Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone „idiótáknak” nevezte az F1-es csapatokat, újra bírálta a demokratikusan működő szervezeteket és kijelentette, hogy csak akkor hagyja el a Forma-1-et, ha koporsóban viszik el. A sportág 84 esztendős vezetője szerint nincs értelme annak, hogy csak az utolsó futamon legyenek dupla pontok, ezért lemondhat a jelenleg érvényes szabályról.

Miután a múlt héten közölte, hogy a Forma-1-nek nincs szüksége fiatal, komoly vagyonnal nem rendelkező rajongókra, újabb meglepő kijelentéseket tett Bernie Ecclestone, az F1 vezérigazgatója. A 84 esztendős sportvezető közölte, nem tervez visszavonulni, holott egyre többen látják úgy, hogy a szemlélete idejétmúlttá vált.

„Hogy mikor fogok kiszállni?" – tette fel a kérdés a Gulf News-nak. „Az biztos, hogy az idei egy borzalmas év volt, az egyik legrosszabb az egész életem során, de ahogy már korábban is elmondtam, semmi sem változott, én itt maradok."

„A munkám legfeljebb úgy érhetne véget a Forma-1-ben - hacsak valakinek nem lesz akkora hatalma, hogy véget vessen neki -, hogy koporsóban visznek el. Jól teszik, ha biztosra mennek, és a fedelet gondosan le is szögezik."

Ecclestone szerint a csapatok idióták Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Ecclestone már több mint négy évtizede a sportág meghatározó alakja, de az idei év során többször megkérdőjeleződött, hogy folytatni tudja-e munkáját. Először az F1 jelenlegi technikai szabályait kezdte élesen bírálni, majd jött a bajorországi korrupciós botránya, manapság pedig a bajnokság pénzügyi problémáival kell szembenéznie. Úgy véli, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem tudja egyedül irányítani a sportág működését.

„A legfőbb gondunk a demokratikus berendezkedés" – idézte őt a BBC. „Én ellene vagyok ennek, minden szempontból. Az ember akkor működtet valamit demokratikusan, ha nem akar csinálni semmit, csak munkacsoportokat akar létrehozni. Valakinek deklarálnia kell, hogy ez így vagy úgy lesz."

Bukhat a dupla pontos szabály

Ecclestone egyik sokat bírált intézkedése volt az idei évre bevezetett dupla pontos szezonzáró elfogadtatása a versenyzők, a szurkolók és a csapatok egyöntetű tiltakozása ellenére. Elképzelhető viszont, hogy jövőre már el is tűnik a sokat vitatott szabály, mert szerinte a jelenlegi formájában nincs értelme megtartani.

„Egyetlen versenyen hülyeség, de képzeljék el, ha az utolsó három futamra vonatkozna" – nyilatkozta Ecclestone a szabályról az Independentnek. „Ez azt jelentené, hogy valakinek minimum 150 pont előnyre lenne szüksége a biztos győzelemhez. A csapatok ebbe nem mentek bele, mert idióták. Ők is csak olyanok, mint a szerelők, rövidtávon kizárólag saját magukra gondolnak."

A dupla pontok az idei egyéni világbajnok személyébe, a konstruktőri bajnokság 3., 4., és 5., valamint szélsőséges esetben a tabella 10. helyének sorsába szólhat bele, ami a csapatok szempontjából több tízmillió eurós különbségeket is jelenthet. Ecclestone azt mondja, jövőre az istállókra hagyja, hogy eldöntsék, milyen rendszert szeretnének.

„Én nem fogom ismét javasolni a három (dupla pontos) versenyt. Hagyni fogom, hogy azt tegyék, amit akarnak. Fogalmam sincs, mi fog történni jövőre" – mondta a pontrendszerrel kapcsolatban.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!