Miért nem jelenti be a McLaren Alonso szerződtetését?

Formula One Nurburgring - Alonso wins Motor_Racing SPO Sports action F1 formula_1 GESTURE group male HORIZONTAL Spanish Formula One pilot Fernando Alonso of McLaren Mercedes celebrates his victory with team principal of McLaren Mercedes, Ron Dennis (L), a
Spanish Formula One pilot Fernando Alonso of McLaren Mercedes celebrates his victory with team principal of McLaren Mercedes, Ron Dennis (L), after the Formula One Grand Prix of Europe at the Nurburgring circuit in Nurburg, Germany, 22 July 2007. Photo: CARMEN JASPERSEN
Vágólapra másolva!
Különböző országok neves lapjai egymástól függetlenül arról számolnak be, hogy nem a második ülés sorsa az egyetlen kérdés a McLarennél, hanem Alonso, a szponzori háttér, valamint a tulajdonosi felállás bizonytalansága miatt nem hozzák nyilvánosságra a 2015-ös pilótapárost

Ismét elszabadultak a pletykák Fernando Alonso és a McLaren kapcsán, mivel az egész iparág számára érthetetlen, hogy a wokingi vállalat miért nem jelenti be 2015-ös terveinek legalább egy részét. Az már október óta nyílt titok, hogy a Ferrarit elhagyó kétszeres világbajnok jobb lehetőség - tehát a Mercedesnél szabad ülés - híján visszatérne a csapathoz, ahonnan 2007 végén nagy botrány közepette távozott. Emellett az is elfogadott vélekedés, hogy a második autót Kevin Magnussen vagy a népszerűségi versenyben és a pontok terén is jobban teljesítő, de drágább Jenson Button kapja meg.

A McLaren a múlt heti igazgatótanácsi ülésén pontot tett volna az ügy végére, de valamiért nem sikerült megállapodniuk. A spanyol AS arról írt, hogy a versenyzők bejelentését a wokingiak két komoly szponzor megnevezésével együtt tervezik megtenni, de „a tárgyalások az egyikkel elég bonyolultak". A lap úgy tudja, hogy a Movistarról és egy meg nem nevezett vállalatról van szó az Egyesült Arab Emirátusokból.

A McLarennél, vagy a csapat és Alonso között zajlik bonyolult játszma? Forrás: DPA/AFP/Carmen Jaspersen

Egy másik elmélet szerint Alonso arra vár, hogy tisztuljon a kép a McLaren tulajdonosi szerkezetével kapcsolatban. Ennek függvényében ugyanis elképzelhető, hogy Ron Dennis 2015-ben távozik posztjáról, ami feltehetőleg kedvező lenne a spanyol pilóta számára.

Alonso nem feltétlenül elkötelezett a McLaren iránt

Közben az Auto Motor und Sport szerint Alonsót annyira aggasztja a McLaren-Honda katasztrofális bemutatkozása az abu-dzabi teszten, hogy fontolóra vette a Porsche ajánlatát a 2015-ös Le Mans-i 24 órás versenyre. Ez megmagyarázná, hogy a wokingiak miért nem közölték a döntésüket a jelenlegi pilótáikkal, hiszen ha Alonso mégsem foglalná el az egyik ülést 2015-ben, akkor mind Button, mind Magnussen megtarthatná a helyét a csapatnál.

A La Gazzetta dello Sport viszont úgy véli, hogy a megállapodás létrejön a McLaren és Alonso között, csak a spanyol hagy magának menekülő utat is. Az olasz sportlap kedden azt közölte, a korábbi Ferrari-versenyző 2+1 évre szerződhet Wokingba, de már egy év után távozhat, ha a McLaren „nem kielégítően versenyképes".

A lap szerint Alonso továbbra is arra várhat, hogy mi történik a Mercedesnél Lewis Hamiltonnal. Az idei világbajnok – akinek ő is személyesen gratulált a szezonzáró után – szerződése 2015 végéig tart, de Hamilton és a csapatvezetés is azt közölte eddig, hogy együtt képzelik el a jövőt. Alonso viszont nyitva hagyná a lehetőséget, hogy 2016-ban a Mercedes pilótája lehessen, amennyiben Hamilton valamiért úgy dönt, mégis távozna Brackley-ből.

A találgatásoknak ugyanakkor már csütörtökön véget vethet, hogy a McLaren délelőtt 10 órára sajtótájékoztatót hívott össze, így mindenképpen várható valamilyen bejelentés.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!