Vágólapra másolva!
Azt mondja, csak egy esélyre van szüksége ahhoz, hogy megmutassa, képes lenne megbirkózni a kihívással. A vártnál könnyebbnek találta a szocsi szabadedzést.

Szergej Szirotkin életében először hajthatott pályára egy Forma-1-es versenyhétvégén, az Orosz Nagydíj első szabadedzésén Esteban Gutiérrez helyett vezette a Sauber autóját. A debütálása nem is sikerült rosszul, a 17. helyen végezve 4 tizeddel maradt el a csapat állandó versenyzőjétől, Adrian Sutiltól.

A fiatal orosz pilóta keményen dolgozik azon, hogy jövőre már a Forma-1-ben versenyezhessen, és a szabadedzés után úgy gondolja, készen is áll a feladatra. Korábban csak egyszer, az áprilisi bahreini teszten vezethette az autót, ehhez képest úgy érzi, viszonylag gyorsan sikerült alkalmazkodnia. „Kicsit könnyebb volt, mint gondoltam" – mondta a szocsi gyakorlásról. „Úgy érzem, egyértelműen készen állok arra, hogy megtegyem a következő lépést, csak egy esélyre van szükségem."

A 19 éves orosz azt állítja, van rá esélye, hogy jövőre a mezőny tagja legyen. „Dolgozunk az ügyön. Hivatalosan még semmit nem mondhatok, de dolgozunk rajta" – jelentette ki. „Az autóversenyzés egyébként is gyorsan fejlődik Oroszországban. Ezen a hétvégén egy újabb nagy lépést tettünk előre, ez a verseny biztosan segít majd abban, hogy több ember kezdjen el érdeklődni a sportág iránt."

Szirotkin felkészültnek érzi magát Forrás: AFP

Szirotkin a szabadedzésen inkább a tapasztalatgyűjtésre, és nem a köridő elérésére törekedett, ettől függetlenül úgy érzi, gyorsabb is lehetett volna. „A leggyorsabb körömön peches voltam, forgalomba kerültem" – mondta. „Gyorsabb lehettem volna, de nem ez volt a célom. Inkább a pályáról és az autóról gyűjtöttem információkat."

Megmenthetik az oroszok a Saubert

Szirotkin esélyeit növelheti, hogy a Sauber újra orosz befektetőkkel tárgyal a csapat megmentéséről. A svájci istálló már egy éve kapcsolatban van egy orosz befektetési vállalattal, és sokáig úgy tűnt, hogy a megállapodás értelmében Szirotkin már az idei szezonban is versenyezhet. Az ügyről azonban sokáig semmit nem lehetett hallani, sokak szerint a Sauber orosz kapcsolatai már meg is szűntek.

Az Orosz Nagydíj hétvégéjén azonban a Sauber újra tárgyalásokba kezdett az orosz befektetőkkel, hiszen továbbra sem sikerült bebiztosítaniuk a csapat jövőjét. A találgatások szerint Gutiérreznek az idény végén távoznia kell az istállótól, hogy helyet adjon az oroszok kérésére debütáló Szirotkinnak, de Monisha Kaltenborn egyelőre elhárította az ezzel kapcsolatos kérdéseket.

„Ami a jövőnket illeti, több lehetőség közül választhatunk" – mondta a csapatfőnök, aki megerősítette, hogy továbbra is kapcsolatban állnak az oroszokkal.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!