Vágólapra másolva!
Reakciók az Ausztrál Nagydíjról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

Lotus

Kimi Räikkönen (1.): "Nagyon örülök a csapat, illetve saját magam miatt is. Egész hétvégén gyors autónk volt, semmivel sem akadt gond, így arra összpontosíthattunk, hogy kipróbáljunk különböző dolgokat, valamint a kívánt beállításokat elérjük. Jó előérzetem volt az edzések után a gumikról, a csapat pedig tökéletes stratégiát alkotott. Már a rajtnál javítottam néhány helyet, majd jót csatáztam Lewis (Hamiltonnal). Utána azonban elég egyszerű volt minden, ez talán egyike lett a legkönnyebb győzelmeimnek. Nem lehet jobban kezdeni a szezont egy győzelemnél. Reméljük, hogy harcban lehetünk a bajnokság élmezőnyében, de még sok van hátra, és folytatnunk kell a kemény munkát."

Romain Grosjean (10.): "Valami rosszat éreztem az autóban, ezért le kell ülnöm a csapattagokkal, hogy megvizsgáljuk, mivel volt probléma. A hétvégét jónak éreztem egészen a futamig, amely hosszú és gyötrelmes volt számomra. Tudjuk, hogy az Albert Park trükkös pálya, ráadásul ma az időjárás sem segített. A csapatnak kiváló hétvégéje volt Kimi győzelmével, szóval világos, hogy megvan az autó tempója. Reméljük, hogy ezt én is kipréselhetem belőle a következő hétvégén Szepangban."

Ferrari

Fernando Alonso (2.): "Kijelenthetjük, hogy jó formában kezdtük az idei szezont, rögtön felvehettük a harcot a legjobbakkal. A téli tesztek eredményeit is figyelembe véve biztató, hogy sikerült kihoznunk a maximumot egy olyan hétvégéből, amely az időmérőn és a versenyen is tele volt ismeretlen tényezőkkel. Úgy gondolom, a háromkiállásos taktika jó döntésnek bizonyult: a gumikopást figyelembe véve képtelenek lettünk volna eggyel kevesebb kerékcserével teljesíteni a futamot. A második kiállásomat néhány körrel előbbre hoztuk, így (Sebastian) Vettelt és (Adrian) Sutilt is meg tudtam előzni. A Red Bullok előtt végezni olyan érzés, mintha győztünk volna, bár a mai eredménytől függetlenül tudjuk, hogy ők a leggyorsabbak. A következő hétvégén is változó időjárási körülményekre számíthatunk, ez műszaki szempontból is nagy kihívás elé állítja az autókat. A mostani jó eredménynek köszönhetően azonban nyugodtan várhatjuk a versenyt."

Felipe Massa(4.): "Határozottan nagyon bíztatóan indult a szezonunk, főleg annak tükrében, hogy ezen a pályán mindig kínlódtam. Megmutattuk, hogy versenyképes az autónk tempója a versenyen, és ez a téli tesztelések során végrehajtott kemény munkának az eredménye. Támadva kezdtem a futamot, rögtön a legelőkelőbb helyekért harcoltam. Talán ha előrébb hoztuk volna a második bokszkiállásom időpontját, mint Fernando, elérhető lett volna számomra a dobogó. Mindazonáltal így is nagyon elégedett vagyok az eredményemmel. Jó szinten vagyunk, de minden részletet alaposan ki kell elemeznünk, hogy fejleszthessünk az autón."

Red Bull

Sebastian Vettel (3.): "Mindig csalódott egy kicsit az, aki az élről indul, de nem elsőként ér célba. Összességében azonban jó hétvégét zártunk, ma szép napunk volt a pole pozícióval és a dobogós eredménnyel. A futamon túl agresszíven bántunk a gumikkal, az elsőket és a hátsókat is kinyírtuk, míg mások jobb munkát végeztek. Vannak területek, ahol fejlődhetünk, de ma igazságos eredmény született. Nem láttuk Kimi (Räikkönent) a pályán, ő túl gyors volt, és Fernando (Alonso) is átugrott bennünket egy kritikus pontnál. Mindenesetre örülhetünk a harmadik helynek."

Mark Webber (6.): "A rajtrácson volt némi nehézségünk, hogy az autó telemetriáját megkapják a garázsban, ami nem kedvező abból a szempontból, hogy a srácok kitalálják, miképp készüljünk fel a rajtra. A futam első részében a KERS-et is elveszítettük. Úgy látszott, hogy durván bánunk az első szett abronccsal, és csapatként nem volt kellően gyorsak ahhoz, hogy a győzelemért támadjunk ma. Lassan hajtottuk végre az egyik bokszkiállást (az egyik emelő meghibásodása miatt), amitől Jenson (Button) mögé estem. A végén megmentettünk valamennyit, de Melbourne ma ilyen volt, és elkeserítő, hogy nem tudtunk többet kihozni. Nehéz volt a két kerékcserét végrehajtók ellen küzdeni."

