Vágólapra másolva!
A Sauber japán versenyzője keserűen nyilatkozott arról, hogy jövőre szponzorra van szüksége, ha a Forma-1-ben akar maradni.

Kamui Kobajasinak még nincs érvényes szerződése 2013-ra. 55 futammal a háta mögött a múlt héten állhatott először a dobogóra, talán ezért is lepődött meg annyira, amikor világossá vált számára, hogy jövőre csak akkor maradhat a Forma-1-ben, ha fel tud hajtani szponzorokat.

Az elmúlt hetekben számos versenyzőt - Jaime Alguersuarit, Felipe Massát, Pastor Maldonadót és Esteban Gutiérrezt - hoztak összefüggésbe a Sauber istállóval. Egy hely biztosan lesz a svájci alakulatnál, mivel Sergio Pérez elhagyja őket a McLaren kedvéért. A Saubernél azonban már többször hangoztatták, hogy nem kell sietniük a jövő évi felállás kialakításával.

Kobajasi elárulta, hogy bár nagy segítség lenne számára egy szponzor, szomorú emiatt. "Úgy gondolom, egy szponzor segíthetne abban, hogy itt maradhassak jövőre is, de jelenleg még nincs egy sem" - nyilatkozta Koreában. "Nagyon furcsa érzés számomra, hogy szponzort kell találnom, ha akár itt, akár máshol akarok versenyezni."

"Jelenleg természetesen nagyon fontos a pénz, de én igazából olyan élversenyző szeretnék lenni egy jó csapatnál, akinek nincs szüksége szponzorra. Amikor fiatalabb voltam, erről álmodoztam. Most viszont úgy tűnik, többet számít a pénz, mint a versenyző. Nem eszerint kellene válogatni a pilóták között" - folytatta.

"Tehát ez kissé meglepett, de ettől függetlenül megpróbálok a Forma-1-ben maradni jövőre is, hogy megmutathassam, mit is tudok. Ha egyik japán autógyártó sem érdeklődik a Forma-1 iránt, akkor ez nehéz lesz, mert azok a legnagyobb cégek Japánban." Kobajasi azt is elárulta: még soha nem fordult vele elő, hogy szponzor segítette volna hozzá egy versenyzői álláshoz, ezért most sem jók az esélyei.

Forrás: AFP
A Japán Nagydíj után ismét volt mit ünnepelni a Saubernél

A japán versenyző idén 9-6 arányban veri csapattársát, Sergio Pérezt az időmérőkön, de a mexikói háromból kétszer úgy szerzett dobogós helyezést, hogy Kobajasinál rosszabb helyre kvalifikálta magát, ezért az általánostól eltérő gumistratégiával rajtolhatott. A maradék egy dobogóját pedig az esős Maláj Nagydíjon könyvelhette el, amikor Kobajasi fékhiba miatt kiesett.

A Sauber frissen kinevezett csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn a Japán Nagydíj után azt mondta, eddig részben valószínűleg éppen a gyorsasága akadályozta meg Kobajasit abban, hogy dobogós helyen érjen célba. "Látható, hogy amikor dobogós helyet szereztünk, a legtöbbször ő volt a jobb az időmérőkön. Ez azonban számos korlátozással járt számára a gumikra, és emiatt a stratégiára nézve is. Ilyenkor a másik autóval kockáztathattunk, ami bejött."

"Emiatt nagyon óvatosnak kell lennie annak, aki megpróbálja összehasonlítani a versenyzőinket" - folytatta Kaltenborn. "Szerintem ő csupán peches volt idén, ezért csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz több szerencséje."