Vágólapra másolva!
A Ferrari korábbi főtervezője, Mauro Forghieri szerint a spanyol is okolható az elmúlt évek kudarcaiért. Az olaszoknak egy új Schumacherre lenne szükségük.

Mauro Forghieri, a Ferrari korábbi főtervezője úgy gondolja, Fernando Alonso is hibás abban, hogy a csapat az elmúlt években nem tudott világbajnoki címet nyerni. A Ferrarit öt év után elhagyó spanyol háromszor végzett a tabella második helyén az olaszokkal, de a tavalyi szezonban egyetlen futamot sem tudott nyerni a gyengélkedő autóval.

Noha Alonsót sokan a mezőny legjobb versenyzőjének tartják, és a Ferrarinál rendre jobb teljesítményt nyújtott a csapattársainál, Forghieri szerint téved az, aki szerint a spanyol munkája kifogásolhatatlan volt. „Ha 3-4 idényen keresztül ugyanaz a probléma az autóval, az azt jelenti, hogy a csapat nem jó irányba fejleszt. Ez pedig a versenyző hibája" – jelentette ki a diariodelweb.it-nek Forghieri, aki a 60-as évektől egészen 1987-ig a Ferrari egyik kulcsfigurája volt.

Alonso nem tudott bajnokságot nyerni a Ferrarival Forrás: AFP

„Alonso a futamokon nagyszerű versenyző" – mondta a mérnök. „De tesztpilótának nem jó. Évről évre, amikor először pályára vihette az autót, azt mondta, hogy minden tökéletes. Néhány hónappal később viszont elkezdett panaszkodni. Egy igazi bajnoknak tudnia kell irányítania a csapatát."

Forghieri szerint a Ferrari problémája az volt az elmúlt években, hogy „nem volt egy másik Schumacherük". A McLaren persze nem törődik a hasonló megjegyzésekkel, ők abban bíznak, hogy a visszatérő Alonso fogja újra a csúcsra vezetni a csapatot. Az ügyvezető igazgató Jonathan Neale szerint a viharos múltjuk nem fogja őket megakadályozni ebben.

„Amikor Fernando legutóbb nálunk versenyzett, sokat beszéltek a kapcsolatunkról" – ismerte el. „Ezt azóta sikerült félretennünk, és a közös sikerért fogunk dolgozni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!