Vágólapra másolva!
A francia pilóta tavalyi balesete óta továbbra is kómában van, nem tudják, van-e remény a felépülésére. Grosjean neki ajánlotta a pontjait.

Romain Grosjean a vasárnapi Kínai Nagydíjon megszerezte idei első pontjait, amikor a 7. helyen ért célba, és az eredményét honfitársának, a tavaly Szuzukában balesetet szenvedett Jules Bianchinak ajánlotta. Mindketten csaknem egy évvel ezelőtt, Monacóban gyűjtöttek utoljára pontot, ott Grosjean épp Bianchi előtt végzett.

„Amikor átszeltem a célvonalat, azonnal eszembe jutott Jules" – mondta Grosjean. „Talán adhatok neki egy kis energiát a harchoz – én hiszek abban, hogy ha az ember nem adja fel, bármi sikerülhet neki."

„A baleset féléves évfordulója szörnyű nap volt. Rettenetesen éreztem magam, de a sisakomon velem van ő is, és annyi erőt próbálok adni neki, amennyit csak lehetséges. Közben pedig bízom a csodában."

Bianchi továbbra is kómában van Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Bianchi csapata, a Marussia-utód Manor autóira még mindig fel van festve az előtte tisztelgő #JB17 felirat, és a sportigazgatójuk, Graeme Lowdon azt állítja, a francia versenyző tragédiája is szerepet játszott abban, hogy mindenképpen meg akarták menteni a csőd szélén álló istállót.

„Jules-t ma is a csapatunk tagjának tekintjük, aki nehéz időket él át a kórházban. Mindannyian rengeteget gondolunk rá" – mondta. „A csapatszellem ma is nagyon erős, sok szép emléket őrzünk Jules-ról."

Még mindig kómában van

Bianchi a tavalyi Japán Nagydíjon szenvedett súlyos fejsérülést, amikor a nedves pályáról kicsúszva egy másik autót elvontató munkagépnek csapódott. Édesapja, Philippe a Nice-Matin című francia lapnak a hétvégén elárulta, hogy a 25 éves francia versenyző fél évvel a történtek után továbbra is kómában van.

„Csak annyit mondhatunk, hogy még mindig éppolyan erősen küzd, mint a balesete előtt, és azóta" – nyilatkozta. „Olyan, mintha minden nap egy maratont kellene lefutnia. Orvosi értelemben stabil az állapota. Nincsenek fizikai problémái. Az összes szerve önállóan, külső segítség nélkül működik."

A család még nem adta fel a reményt, hogy Bianchi felépülhet, bár Philippe tisztában van vele, hogy az ilyen sérülések esetében „a javulás rendkívül lassú." Szerinte a fia állapota így is „ég és föld" a baleset utáni napokéhoz képest, amikor az orvosok azt mondták, a gyógyulásra semmi remény nincs.

„Az orvosok szerint neurológiai szempontból most semmit nem tehetünk. Az a legfontosabb, hogy Jules folyamatosan érezze, ott vagyunk mellette" – magyarázta Philippe Bianchi. „Ezért váltjuk egymást az ágyánál nap mint nap: az édesanyja, az öccse, a nővére és én. Sőt Jules német barátnője, Gina is, aki jelenleg itt él velünk."

Az édesapa hozzátette, hogy egy ilyen tragédiával járó bizonytalanságot talán nehezebb feldolgozni, mint egy halálesetet. Elárulta, hogy Bianchinak vannak „aktívabb" napjai, amikor többet mozog, és megszorítja a családtagjai kezét, de nem tudni, hogy ezek szándékos mozdulatok, vagy csak önkéntelen reakciók.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!