Vágólapra másolva!
A kaukázusi állam két év múlva már fogadhatja a Forma-1 mezőnyét. A versenypályát a főváros, Baku utcáin alakítják ki.

Azerbajdzsánnak sikerült megállapodnia Bernie Ecclestone-nal, így a kaukázusi ország 2016-tól Forma-1-es versenyt rendezhet. A pályát a főváros, Baku utcáin alakítják ki Hermann Tilke tervei alapján, és a célegyenes a város a főterét, az Azadliq teret is érinteni fogja.

Az azeri sportminiszter, Azad Rahimov szerint a sportág szempontjából is kedvező helyszínről van szó. "Országunk Kelet-Európa és Nyugat-Ázsia találkozásánál fekszik, ezért új területet nyit meg a Forma-1 számára. Azerbajdzsán modern európai állam, amely kiváló hírnévre tett szert a sportesemények rendezésével" - mondta.

A versenyt kissé bizarr módon Európa Nagydíj néven fogják megrendezni - ennek legutóbb a spanyolországi Valencia volt a házigazdája. Azerbajdzsán sok kőolajjal és földgázzal rendelkezik, vélhetően az ezekből származó bevételek is hozzájárultak ahhoz, hogy anyagilag finanszírozni tudják a Forma-1-es versenyrendezéshez szükséges jogdíjakat. Az autósport egyébként nem teljesen idegen az országban, az FIA GT sorozata ugyanis már ellátogatott oda.

A héten bejelentették, hogy Mexikó is visszatér az F1-es versenynaptárba a következő idénytől, így jelenleg úgy néz ki, hogy jövőre 20 nagydíj lesz. Mivel sokan legfeljebb ennyit tartanak vállalhatónak, könnyen elképzelhető, hogy a meglévő helyszínek közül 2016-ban valamelyik kiszorul.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!