Vágólapra másolva!
Az FIA elfogadta a kis csapat magyarázatát, és megelégedtek azzal, hogy a Manor megjelent Melbourne-ben a két szabályos autójával. Ecclestone-nak viszont nem tetszik, hogy zsinórban a negyedik versenyt hagyták ki.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, nem bünteti meg a Manort, amiért az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon egyetlen körre sem hajtottak ki a bokszból. A Forma-1-ben induló csapatokat szerződés kötelezi arra, hogy az idény összes nagydíján részt vegyenek, ezért a szövetség szombaton beidézte a Manor képviselőit.

A Marussia utódcsapatát az utolsó pillanatban mentették meg a teljes összeomlásról, ezért nem volt idejük arra, hogy rendesen felkészítsék az autóikat az Ausztrál Nagydíjra. A verseny helyszínére elutaztak, és egész hétvégén keményen dolgoztak azon, hogy a szoftverek és merevlemezek adatait visszaállítsák és összehangolják, de nem sikerült időben befejezniük a munkát.

Sokáig nem volt egyértelmű, hogy a Manor valóban megszegte-e a Sportszabályzat 13.2-es cikkelyét, hiszen nem világos, mit takar a „részvétel" szó. Az FIA végül úgy döntött, a Manor nem szegte meg a szerződésben leírtakat, hiszen két szabályos autót vitt el Melbourne-be, a versenyzők is jelen voltak, és a csapat mindent megtett azért, hogy pályára lépjen.

A Marussia már tavaly is kihagyott három versenyt Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„Megjelentek az eseményen, nagy mennyiségű alkatrészt és felszerelést hoztak magukkal, az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat átadták, részt vettek a műszaki ellenőrzéseken, és mindkét autójuk megfelelt a szabályoknak. Elég emberük volt ahhoz, hogy felkészítsék az autókat a versenyzésre, és a lehetőségeikhez mérten mindent megtettek, hogy részt vegyenek a versenyen" – indokolta az FIA, hogy miért tekint el a szankciótól. A szövetség továbbá megerősítette, hogy a Manor akkor sem végzett volna időben a munkával, ha a munkastop ideje alatt is dolgoznak.

Tényleg versenyezni akartak

A Manor kitart amellett, hogy mindent megtettek az indulás érdekében. Szombaton a csapatfőnök John Booth tagadta, hogy csak jelképesen utaztak el Melbourne-be azért, hogy bebiztosítsák a tavalyi konstruktőri 9. helyezésükért járó pénzdíjat. „Megértem az emberek cinizmusát, de ha erről lenne szó, akkor nem hoztunk volna magunkkal 30 tonnányi felszerelést és 40 embert, valamint nem teljesítettük volna a beszállítóinkkal írt szerződésben foglaltakat, legyen szó akár a Pirelliről, akár a Ferrariról" – jelentette ki.

Noha a Manor megúszta a büntetést, a hírek szerint Bernie Ecclestone egyáltalán nem örül annak, hogy a tavalyi utolsó versenyeket is beleszámítva zsinórban a negyedik futamukat hagyták ki. Az F1 nagyura ugyanis még előleget is adott a pénzdíjból a Manornak, hogy biztosan eljussanak Ausztráliába. A múlt héten még úgy nyilatkozott, ha zsinórban a negyedik versenyüket is kihagyják, akkor komoly gondba kerülhetnek, az FIA döntése azonban valószínűleg megmenti az istállót.