Vágólapra másolva!
Anthony Davidson elsősorban a túl elnéző pályákat okolja azért, hogy a versenyzők túl bevállalósak lettek, és kíméletlenül kezdtek vezetni.

A múlt hétvégi Japán Nagydíj otthona, Szuzuka keskeny aszfaltcsíkjával és szűk, többnyire kavicsos bukótereivel a klasszikus helyszínek közé tartozik. Az újabb pályák zömére azonban már az elnézőbb vonalvezetés jellemző, ami sokak szerint azt eredményezte, hogy a versenyzők - mivel tudják, hogy nem érheti komoly baj őket - túl vakmerőek lettek, és olyan vezetési hibákat is megúsznak, amelyekért régebben nagy árat fizettek volna.

A korábban a Forma-1-ben is induló, jelenleg a Sky Sports szakértőjeként dolgozó Anthony Davidson értékeli ugyan a biztonságtechnikai fejlesztéseket, de azt állítja, ezeknek mostanra sok nemkívánatos mellékhatása is érvényesülni kezdett. "Én úgy érzem, a versenyzőket kihívás elé kell állítani, a hibákért meg kellene fizetniük" - mondta a Guardiannek. "Ez az, ami miatt sokan borzongva követik a sportot: a veszély. Az autóversenyzőktől azt várják, hogy hősök legyenek."

A pályák biztatják vakmerőségre a versenyzőket Forrás: AFP/Georges Decoster

"Természetesen nem szeretnénk, hogy a szurkolók és a versenyzők megsérüljenek vagy meghaljanak, de a pilótáknak igenis érezniük kellene, hogy muszáj számolniuk a hibák következményével. Szánalmas, hogy a modern pályák némelyikén semmi nem történik, ha kicsúsznak."

Davidson úgy látja, a kockázatok csökkenése látványos hatással volt a versenyzők viselkedésére is. "Az FIA hihetetlen munkát végzett. Elképesztő a változás, ha meggondoljuk, hogy milyen volt a helyzet az 1960-as, 70-es években, és ma már az autók is sokkal gyorsabbak" - mondta.

"A gond csak az, hogy minél biztonságosabb a pálya, annál vakmerőbben vezetnek a pilóták. Ma nagyon kevéssé vannak tekintettel egymás testi épségére. Úgy érzik, az egyenesben simán összekoccanhatnak a kerekeikkel, mert az autójuk iszonyú biztonságos, úgyis kibírja. Ebből ered ez az őrült, vakmerőséggel határos vezetési stílus."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!