Vágólapra másolva!
Bár Luca di Montezemolo a hétvégén még tagadta a távozásáról szóló pletykákat, szerdán egy közleményben maga jelentette be, hogy úgy döntött, lemond az elnöki posztjáról. A Fiat Chrysler Automobiles vállalatcsoportban megtartja igazgatói tisztségét, a Ferrari elnöke pedig Sergio Marchionne lesz.

Noha a Ferrari elnöke az utóbbi időben keringő pletykákra reagálva néhány napja még váltig állította, hogy nem tervez lemondani a tisztségéről, Luca di Montezemolo szerdán egy közleményben mégis bejelentette, hogy távozik a vállalat elnöki pozíciójából, amelyben 1991 óta dolgozott.

Döntését azzal indokolta, hogy a Fiat Chrysler Automobiles bevezetésére a New York-i tőzsdére várhatóan októberben kerül sor, és a vállalatcsoport igazgatótanácsában ellátott feladataira kíván koncentrálni. "Ez egy új korszak kezdetét jelenti, és úgy érzem, hogy vezető szerepet kell betöltenem a csoport igazgatójaként" - mondta.

"Egy fejezet pedig lezárul, ezért úgy döntöttem, hogy közel huszonhárom, varázslatos és felejthetetlen év után lemondok az elnöki tisztségemről (a Ferrarinál)."

Montezemolo és Stefano Domenicali. Már egyikük sem dolgozik a Ferrarinál Forrás: AFP/ /Giuseppe Cacace

Montezemolót a Fiat vezérigazgatója, Sergio Marchionne követi az elnöki pozícióban október 13-tól, aki méltatta elődjét. "A Ferrari elnökeként (Montezemolo) technológiailag és szervezetileg is új szintre emelte a vállalatot, ami a lenyűgöző pénzügyi eredményekben is megmutatkozott" - nyilatkozta. "Luca és én hosszasan vitatkoztunk a Ferrari jövőjéről. Azonban a közös vágyunk, hogy a Ferrari a versenypályán is megvalósítsa a potenciálját, nézeteltéréseket eredményezett közöttünk, ami egyértelműen érzékelhetővé vált az elmúlt hétvégén. Köszönök Lucának mindent, amit a Fiatért, a Ferrariért, valamint értem tett."

Mindent a Ferrarinak szentelt

Montezemolo az Olasz Nagydíjra kilátogatva szombat délelőtti sajtótájékoztatóján még egyértelműen tagadta, hogy a lemondásra készül, sőt kijelentette, hogy még legalább három évig tervezi ellátni elnöki feladatait. Marchionne ugyanakkor röviddel ezután nyíltan bírálta a Forma-1-es csapat teljesítményét.

A leköszönő elnök először az 1970-es években dolgozott a Ferrarinál Enzo Ferrari segédjeként, illetve később a csapat menedzsereként. Irányítása alatt a 2000-es évek elején élte fénykorát az istálló, amikor Michael Schumacher zsinórban ötször hódította el a világbajnoki címet.

Azóta viszont elmaradtak a sikerek, és a Scuderia jelenleg sem képes önerőből harcolni a győzelmekért. Ennek következményeként tavasszal a csapatfőnöki pozícióban is váltás történt: Stefano Domenicali helyére Marco Mattiaccit nevezték ki, aki az Origo GPhírek-nek elárulta, hogy sikerült azonosítania a gyenge pontokat.

Montezemolo a közleményében elmondta, hogy szívvel-lélekkel igyekezett sikeressé tenni a Ferrarit. "A Ferrari a legcsodálatosabb vállalat a világon, nagy kiváltság és megtiszteltetés volt a vezérének lenni. Minden szenvedélyemet és elszántságomat az irányításának szenteltem az évek folyamán" - mondta. "A családom mellett ez volt a legfontosabb az életemben, és ez továbbra is így lesz. Kívánom a tulajdonosoknak - főleg Piero Ferrarinak, aki mindig mellettem állt -, és a vállalat összes tagjának a következő évekre, hogy a Ferrari elérje a megérdemelt sikereket."

Montezemolo október 13-ig marad a maranellói cég elnöke.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!