Vágólapra másolva!
Bemutatkozott a 2016-os bakui Európa Nagydíj helyszíne Azerbajdzsán fővárosának utcáin. A Hermann Tilke által megálmodott pálya a történelmi belvárost és a tengerpartot is érinti, és a helyi sportminiszter szerint a világbajnokság egyik legizgalmasabb helyszínének ígérkezik.

Két év múlva Azerbajdzsánba is ellátogat a Forma-1 mezőnye, amely a főváros, Baku utcáin teljesíti majd az Európa Nagydíjat, mégpedig az uralkodó trendnek megfelelően egy Hermann Tilke által tervezett aszfaltcsíkon. Bernie Ecclestone úgy vélte, újabb remek helyszínre látogat majd a világbajnokság.

„Azerbajdzsán a Forma-1-es versenynaptár legújabb tagja, és nagy örömmel látom, hogy innovatív, újszerű utcai pályát terveztek, amely mindenképpen hozzásegíti őket ahhoz, hogy egy világszínvonalú rendezvényt tartsanak, amikor 2016-ban ott versenyzünk majd" – mondta.

A Baku utcáira tervezett verseny Azerbajdzsánt hivatott népszerűsíteni világszerte, ennek érdekében a készülő pálya a város több nevezetességét is láthatóvá teszi a helyi közönség és a tévénézők számára. Azerbajdzsán szeretne a világbajnokság tartós résztvevőjévé válni.

A pála vonalvezetése Bakuban Forrás: Baku Grand Prix

„A Tilke Engineeringnek adott megbízásunk egyszerű volt: egy olyan pályát szerettünk volna, amely az egyediségével gyorsan megalapozza a helyét az F1-es versenynaptár egyik legizgalmasabb helyszíneként, a amelyért a rajongók és a csapatok is lelkesedhetnek. Ennél is fontosabb, hogy bemutassa fővárosunk, Baku legjavát, és örömmel jelenthetem, hogy a pálya, amelyen az F1-es csapatok 2016-ban versenyezni fognak, pontosan megfelel ennek a célnak" – mondta Azad Rahimov, az azeri ifjúsági és sportminiszter.

Már saját F1-es világbajnokról álmodnak

Az elmúlt 15 év szinte összes új F1-es helyszínéhez hasonlóan az azeri pályát is Hermann Tilke álmodta meg. A német szakember az elmúlt esztendők során szinte futószalagon gyártotta a terveket a világ különböző pontjain épülő pályákhoz, legújabb munkája ezen a hétvégén mutatkozik be Szocsiban. Tilke szerint Baku ideális helyszín a versenyhez.

„A műszaki megoldások és a tervezés szempontjából kihívást jelentő utcai pályát alkottunk, amely Baku vonzó városi hangulatára és a hagyományos, valamint a 21. század stílusának kombinációjára épül. A történelmi belváros, a gyönyörű tengerparti sétány és a lenyűgöző kormányzati épület együttese tökéletes háttérként szolgál egy látványos, új pályához" – lelkesedett Tilke, aki szerint a pálya vezetéstechnikai szempontból is izgalmas lesz.

„Lesz például egy hihetetlenül szűk emelkedő az óváros falánál, amely előtérbe fogja helyezni a versenyzők bátorságát és pontosságát, valamint van egy majdnem 2,2 kilométer hosszú kigyorsítási szakaszunk, ahol az autók padlógázzal haladnak majd a sétány mellett, nagyon nagy sebességgel" – mondta.

Baku már több alkalommal rendezett FIA GT és egyéb, hosszútávú sportautó versenyeket, de a Forma-1 mezőnye először látogat majd Azerbajdzsánba. A helyi autós szövetség elnöke is nagy reményeket fűz a megérkezéséhez.

„Bízunk abban, hogy az első nagydíj tovább népszerűsíti majd a Forma-1-et az országunkban, és számítok rá, hogy a városi fiatalokat annyira lenyűgözi majd a küszöbüknél zajló látványos esemény, hogy elkezdenek arról álmodozni, talán ők lehetnek Azerbajdzsán első világbajnoka" – jelentette ki Anar Alakbarov.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!