Vágólapra másolva!
Már nincs kómában, és elhagyhatta a kórházat Michael Schumacher hétszeres világbajnok Forma-1-es versenyző, aki decemberben szenvedett síbalesetet. A hírt a család és a menedzsmentje közölte.

Felébredt a kómából, és elhagyhatta a kórházat Michael Schumacher. Sabine Kehm, a versenyző szóvivője annyit árult el, hogy most egy hosszú rehabilitációs folyamat veszi kezdetét. A lausanne-i egyetemi kórház szóvivője, Darcy Christen hétfőn megerősítette, hogy az évek óta Svájcban élő Schumachert az intézménybe szállították. A kezelés további menetéről azonban az orvosok nem adnak tájékoztatást.

Schumacher családja közleményben köszönte meg a grenoble-i kórház orvosi csapatának, amit érte tettek, valamint a szurkolóknak a rengeteg támogatást, amit tőlük kaptak.

„Michael elhagyta a grenoble-i kórházat, és folytatja a hosszú rehabilitációját. Már nincs kómában” – állt a család és a menedzsment által kiadott hivatalos közleményben. „A család szeretné megköszönni az összes grenoble-i kezelőorvos, valamint a nővérek és a terapeuták munkáját, ahogy a baleset helyszínére elsőként érkező mentősökét is. Mindannyian kitűnő munkát végeztek az elmúlt hónapokban” - írták. „A család mindazoknak is szeretne köszönetet mondani, akik jókívánságokat küldtek Michaelnek. Biztosak vagyunk benne, hogy ez is segített neki.”

A Bild azt írja, Schumacher képes kommunikálni a feleségével és a gyerekeivel, valamint reagál a hangokra és érintésekre, bár ezt a közleményben nem erősítették meg. Az is kiderült, hogy az éber fázisok az utóbbi hetekben egyre tovább tartottak.

A Forma-1 hétszeres világbajnoka tavaly december 29-én a francia Alpokban szenvedett síbalesetet. Az első hírek szerint agyrázkódást szenvedett, de később kiderült, olyan súlyosan megsérült a feje, hogy többször is meg kellett műteni. Percekkel a baleset után elvesztette az eszméletét, később mesterséges kómában tartották a grenoble-i kórházban.

December 31-én az orvosok arról számoltak be, hogy Schumacher állapota kissé javult, de még mindig kritikus, szilveszter éjszaka pedig az volt a legjobb hír, hogy az állapota stabilizálódott. A menedzsere nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire óvatosan kell bánni a lehetséges előrejelzésekkel. Figyelmeztetett arra is, hogy minden információ, amely nem az orvosaitól vagy a menedzsmentjétől származik, nem több spekulációnál. Ez nem akadályozta meg azt, hogy a médiában megerősítetlen hírek jelenjenek meg a világbajnok állapotáról és életkilátásairól, az orvosainak a munkájáról és a baleset körülményeiről.

Forrás: Getty Images/Vladimir Rys

Schumacher közben január 3-án 45 éves lett, kritikus, de stabil volt az állapota. Egy héttel a balesete után Sabine Kehm még mindig nem tudta kijelenteni, hogy túl van az életveszélyen. A világbajnok felesége, Corinna Schumacher január 17-én a sajtóban megjelent találgatásokra reagálva közleményt adott ki arról, hogy a család nagyon elégedett az orvoscsoport munkájával, és teljes mértékben megbízik a szakemberekben.

Január 29-én a francia L’Équipe arról írt, hogy megkezdték Schumacher felébresztését a mesterséges kómából, egy nappal később Sabine Kehm megerősítette, hogy fokozatosan csökkentik a világbajnoknak beadott altatószerek mennyiségét, de figyelmeztetett arra, hogy az ébresztési fázis nagyon sokáig tarthat, és a köztes időben a család nem kívánja tájékoztatni a közvéleményt.

Február 12-én Schumacher menedzserének újabb híreszteléseket kellett cáfolnia, akkor a Bild-ben jelent meg egy cikk arról, hogy a volt Forma-1-es pilóta tüdőgyulladást kapott. Tíz nappal később Sabine Kehm még mindig csak arról tudott beszámolni, hogy tart az ébresztési fázis, Schumacher azonban március 7-én, a következő hivatalos nyilatkozat megjelenésekor is mesterséges kómában volt még, és nem erősítették meg a Gazzetta dello Sport értesülését sem arról, hogy már nem szorul mesterséges lélegeztetésre.

Április 3-án hangzott el először, hogy az ébresztés során Schumacher pozitív jeleket mutat, majd egy nappal később – három hónappal a baleset után – jutottunk el addig, hogy „pillanatokra már magához tér, és tudatánál van”. A hétfőn kiadott közlemény az eddigi legpozitívabb híreket közölte a német állapotáról, valószínű azonban, hogy egy ideig ismét nem hallunk majd a fejleményekről. A mostani fejlemény azért is meglepő, mert Schumacher menedzsere pár napja még úgy nyilatkozott, többet nem adnak ki hivatalos közlemény a pilóta állapotáról, mert megelégelték a média állandó találgatását.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!