Vágólapra másolva!
Kétórás szabadedzéssel és extra szett gumival motiválják jövőre a csapatokat a kevés lehetőséghez jutó fiatal versenyzők bevetésére.

Régóta komoly fejtörést okoz a Forma-1-ben a jelenség, hogy a fiatal tesztpilóták alig – az élcsapatoknál pedig egyáltalán nem - kapnak lehetőséget a futamhétvégéken, így amikor végre versenyzőüléshez jutnak, hatalmas lemaradást kell behozniuk.

Erre a problémára próbál megoldást találni az a szabályváltoztatás, amely tovább bátorítja az újoncok bevetését a pénteki edzésnapokon.

Az Autosport értesülései szerint a Forma-1 Sportszakmai Munkacsoportja Szingapúrban megszavazta az ötletet, amelynek keretében a péntek reggeli szabadedzés hosszát 90 percről két órára növelik. Ráadásul a csapatok egy edzésen belül is váltogathatják majd a versenyzőiket, így nem kell egy egész szabadedzést feláldozniuk a fiatalok kedvéért.

Emellett a szabályok egy extra szett gumit biztosítanak az istállóknak, amit célzottan csak az első fél órában, a tesztversenyzőikkel használhatnak majd fel.

A fiatalok bevetését bátorító szabályok mellett a munkacsoport a verseny közbeni büntetések bevetéséről és egyéb biztonsági intézkedésekről is megegyezett. Az FIA Motorsport Világtanácsa jövő heti horvátországi ülésén hagyhatja jóvá a változtatásokat.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!