Vágólapra másolva!
Marcus Ericsson és Monisha Kaltenborn úgy érzi, a Ferrari motorja tényleg sokkal jobb lett.

A jerezi teszt egyik meglepetése a Sauber-Ferrari jó szereplése volt, mivel a svájci kis csapat tavaly a sereghajtók közé csúszott vissza. Az első 2015-ös teszteken viszont megbízhatóan szerepeltek, ráadásul a köridő táblázatokon is előkelő helyeket szereztek meg.

Ez elsősorban a lágy gumikkal megtett gyors köreiknek köszönhető, de a szerdai zárónapon Marcus Ericsson már egy 11 körös etap végén érte el legjobb eredményét, és a svéd pilóta is azt mondta, hogy nem csak feltűnést akartak kelteni.

„Van még bennünk tartalék, úgyhogy, ez jó hír” – utalt Ericsson arra, hogy nem autózták ki a maximumot a Sauberből a jó köridő érdekében. „Nagyon jól alakult a tesztünk. Igazán pozitív, hogy minden nap rengeteg kört meg tudtunk tenni, és nem volt igazi problémánk az autóval” – idézte őt az Autosport.

„Érdekes volt számomra, hogy az első és a negyedik napon vezettem, így tapasztaltam a fejlődést. Az autó, amit vasárnap vezettem, és az, amit (szerda) délután, több lépés távolságra van egymástól.”

A Ferrari erőforrás fejlődése is segíti a Saubert Forrás: Sauber

Az előszezon során bevett gyakorlat, hogy egyes csapatok a különböző tesztprogramokban rejlő jelentős teljesítménykülönbségeket kihasználva egyes napokon jóval erősebbnek mutatják magukat a valós tempójuknál, míg mások az ellenfelek megtévesztése céljából szándékosan lassabban hajtanak.

Mivel a Forma-1-ben ritka, hogy egy csapat az egyik évről a másikra a sereghajtók közül az élmezőnybe kerül, sokan felvetették, hogy a Sauber is csak látványköröket futott Jerezben. Ericsson sem bocsátkozott becslésekbe a svájciak tényleges fejlődésével kapcsolatban.

„Ezt nehéz megítélni, mert én a Caterhamtől jöttem, ami nagy lépés volt számomra, de az Abu-Dzabiban kipróbált autóhoz képest fejlődtünk. Általában stabilabb, és a féktávokon, valamint a kanyarokban is nagyobb önbizalmat ad a versenyzőnek. Úgy vélem, a Ferrari is nagyot lépett előre az erőforrás terén ahhoz képest, amit Abu-Dzabiban vezettem, de várjuk meg, hogy a többiek miből főzhetnek majd!”

A csapatfőnök is elégedett

Egyetértett versenyzőjével a csapat társtulajdonosa és főnöke, Monisha Kaltenborn is. Ő kijelentette, hogy a Saubernek az idén mindenképpen ki kell törnie a vert mezőnyből, ezért az autóépítés terén is új hozzáállással próbálkoznak.

„Az itt látott adatok alapján azt feltételezzük, hogy a Ferrari nagy lépést tett előre” – nyilatkozta a Motorsport Aktuellnek. „Hogy ez mekkora is valójában, az az ellenfelekkel való összevetésen múlik, ezért most nem tudom megmondani.”

„Fontos volt számunkra, hogy új irányba induljunk el, hogy felvállaljuk a változtatás kockázatát. Egyértelmű lépést kell előre tennünk, egyszerűen nem maradhatunk ott, ahol tavaly végeztünk. Máshova tartozunk, mert (a tavalyinál) jobb autókat is tudunk építeni.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!