Vágólapra másolva!
Minden idők legfiatalabb Forma-1-es versenyzője lesz jövőre a holland Max Verstappen, aki Danyiil Kvjat csapattársaként debütálhat a Toro Rossónál. Ez azt jelenti, hogy Jean-Eric Vergne-nek távoznia kell a csapattól.

A Toro Rosso általános megdöbbenést keltve bejelentette, hogy Max Verstappen lesz jövőre az egyik versenyzője, aki szeptember 30-án még csupán 17. születésnapját fogja ünnepelni. Ezzel ő lesz minden idők legfiatalabb újonca a Forma-1-ben - a korábbi csúcsot majdnem 19 és fél évesen Jaime Alguersuari tartotta.

A holland Verstappen - a korábban az F1-ben szintén éveken át versenyző Jos fia - villámkarriert futott be a Red Bull utánpótlásképző programjában: egy hete sincs, hogy felvették oda, és a valótlannak tűnő pletykák ellenére máris elmondhatja, hogy leszerződtette a Toro Rosso. "Hétéves korom óta a Forma-1 a célom, szóval ezzel a lehetőséggel az álmom vált valóra" - mondta. "Rengetegen segítettek nekem az évek folyamán, s támogatnak a mai napig, amit őszintén köszönök."

"Nagyon keményen dolgoztunk, hogy eljussak a Forma-1-be, és a legjobbamat fogom nyújtani, hogy sikeres legyek az autóversenyzés csúcskategóriájában."

Max Verstappen a Red Bull WSR-ben indított autójával Forrás: AFP

Pedig tavalyig még csak gokartokkal versenyzett, és idén kezdte karrierjét az együléses versenyautókkal. Nem mondhatni, hogy rosszul, hiszen a Forma-3 Euro sorozatban a huszonhét futamon eddig nyolc győzelmet jegyzett, amivel a bajnokság 2. helyén áll, 77 pontos hátrányban a listavezető Esteban Ocon mögött.

Búcsú Vergne-től

A Toro Rossónál Jean-Eric Vergne vált kegyvesztetté, holott Franz Tost nemrég azt nyilatkozta, hogy a francia versenyzőtől nagyon várnak egy jó eredményt. Úgy tűnik, már egy ilyen sem mentheti meg a csapatnál a harmadik, sorsdöntő idényét töltő pilóta állását. Verstappen így a szintén rendkívül fiatal Danyiil Kvjat csapattársa lesz 2015-ben.

"Örömmel üdvözöljük Maxot a Toro Rosso családjában" - mondta Tost, a csapatfőnök. "Nagyszerű látni, hogy a Red Bull utánpótlásprogramja újabb tehetséges fiatalokat fedez fel, és ad nekik lehetőséget a Forma-1-es debütálásra. Maxot az új generáció egyik legjobb képességű versenyzőjének tartjuk, és hisszük, hogy kellően érett és mentálisan erős ahhoz, hogy sikerrel teljesítse ezt a kihívást." A csapat vezére reméli, hogy Vergne-nek sikerül munkát találnia máshol a Forma-1-ben.

A szaksajtót egyelőre megosztja a Toro Rosso merész döntése, bár azok, akik nyomon követték Verstappen pályafutását, úgy vélik, hogy nem fog csalódást okozni. Kvjattal kapcsolatban is sokaknak volt ellenérzése, de a fiatal orosz egyelőre jól megállja a helyét.

Az F1 Fanatic egyébként rávilágított, hogy anno Jos Verstappen is mindössze 52 versenyen indult együléses autóval, mielőtt bemutatkozott a Forma-1-ben.

Maxnak egyelőre nincs szuperlicensze - ehhez legalább 300 kilométert kell vezetnie F1-es autóval. Valószínűsíthető, hogy a Toro Rosso a feltétel teljesítése érdekében adni fog neki tesztelési lehetőséget a közeljövőben, talán több nagydíj pénteki edzésnapján is.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!