Vágólapra másolva!
Timo Glock 12. helye azt jelenti, hogy a papíron gyengébb autóval rendelkező Marussia megelőzi a Caterhamet a konstruktőri tabellán. A csapatfőnök szívesen hosszabbítana Heikki Kovalainennel, Vitalij Petrovnak viszont támogatók után kell kajtatnia.

A 2010-ben a mezőnyhöz csatlakozó három új csapat közül stabilan a Lotus/Caterham tűnik a legerősebbnek, rendszeresen ők azok, akik megverik közvetlen vetélytársaikat, és időnként akár a középmezőny gyengébb napot kifogó tagjaira is fenyegetést jelentenek.

Első két évükben simán szerezték meg a tízedik helyet a konstruktőri bajnokságban - ami azért fontos, mert a pénzdíjakból csak az első tíz istálló részesül -, idén azonban kellemetlen meglepetésként érte őket, hogy a Marussia beelőzött Timo Glock szingapúri 12. helyével. Azon a futamon Glock úgy ért célba a Caterham párosa előtt, hogy Heikki Kovalainennek be kellett iktatnia egy nem tervezett kerékcserét a gumik elkopása miatt, Vitalij Petrovnak pedig félresiklott az egyik bokszkiállása, és a verseny elején az első szárnya is megsérült.

A csapatnál nem tagadják, zavarja őket a kialakult helyzet. "Frusztráló, mert valójában a mi autónk gyorsabb" - nyilatkozta Petrov az Autosportnak. "Gondoltam rá, hogy Szingapúrban esetleg a 11. vagy 12. helyen végezhetünk, és akkor biztosíthatjuk a tízedik pozíciónkat, de a Marussia tette meg ezt."

Csapattársa egyetértett vele. "Bosszantó a dolog. Sok jó versenyt futottunk, a legtöbbször előttük jártunk, és még Szingapúrban is a zsebemben volt a verseny a Safety Car második beküldéséig, ami nélkül Timo előtt érhettem volna célba" - mondta Kovalainen. "Ezzel nem lehet mit csinálni. A legtöbbet kell kihoznunk abból, amink van" - tette hozzá. "Az eső mindig segít, mert az esős futamokon több lehetőség nyílik."

A Caterham eddigi legjobb helyezése egy 12. hely, Kovalainen érte el a 2010-es Japán Nagydíjon.

Forrás: Caterham

A finn pilóta a megalakulása óta vezet az istállónál, de állítólag kezd elfogyni a türelme, amiért nem tapasztalt érdemi előrelépést. Mivel állítólag több csapat érdeklődik iránta, könnyen lehet, hogy távozik. A Caterhamet irányító Tony Fernandes azonban szeretné, ha maradna.

"Bizakodom. Nem titok, hogy közeli kapcsolatban állok Heikkivel, aki szerintem jól érzi magát nálunk. Azonban a versenyzők bajnokok akarnak lenni, és mi nem sajnálhatjuk tőlük, ha egy erősebb csapatnál szeretnének versenyezni" - mondta.

Petrovnak ugyanakkor kifelé áll a szekere rúdja, mert nem bővelkedik támogatókban, ami elengedhetetlen kellék volna az új szerződéséhez. Sajtóértesülések szerint gyakorlatilag biztossá vált, hogy távozik, és már nem is tárgyal a Caterhammel - az orosz ezt cáfolta. "A menedzsmentem és a csapat továbbra is egyeztet a következő évről, még minden nyitott" - közölte. "A csapat elégedett velem, de még több üzletet meg kell kötnünk."

Petrov elismerte, nagyobb pénzügyi támogatásra lenne szüksége, de sajnos nem igazán kap segítséget.