Vágólapra másolva!
Nasr örül, hogy Melbourne-ben csattanós választ adott az őt fizetős versenyzőnek nevező kritikusoknak.  Verstappen úgy érzi, a 7. helyen végezhetett volna a motorhiba nélkül.

Remekül debütáltak a Forma-1 idei újoncai Melbourne-ben: Felipe Nasr az 5. helyen ért célba a Sauberrel, Carlos Sainz a 9. helyre hozta be a Toro Rossót, csapattársa, Max Verstappen pedig biztos pontszerző helyről esett ki motorhiba miatt. Noha a számos hiányzó és kieső miatt az Ausztrál Nagydíjon a szokásosnál könnyebb volt pontot szerezni, a három fiatalt mindenképpen dicséret illeti.

A legnagyobb meglepetés talán Nasr szereplése volt, hiszen a Sauber tavaly az egész idényben nem tudott pontot szerezni, most pedig Daniel Ricciardo Red Bullját is sikerült maguk mögött tartaniuk. Nasr elmondta, elsősorban megkönnyebbülést érzett az 5. helye után – főleg azért, mert a Sauber egy „őrült" hétvége után jó eredménnyel zárt, másrészt pedig ő is bebizonyította, hogy a tehetsége alapján is a Forma-1-be való.

„Szerintem ez jó válasz azoknak, akik azt hiszik, hogy csak a pénzem miatt vagyok itt" – mondta Nasr, akit nem titkoltak a szponzorai is hozzásegítettek a sauberes szerződéshez. „Nem tudom, miért kezdtek el fizetős versenyzőnek hívni, hiszen mindig mások fektettek pénzt a karrierembe, a családom ezt soha nem engedhette meg magának. Valakinek a Red Bull fizeti az ülését, valakit pedig más szponzorok támogatnak – nem értem, mi a különbség."

Nasr Ricciardót is maga mögött tartotta Forrás: Daniel Reinhard/Daniel Reinhard

Nasr reméli, hogy ezentúl nem csak az autóján lévő szponzori logókról beszélnek, ha szóba kerül a neve, bár tudja, hogy még sokat kell tanulnia. Az első versenyével mindenesetre teljesen elégedett. „Ennél jobb kezdésben nem is reménykedhettem volna" – mondta. „Nehéz verseny volt, ráadásul rögtön a rajt után azt hittem, hogy megsérült az autóm, mert valaki eltalálta a kerekemet" – magyarázta. „Néhány kör után rájöttem, hogy minden rendben működik, utána pedig a terveink szerint alakult a versenyem. Hátulról folyamatosan nyomás nehezedett rá, ezért nem volt könnyű dolgom."

Verstappen taktikája „tökéletes" lett volna

A Toro Rosso újoncai közül Sainz indult jobb helyről, és a rajtnál egészen az 5. helyig jött előre, de a gyenge Renault-motor miatt később visszaesett. „Mindenképpen pozitív debütálás volt, hiszen pontokat is szereztem" – mondta. „Nagyon jó érzés volt, hogy Vettellel és Ricciardóval is csatázhattam, de később kijöttek a hiányosságaink – az egyenesekben lassabbak voltunk, és nem igazán tudtunk harcolni a többiekkel. A teljesítményemmel elégedett vagyok, úgy érzem, mindent kihoztam az autómból."

A 17 éves Verstappen eltérő taktikával versenyzett: a közepes gumikon rajtolt, és a verseny késői szakaszában a lágy abroncsokon próbálta volna felküzdeni magát. A kiállása után azonban rögtön félre kellett húzódnia motorhiba miatt.

„A kerékcserém után láttam, hogy füstöl az autó, ezért szóltam a csapatnak, akik azt kérték, parkoljak le" – magyarázta csalódottan. „A hiba nélkül biztosan pontszerző helyen értem volna célba, szerintem a 7. hely is meglett volna. A lágy gumikon voltam, alacsony üzemanyag-mennyiséggel – tökéletes lett volna a stratégiám az utolsó etapra."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!