Vágólapra másolva!
Vállalja a felelősséget a Mercedes gumitesztjéért, de attól nem tart, hogy emiatt veszélybe kerül a pozíciója. A Pirelli már várja, hogy ismertethesse az álláspontját a bíróságon.

A Kanadai Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján Ross Brawn elismerte, hogy ő döntött a háromnapos barcelonai gumiteszt mellett, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb botrányát robbantotta ki a Forma-1-ben. A Mercedes a 2013-as autójával, a saját versenyzőivel tesztelte többek között az idei gumikat is, ezzel elméletileg megszegték az érvényben lévő teszttilalmat. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, a Mercedesnek a Nemzetközi Bíróság előtt kell felelnie a tettéért, a tárgyalásra valószínűleg júliusban kerül sor.

Bár sokak szerint az egyébként is bizonytalan helyzetben lévő Brawn állása veszélybe kerülhet a kínos ügy miatt, az istálló főnöke nem aggódik. „Már korábban is pletykáltak ilyesmiről, de semmi nem történt” – mondta a brit. „Az én döntésem volt a teszt végrehajtása, ez tény. Meglátjuk, mi történik a bíróságon, és majd utána visszatérünk a témára.”

Brawn szerint az emberek alaptalanul ítélik el a Mercedest, hiszen a teszt pontos körülményeiről nem sokat tudnak. „Nem mondanám, hogy kellemes helyzetben vagyunk, de biztos vagyok benne, hogy a bíróságon fény derül a tényekre, és akkor könnyebb lesz megítélni a helyzetünket” – nyilatkozta, majd hozzátette: a Mercedes továbbra is hisz benne, hogy szabályosan járt el a teszt során, éppen ezért nem is próbálták eltitkolni azt.

Brawn kitart amellett, hogy a Mercedes tesztje szabályos volt Forrás: AFP

A pénteki sajtótájékoztatóra a Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery is hivatalos volt, de a vállalat ügyvédeinek tanácsára nem vett részt az eseményen. A gyártó képviselői is jelen lesznek viszont a Nemzetközi Bíróság tárgyalásán, és Hembery már várja, hogy végre a Pirelli is ismertethesse a saját álláspontját.

„Nem túl jó olyan véleményeket hallani, amelyek elég messze állnak a valóságtól – az emberek a képzeletüket használják, mert mi csendben maradunk az üggyel kapcsolatban” - mondta. „A tárgyalásnak viszont éppen az lesz a lényege, hogy megvizsgálják az összes adatot és tényt. Sok tényezőt kell figyelembe venni.”

Hembery elismeri, hogy a Pirelli hírnevének nem feltétlenül tesz jót az idén kapott sok kritika, de bízik benne, hogy a bírósági tárgyalás után mindenki tanul az esetből, és a jövőben alaposabban megbeszélik a kevésbé egyértelmű eseteket. „A tárgyalás nem csak arról fog szólni, hogy ezt az ügyet tisztázzuk. Az is fontos, hogy a jövőben máshogy álljunk hozzá a hasonló helyzetekhez” - figyelmeztetett.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!