Vágólapra másolva!
A müncheni ügyészség úgy határozott, hogy 100 millió dollárért cserébe azonnali hatállyal véget vet a Forma-1 nagyura ellen zajló pernek. Ecclestone a döntés után sem bűnösnek, sem ártatlannak nem minősül.

Ahogy arra az előzetes hírek alapján számítani lehetett, kedden valóban lezárult a Bernie Ecclestone ellen zajló bírósági eljárás Németországban. A 83 éves üzletember pere áprilisban kezdődött a Gerhard Gribkowsky-féle vesztegetési botrányban, és a tárgyalások egészen októberig eltartottak volna. Az eljárás azonban idő előtt lezárult, miután a müncheni ügyészség megegyezett Ecclestone ügyvédjével 100 millió dollár kifizetéséről. Ecclestone-nak egy héten belül kell kifizetnie az összeget, amelyet a bajor tartomány fog megkapni.

A pénz kifizetése után Ecclestone hivatalosan nem minősül sem ártatlannak, sem bűnösnek, és ebben az ügyben többé nem emelhetnek vádat ellene. Az ügyészség állítólag azért ajánlotta fel Ecclestone-nak, hogy idő előtt véget vethet az eljárásnak, mert a várakozásaikkal ellentétben eddig nem találtak a bűnösségére utaló bizonyítékokat. A jelenleg börtönbüntetését töltő koronatanú, Gerhard Gribkowsky vallomása sem szólt egyértelműen Ecclestone ellen – a Bayern LB volt kockázatelemzője állítólag egymásnak ellentmondó információkat közölt a bajor bank F1-es tulajdonrészének eladásával kapcsolatban, és azt sem erősítette meg, hogy kenőpénz gyanánt fogadott el 44 millió dollárt a brittől.

Még bizonytalan Ecclestone jövője Forrás: AFP

Nehezen bírta a tárgyalásokat

Mivel a többi tanú vallomása is inkább Ecclestone helyzetét segítette, az ügyészség nem ragaszkodott hozzá, hogy végigvigyék a pert. Felmerül viszont a kérdés, hogy ha Ecclestone valóban ártatlannak tartja magát, akkor miért nem hagyta, hogy ez hivatalosan is bebizonyosodjon. Az Auto Motor und Sport szerint azért döntött a per idő előtti lezárása előtt, mert 83 évesen már nehezen viselte az idegen országban, idegen nyelven zajló rendszeres tárgyalásokat. Az ügyvédje, Sven Thomas hozzátette, a védelem mindig arra törekszik, hogy a lehető legkisebbre csökkentse az elítélés kockázatát, ezért ésszerű volt megragadniuk a kínálkozó lehetőséget.

A német szaklap szerint azonban Ecclestone számára még nem ért véget az ügy, a Bayern LB ugyanis komoly kártérítést követelhet tőle. Bár hivatalosan ezt sem sikerült bebizonyítani, a bank azt állítja, hogy a Forma-1 2006-os tulajdonváltásakor komoly anyagi kár érte őket, amikor Gribkowsky alábecsülte a tulajdonrészük értékét, ezért áron alul adták el azt a CVC Capital Partnersnek. Az Auto Motor und Sport szerint Ecclestone már felajánlott 25 millió eurót a banknak, ezzel viszont aligha fognak megelégedni a németek.

Így is távozhat az F1 éléről

Az sem egyértelmű, hogy a per lezárása után Ecclestone zavartalanul folytathatja-e a munkáját a Forma-1 élén. A tulajdonos CVC korábban kijelentette, hogy bűnössége esetén azonnal eltávolítják őt a pozíciójából, az utóbbi hetekben azonban felmerült, hogy más kimenetel esetén sem biztos a helye. Ecclestone hatalmát állítólag egy újabb tulajdonosváltás is veszélyeztetheti – noha a CVC tagadja, hogy meg szeretne válni a Forma-1-től, a hírek szerint több vállalat is szeretne tulajdonrészhez jutni. A legnagyobb esélye erre az amerikai médiamágnás, John Malone cégcsoportjának lehet, aki nem szeretne együtt dolgozni Ecclestone-nal.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!