Mercedes

Lewis Hamilton (5.): "Nagyon elégedett vagyok a mai eredményünkkel, ez sokkal jobb, mint amire az idei első futamon számítottunk. Az autónk nagyon jónak tűnt - az első etapom erős volt, és tovább kint tudtam maradni a szuperlágy gumikon, mint a mezőny nagy része. Két kiállást terveztünk, de a futam közben háromra váltottunk. Nem igazán tudom, mikor maradtunk le az előttünk haladóktól, ezért újra megnézzünk a versenyt, hogy rájöjjünk. Az a legfontosabb, hogy olyan autónk van, amellyel jól tudunk dolgozni, a csapat nagyszerű munkával juttatott ide minket. Az itteni és a gyárban dolgozó munkatársainknak is szeretném megköszönni, hogy segítettek az első mercedeses hétvégémen. Most már a jövő hétvégi malajziai futamra koncentrálunk - a pozitív rajt után remélhetőleg még jobb teljesítményt tudunk nyújtani."

Nico Rosberg (-): "Elektronikai hiba vetett véget a versenyemnek. Kár érte, mert kétkiállásos taktikán voltam, és nagy esélyem lett volna egy remek eredményre. Ennek ellenére sok pozitívumot is levonhatunk a hétvégénkből: a csapat remek autót épített a tél folyamán, az időmérős tempónk is jó volt, és vizes pályán is gyorsak voltunk. Úgy tűnik, elkezdtünk felzárkózni az élmezőnyhöz, most erre építhetünk."

Force India

Adrian Sutil (7.): "Milyen fantasztikus verseny, remek érzés volt részt venni benne. Közepes gumikon kezdtem, tehát más stratégián, mint a legtöbb autó előttem, szerintem ez helyes döntés volt. Gyors volt a tempónk, az autó nagyon jónak érződött a közepes gumikon, ezért képes voltam tartani az elöl lévők tempóját, és tudtam, hogy ők hamar ki fognak állni kerékcserére. Nem telt el sok idő, és már vezettem a versenyt - először fordult elő ez életemben. A második kiállásom után ismét az élen haladtam, ekkor már tudtam, hogy el lehet érni egy remek eredményt. Sokkal nehezebb volt az utolsó etapom a szuperlágy gumikkal, ugyanis a gumik elkezdtek szemcsésedni, és ez több pozícióba került. Még az is megfordult a fejemben, hogy még egyszer ki kell állnom, de aztán szerencsére a gumik újra magukra találtak az utolsó körökre, így meg tudtam védeni a hetedik helyet. Ez az eredmény egy tökéletes szezonkezdet nekem és a Force India számára, szeretnék egy nagy köszönömöt mondani még egyszer minden csapattagnak."

Paul di Resta (8.): "Remek eredmény a csapatnak a hetedik-nyolcadik helyezés, jó így kezdeni a szezont. Megmutattuk, hogy olyan autónk van, ami jól bánik a gumikkal, ez segített minket abban, hogy kevesebbszer álljunk ki, mint a riválisaink. Úgy érzem, az autóm képes lett volna a hetedik helyre, de beragadtam néhány három kerékcserés autó mögé a második etapom elején, ez sok helyezésbe került. Sok pozitívumot vihetünk magunkkal a versenyről, persze vannak dolgok, amiken javíthatnánk is, de jó helyzetből várhatjuk a malajziai versenyt."

McLaren

Jenson Button (9.): "Mivel karrierem során háromszor nyertem Ausztráliában - 2009-ben, 2010-ben és 2012-ben - elvileg azt kellene mondani, hogy a mai kilencedik helyezésre nem kéne büszkének lenni. Ennek ellenére elégedettnek kell lennünk azzal, amit ma elértünk Melbourne-ben. Trükkös verseny volt, az autónk még nem elég gyors, ezért úgy vélem, a csapat remek munkát végzett azzal, hogy ennyit is elértünk. Két világbajnoki pontot szereztem, ezzel karrierem során már 1001 pontnál járok. Jól informáltként elmondhatom, hogy ennél több pontot nem tudtunk volna szerezni. Bár ez egy szép statisztika, nem könnyíti meg annak a fájdalomnak az elviselését, amit amiatt érzek, hogy tudom, sokat kell még dolgozni az autón addig, amíg igazán versenyképes lesz. Malajziában szerintem nehéz napok várnak ránk, de remélhetőleg tudunk legalább adatgyűjtést végezni, hogy jobban megérthessük az autó működését, és egy kicsivel jobb teljesítményt sajtoljunk ki belőle."

