Bianchi súlyos agykárosodást szenvedett

Jules Bianchi baleset
Szuzuka, 2014. október 3. Jules Bianchi kocsijánál mentők, miután a Marussia francia versenyzője súlyos balesetet szenvedett a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Japán Nagydíján a szuzukai pályán 2014. október 5-én. (MTI/EPA/Jamamura Hirosi)
Vágólapra másolva!
Kedden délután megerősítették, hogy a Japán Nagydíjon balesetet szenvedett francia versenyzőnek diffúz axonális károsodása van, amely általában nagy erőhatások következtében alakul ki. Az állapota továbbra is stabil, de kritikus.

A Marussia a versenyző családjával közösen kedden délután bejelentette, hogy Jules Bianchi úgynevezett diffúz axonális károsodást (DAI) szenvedett a Japán Nagydíjon történt balesete során, amikor a pályáról kicsúszva nagy sebességgel egy másik autó mentését végző traktornak csapódott. Ez autóbalesetek esetén az egyik leggyakoribb agysérülés, amely általában a szélsőségesen nagy erőhatás következményeként alakul ki.

Nem az agy adott pontját, hanem állományának nagyobb részét érinti, és az egyik leggyakoribb agysérülésnek számít. Legenyhébb formája az agyrázkódás, de a statisztikák szerint a DAI túlélőinek 90 százaléka soha nem nyeri vissza az eszméletét, és a maradék 10 százaléknak is tartós károsodással kell számolnia.

Közleményükben a csapat és a család köszönetet mondtak a támogató üzenetekért a Bianchiért világszerte aggódó közönségnek. A hivatalos állásfoglalás szerint a francia versenyző állapota nem változott az elmúlt két nap során érkező, korábban meg nem erősített hírekhez képest.

Bianchi a Dunlop kanyarban csúszott ki, és csapódott egy munkagép hátuljának Forrás: MTI/EPA/Jamamura Hirosi

„Jules-t továbbra is a Mie Kórház intenzív osztályán ápolják. Diffúz axonális károsodást szenvedett, és kritikus, de stabil állapotban van. Az orvosi stáb a lehető legjobb kezelést biztosítja számára, nagyon hálásak vagyunk mindenért, amit Jules-ért tettek a baleset óta" – áll a közleményben.

A korábbi hírek már beszámoltak arról, hogy Gerard Saillant professzor, az FIA Institute elnöke is Japánba utazott, hogy Michael Schumacher kezeléséhez hasonlóan Bianchi kapcsán is támogassa a helyi orvosokat, de a közlemény azt is megerősíti, hogy a Ferrari szintén külön specialistát delegált a francia versenyző mellé.

„Hálával tartozunk azért, hogy Gerard Saillant professzor, az FIA orvosi bizottságának elnöke, és Alessandro Frati professzor, a Római La Sapienza Egyetem idegsebésze is Japánba utazott a Scuderia Ferrari kérésére . A mai nap során érkeztek meg a kórházba, és találkoztak a Jules-t kezelő orvosokkal annak érdekében, hogy teljesen megismerjék az állapotát, így segíthessék a családot. Saillant és Frati professzorok elismerték a Mie Kórházban nyújtott kiváló ellátást, és köszönetet mondtak japán kollégáiknak."

„A kórház a továbbiakban is folytatja Jules megfigyelését és kezelését, újabb tájékoztatást a megfelelő időpontban nyújtanak majd."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!