Vágólapra másolva!
Monisha Kaltenbornt beidézték a bíróság megsértésének gyanúja miatt, mert a holland versenyző ügyvédei szerint a csapat az ítéletet figyelmen kívül hagyva semmit nem tett, hogy autóba ültethesse Van der Gardét.

Victoria állam legfelsőbb bírósága az idénynyitó Ausztrál Nagydíj első szabadedzése közben beidézte a Sauber főnökét, Monisha Kaltenbornt, amiért a svájci istálló a csütörtökön született ítéletet figyelmen kívül hagyva nem tett semmit, hogy autóba ültethesse Giedo van der Gardét.

A holland versenyző azt állította, a Sauber szerződést kötött vele a 2015-ös szezonra, végül mégis két másik pilótát, Marcus Ericssont és Felipe Nasrt választotta helyette. Van der Garde először Hollandiában indított és nyert pert a csapat ellen, majd benyújtott egy keresetet az ausztrál állam bíróságára is, amely szintén neki adott igazat. A Sauber arra hivatkozott, hogy Van der Gardének nincs tapasztalata az autójukról, ezért veszélyes lenne őt versenyeztetniük, de a fellebbezést is elvesztették. A döntés ezzel jogerőssé vált, vagyis mégis a hollandot kellene nevezniük az idénynyitóra.

Ericsson és Van der Garde tavaly Forrás: AFP/Mark Thompson

Csakhogy ennek érdekében pénteken reggelig nem tettek semmilyen lépést: a 29 éves versenyzőnek, aki tavaly a tesztpilótájuk volt, még paddock-belépőt sem adtak. A Sauber főnökét, Monisha Kaltenbornt ezért péntek reggel beidézték a bíróság megsértésének címén, és kilátásba helyezték, hogy amennyiben a gyanút megalapozottnak találják, személyesen őt is börtönbüntetésre ítélhetik, vagy pénzbírság fizetésére kötelezhetik. Emellett lefoglalhatják a csapat teljes felszerelését. A perköltséget már a csütörtöki ítéletben a Sauberre hárították.

Anyagi gondok állnak a háttérben

A victoriai bíróság a két szabadedzés között, helyi idő szerint délután fél 4-kor tárgyalja az ügyet, amely teljesen ellehetetlenítheti a Sauber melbourne-i részvételét. Bár erről hivatalos információ nem szivárgott ki, a csapat állítólag arra készült, hogy Ericssont állítja félre, ha végképp nem kerülheti el Van der Garde versenyeztetését.

Az időigényes adminisztráció miatt azonban egyelőre az is kétséges, hogy ő időben megkaphatná az ehhez feltétlenül szükséges szuperlicencet. Reggel ennek ellenére megjelent a paddockban, átesett egy üléspróbán, és felhúzta a nála alacsonyabb Ericsson overallját, de többet nem tehetett, a jogi képviselője szerint ugyanis a Sauber nem volt hajlandó további lépéseket tenni.

Van der Garde szponzorai állítólag már múlt augusztusban átutaltak 8 millió dollárnyi előleget, Kaltenborn mégis azzal indokolta Ericsson és Nasr leigazolását, hogy fizetős versenyzők nélkül a Sauber anyagilag kilátástalan helyzetbe került volna. Van der Garde és a csapat egyik tavalyi pilótája, Adrian Sutil már múlt novemberben megszellőztette, hogy érvényes szerződése van 2015-re, ám Kaltenborn akkor úgy nyilatkozott, „a helyzet tiszta", és szigorúan a Sauber belügyeként kezelik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!