Sergio Pérez (11.): "Rendkívül nehéz versenyem volt. Jól rajtoltam, ami mindig pozitívum, de utána egyszerűen nem voltunk elég gyorsak. Még a csapat nagyszerű stratégiája sem segített, így nem sokat tudtam előrelépni. Ennek ellenére majdnem sikerült pontot szereznem, de végül nem sikerült elcsípnem a 10. helyet. A 11. pozícióval soha nem lehetünk elégedettek, de szerintem Jenson és én is elég jó versenyt futottunk. Igazából szeretnék gratulálni Jensonnak, aki mindent kihozott az autóból, így a 9. helyen ért célba. A mérnökeink tudják, hogy az autónk még nem elég gyors, de a mezőny legjobb csapatának tagjaként biztos vagyok benne, hogy gyorsan fog javulni a teljesítményünk. Visszatérve a mai versenyre, úgy gondolom, az Albert Park nem kedvezett az autónknak, sőt kiemelte a hiányosságainkat. Remélem, jövő héten jobb teljesítmény nyújthatunk Szepangban. Végül, de nem utolsósorban: ez a nap mindig nagyon különleges lesz számomra, hiszen bemutatkozhattam a McLarennél - minden versenyző erről álmodik. Ahogy mondtam, jobb lett volna, ha pontot is szereztem volna, de hamarosan ez is bekövetkezik."

Toro Rosso

Jean-Eric Vergne (12.): "Forró pillanatokat éltem át a rajtnál, kívülre szorítottak, és a kavicságyra is rámentem. Utána átlagosan sikerült az első etapom az opciós (lágyabb) gumikon, de a következő kettő az elsődleges keveréken nagyon jó lett, versenyképes voltam. Még a pontszerzők között is álltam a táv végén néhány kanyaron át, azonban miután megelőztem (Romain) Grosjeant, elfékeztem az első kerekeimet az egyik féktáv elrontásakor, miközben (Jenson) Buttont próbáltam üldözni. Szerintem összességében a hétvége megmutatta, hogy jó az autónk, amellyel mindegyik futamon vadászhatunk a pontokra. Éppen ezért csalódott vagyok, hogy ezúttal nem szereztem pontokat, de a következő versenyekre nagyobbak a reményeim, mint amilyenek a hétvége kezdetén voltak. Úgy gondolom, alapvetően jó autónk van."

Daniel Ricciardo (-): "Ki kellett állnom egy kipufogóval kapcsolatos probléma következtében. Szóltam a csapatnak, hogy fura hangokat hallok, és némi variálással megpróbáltam kijavítani a problémát, de nem sikerült. A rajtnál küszködtem a tapadással, úgy éreztem, mintha jégen vezetnék, és nagyon sokáig tartott, mire bemelegedtek az abroncsok. 10 kör után viszont felvettem a tempót, nem jegyeztem rossz köridőket, de addigra már túl sok időt vesztettem. Úgy vélem, a gumikkal még sok házifeladatunk van. Nem olyan lett a szezon első nagydíjának végkifejlete, mint amilyet akartam, főleg a hazai versenyemen."

Sauber

Esteban Gutiérrez (13.): "A fő célkitűzésem a célba érés volt, és örülök, hogy teljesítettem. Köszönettel tartozom az egész csapatnak, mert a tegnapi időmérőn jó esélyeink lettek volna, de ma legalább visszahoztunk valamennyit abból, amit tegnap elvesztettünk. Kedvező alapunk van a jövőre, igyekszünk keményen dolgozni a fejlődésért."

Nico Hülkenberg (-): "Végtelenül csalódott vagyok a ma történtek miatt, de senkit sem hibáztatok érte. Ilyesmi előfordult az autóversenyzésben. Ami leginkább bosszant, hogy egyetlen kilométert sem tehettem meg, pedig különösen fontos lenne minél többet körözni a szezon elején. Ezzel sok értékes adatot gyűjthettem volna a következő versenyre. Melbourne nem jó hely nekem, ez már a harmadik nagydíjam volt itt, és megint üres kézzel távozok innen. Csupán az a jó, hogy a következő hétvégén már jön a következő futam."

Williams

Valtteri Bottas (14.): "Jól rajtoltam, és nagyszerű volt újra versenyezni. Néhány körben azonban hibáztam, ami pozíciókba került. Az autóból ma kihoztuk a lehető legjobb teljesítményét, és noha a tempója még nem megfelelő, akadtak pozitívumok. A következő versenyre csupán egy hét múlva kerül sor, ezért nagyon keményen fogunk dolgozni, hogy megszerezzük első pontjainkat az idényben."

