaltenborn szerint nem biztos, hogy a pontverseny állása hűen tükrözi a két versenyző közti különbséget.

"Ha megnézzük a dobogós helyezéseinket, láthatjuk, hogy ezeken a versenyeken általában Kamui indult jobb rajthelyről" - mondta. "Ami a gumiválasztást és a stratégiát illeti, az ő esetében korlátozottak voltak a lehetőségeink. A másik autóval kockáztathattunk, ez pedig kifizetődött. Úgy gondolom, Kamui számára pechesen alakult az idény, ezért itt volt az ideje, hogy végre neki is szerencséje legyen."

A Sauber vezetősége egyébként korábban elmondta, alaposan megfontolják, milyen pilótapárossal vágnak neki a 2013-as szezonnak, de várhatóan még az idény vége előtt meghozzák a döntést. Kobajasi mellett állítólag Jaime Alguersuari, Charles Pic és Esteban Gutiérrez is pályázik az egyik ülésre, de az sem zárható ki, hogy végül a Ferrarival is kapcsolatba hozott Nico Hülkenberg köt ki a svájciaknál.