Vágólapra másolva!
Ezt Bernie Ecclestone árulta el, és azt mondja, az első versenyt már jövőre megrendezhetik az ország fővárosában, Bakuban. Az Orosz Nagydíj szervezői közben tagadják, hogy veszélybe került volna a saját futamuk.

Bár korábban nem igazán tűntek komolynak a híresztelések, egyre több jel mutat arra, hogy Azerbajdzsán mégis a Forma-1-es bajnokság állomása lehet a közeljövőben. Az olajban bővelkedő kaukázusi ország a fővárosában, Bakuban rendezne versenyt egy utcai pályán, és a tervet Bernie Ecclestone is megvalósíthatónak tartja - olyannyira, hogy kijelentette: a szervezőkkel már megkötötték a szerződést.

"Aláírtuk a megállapodást Bakuval. 2015-ben lép érvénybe, és (a nagydíj) Korea helyére lép" - mondta az Indpendentnek. Ugyanezt megerősítette az azeri sportminiszter egyik szóvivője is. "Azerbajdzsán nagydíjat fog rendezni 2015-ben" - nyilatkozta az orosz Championat sportlapnak.

Ecclestone korábban úgy vélte, hogy Azerbajdzsánnak a 2016-os debütálás lehet reális. Elvileg azonban jövőre sem lenne lehetetlen, mivel egy utcai versenyhelyszínnél kevesebb építési munkára van szükség, mint egy vadonatúj pálya esetében. A Koreai Nagydíjat, amelynek a helyét Azerbajdzsán veheti át a bajnokságban, tavaly rendezték meg utoljára, miután a szervezők nem hosszabbítottak szerződést a magas jogdíjak miatt.

A héten nem először lehet hallani az Azerbajdzsáni GP lehetőségéről, ugyanis felmerült, hogy ez helyettesítené az októberre tervezett, ám állítólag veszélybe került Orosz Nagydíjat. A spekulációkat több tényező táplálta: a magas költségek miatt Vlagyimir Putyin megkérdőjelezte a verseny létjogosultságát, Szocsiban már a téli olimpia nézőszáma is elmaradt a várttól, ráadásul a krími konfliktusból eredően a futam árthat a Forma-1 megítélésének.

A verseny promótere ugyanakkor tagadta, hogy a nagydíj veszélybe került volna. "Aktívan készülünk a 2014-es, október 12-i rendezvényre" - közölte Szergej Vorobjov. "Kijelenthetem, hogy az Orosz Nagydíj elhalasztása vagy törlése nincs napirenden." Hozzátette, hogy a pálya építése továbbra is a tervek szerint halad, és május végén megkezdődik a jegyek értékesítése.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!