Vágólapra másolva!
Az F1 Commission elfogadta, hogy így is segítsenek feldobni a versenyeket. Szigorítják a parc fermé-szabályokat is, de a péntek délelőtti szabadedzéstől nem szabadulnak meg, és nem tiltják be a gumimelegítőket sem.

2015-től a Safety Car-fázisok után is állórajttal fogják újraindítani a Forma-1-es nagydíjakat, miután a csapatok, a promóterek, a gumiszállító, az FIA és a CVC képviselőiből álló Formula One Commission (F1C) Biggin Hill-i ülésén rábólintott az ötletre.

Amely azért merült fel, mert a sport szereplői úgy érezték, a jelenleg használt repülőrajtok nem tartogatnak elég izgalmat. A terv szerint a következő szezontól az autók azután állnának fel a rajtrácsra, hogy a lekörözöttek visszavették a körüket, és beállt közöttük a valódi sorrend.

Az F1C ugyanakkor elutasította azt az elképzelést, hogy péntekenként költségkímélési okokból csak egyetlen szabadedzést rendezzenek, és azt is késő délután. A döntés oka, hogy a promóterek attól tartottak, ez tovább csökkentené a helyszíni nézőszámot – pedig az ötlet egyik motiváló tényezője éppen az volt, hogy az emberek pénteken még munka után is kiérjenek a pályára.

Végül elvetették a gumimelegítők száműzését is, bár az Autosport szerint a csapatok valamelyest csökkenthetik majd a költségeiket azáltal, hogy a paplanokon feltüntetik a Pirelli logóját. Ugyanakkor a szezon közbeni tesztek számát kettőre csökkentették, és megállapodtak abban, hogy mindhárom, egyenként négy napos szezon előtti tesztsorozatot Európában fogják megrendezni. Szigorítottak a parc fermé-szabályokon és a tovább csökkentették a helyszínre utazó csapattagok maximális létszámát is.

Több állórajt is lehet majd egy versenyen Forrás: AFP

Fernando Alonso egyetértett azokkal – köztük főnökével, a Ferrari-elnök Luca di Montezemolóval –, akik szerint a Forma-1 letért a helyes útról, ezért reformokra tényleg szükség van. „Ilyenkor, amikor egyetlen csapat, most a Mercedes uralja a pályát, a szurkolók valószínűleg több akcióra vágynak. A Kanadai Nagydíj tetszett nekik, úgy tűnt, azt mindenki élvezte" – mondta csütörtökön. „A következő versenyeken is igyekszünk majd jobb show-val szolgálni, és ha akár a csapatoknak, akár a nézőknek vannak ötleteik ehhez, nyitottnak kell lennünk rájuk."

A módosítási javaslatokat a jövő héten még az FIA Motorsport Világtanácsának is ratifikálnia kell, ez azonban várhatóan csak formalitás lesz.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!