Vágólapra másolva!
A Sauber és a Forma-1 érdekeit szem előtt tartva a holland lemondott a versenyzési jogáról, Nasr és Ericsson indulhat az Ausztrál Nagydíjon. Nem kizárt, hogy Van der Garde az idény későbbi szakaszában autóba ül.

Noha az ausztrál bíróság csütörtökön úgy döntött, Giedo van der Gardét illeti meg az Ausztrál Nagydíjon való indulás joga, a holland szombat reggel egy közleményben jelentette be, hogy lemond az indulásról.

Van der Garde azért perelte be a Saubert az idénynyitó előtt, mert érvényes szerződése ellenére az istálló mégis úgy döntött, hogy Marcus Ericssont és Felipe Nasrt indítja a 2015-ös szezonban. Van der Garde Hollandiában és Ausztráliában is pert nyert, Victoria állam legfelsőbb bírósága pedig a Sauber fellebbezését is elutasította, ezért az ítélet értelmében a hollandot illette meg a versenyzés joga. Mivel a Sauber a hétvége során semmit nem tett azért, hogy Van der Garde valóban autóba ülhessen, pénteken a csapatfőnök Monisha Kaltenbornt is bíróság elé idézték, és már a börtönbüntetés lehetősége is szóba került.

Van der Garde és a Sauber végül úgy döntött, megpróbálnak peren kívül közös megegyezésre jutni, és várhatóan a jövő hét elején döntenek a holland pilóta sorsáról. Van der Garde egyelőre csak az Ausztrál Nagydíjon való indulás jogáról mondott le, ezért elképzelhető, hogy a szezon hátralévő részében láthatjuk őt a versenyeken.

Ericsson megnyugodhat, Melbourne-ben nem kell átadnia a helyét Van der Gardénak Forrás: AFP/Mark Thompson

„Az autóversenyzés, és különösen a Forma-1 érdekeit tiszteletben tartva úgy döntöttem, lemondok a melbourne-i nagydíjra vonatkozó indulási jogomról" – nyilatkozta Van der Garde a szombati közleményben. „Mivel szenvedélyes autóversenyző vagyok, nagyon nehéz volt meghoznom ezt a döntést. Ugyanakkor szeretném tiszteletben tartani az FIA, a Sauber Motorsport, valamint Nasr és Ericsson érdekeit is."

Van der Garde hozzátette, a menedzsmentje a jövő héten folytatja a tárgyalásokat a Sauberrel, és „igyekeznek egy mindkét fél számára elfogadható megoldást találni." A svájci istálló is közleményben erősítette meg, hogy Van der Garde döntésének köszönhetően „az eredeti terveiknek megfelelően" folytathatják a hétvégét.

„A Sauber F1 Team azért jött ide, hogy versenyezzen az Ausztrál Nagydíjon, és mostantól csak erre fogunk koncentrálni" – jelentették ki. „A jövő hét folyamán már több információt is tudunk közölni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!