Pastor Maldonado (-): "Elszomorítóan fejeződött be ez a hétvége, amely nehéz volt nekem és a csapatnak is. Az autó nem úgy viselkedett, mint vártuk, és sajnos elvesztettem az irányítást a hátulja fölött, és a kavicságyban landoltam. Keményen kell dolgoznunk, hogy megoldjuk a problémákat, és felkészüljünk a következő, malajziai versenyre."

Marussia

Jules Bianchi (15.): "Nagyon elégedett vagyok a mai versenyemmel, nem is igazán tudnék elképzelni jobb kezdést az első F1-es idényemben. A tegnapi időmérő komoly kihívást jelentett, de ma nyugodt voltam, alig vártam a kezdést. A futamon minden gördülékenyen ment, kitaláltuk, hogyan oldjuk meg a nehézségeket a gumikkal úgy, hogy maximálisan kihasználjuk a bennük rejlő lehetőségeket. Nem vagyunk időmilliomosok, tehát köszönetet szeretném mondani a mérnökeimnek, a szerelőknek, valamint az egész csapatnak, hogy a lehető legjobban felkészítettek, valamint kiváló munkát végeztek. A jelek szerint a csapat nagyot lépett előre télen, és kellemes látni, hogy pozitívan reagáltak erre."

Max Chilton (17.): "Elégedett vagyok a Forma-1-es debütálásommal, és noha nem volt zökkenőmentes, jó, hogy letudtam, és tudom, hol állunk a konkurenciához viszonyítva. Az ütközés (Giedo) van der Gardéval megrongálta az első szárnyamat, ami miatt ki kellett állnom lecseréltetni az első szárnyat. Ettől hátraestem, és a kék zászlók miatt harcolnom kellett azért, hogy behozzam a lemaradásomat. Igazán jó csatát vívtam van der Gardéval, és megközelítettem annyira, hogy megelőzhessem. Onnantól a valós tempómat diktáltam, körönként nagyjából három másodperccel voltam gyorsabb nála. Bár a futamon akadtak bosszantó részei, úgy érzem, sok olyasmit amit másképp nem sikerült volna, és ez hasznos lesz a következő versenyekre nézve. Már Malajziára tekintek, várom, hogy folytatódjon a versenyzés, és képesek legyünk harcolni a középmezőnnyel."

Caterham

Charles Pic (16.): "Nem volt olyan rossz ez a verseny. Természetesen szerettünk volna előrébb végezni, de szerintem az idénynek ebben a szakaszában az eredmény jól tükrözi, mire vagyunk képesek. A szuperlágy gumikon rajtoltunk, és az első etapban jó tempót futottunk, a gumik viszont nagyon gyorsan elkoptak. Ezzel szemben a közepes gumikon nagyon kedvező volt a kopás mértéke, így a második etapban sokkal tovább kint maradtunk, mint terveztük. Sajnos a verseny végéhez közeledve elromlott a KERS az autómban, ami nyilvánvalóan rontott a teljesítményünkön, hiába bántunk jól a közepes gumikkal. Tudjuk, hogy a következő néhány versenyen is hasonló lesz a helyzet, de lesznek fejlesztéseink, így nagyon érdekessé válhat a szezon. A következő verseny előtt kicsit még dolgoznunk kell a részleteken, de örülök, hogy nagy csaták várnak ránk - ez a csapat és a szurkolók szempontjából is pozitívum. Meglátjuk, mennyit tudunk fejlődni."

Giedo van der Garde (18.): "Viszonylag jól indult az F1-es pályafutásom. Nagyon fontos volt, hogy célba érjek az első futamomon, és ez sikerült is, tehát nagyon elégedett vagyok a végkifejlettel. A szuperlágy gumikon indultam, néhány versenyzőt meg is előztem az első kanyarban, az első bokszkiállásomig pedig tartottam a lépést (Jules) Bianchival. Sajnos az első szett közepes gumik használata közben lassú defektet kaptam, ezzel időt és helyezést is veszítettem. Sokkal korábban kellett kiállnom új közepes abroncsokért, így meg kellett változtatnunk a stratégiánkat. Legalább értékes tapasztalatokat szereztem. Az előszezon során végig úgy nyilatkoztam, hogy az első versenyek lehetőséget biztosítanak majd a tanulásra - ma is ez történt. Fizikálisan jól érzem magam, ráadásul a gumikopásról is sok információt szereztünk. Ezeket Malajziában hasznosítjuk - meglátjuk, mire leszünk képesek idei első hazai nagydíjunkon."