Vágólapra másolva!
Dietrich Mateschitz talán az eddigi legkeményebb kritikáját fogalmazta meg a csapata hazai versenye előtt, szerinte hamarosan teljesen elfogyhat a Red Bull motivációja. Nem zárja ki, hogy még 2020 előtt kiszállnak a Forma-1-ből.

A Red Bull a vártnál sokkal gyengébben szerepel a 2015-ös idényben, és ezért nem titkoltan a motorszállítójukat, a Renault-t hibáztatják. A két fél között már az idény elején is nyilatkozatháború dúlt, s bár később megegyeztek, hogy elássák a csatabárdot, az istálló azóta is rendszeresen kritizálja a franciák gyenge erőforrásait.

A 2010 és 2013 között zsinórban négy bajnoki címet bezsebelő Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz az Osztrák Nagydíj előtt különösen kemény kritikát fogalmazott meg, és megint felvetette, hogy a Forma-1-ből kiábrándult csapat akár hátat is fordíthat a sportnak.

„Nemcsak az időnket és a pénzünket vették el, hanem tönkretették a motivációnkat és a lelkesedésünket is. Nincs olyan versenyző vagy kasztni, amellyel kompenzálni tudnánk a lóerőhátrányunkat" – mondta a Renault-ról a Speedweeknek nyilatkozva, hozzátéve, hogy a sportág szabályaival is komoly gondok vannak. „Az esélyeinket ráadásul az aerodinamikai szabályokkal is csökkentették, hiszen Adrian Newey-nak esélye sem volt rá, hogy tegyen valami csodát az első szárnyainkkal."

Mateschitz szerint elfogadhatatlan, hogy a Red Bullnak már az idény első felében sorozatos büntetésekkel kell számolnia a Renault-motor megbízhatatlansága miatt. „Még hány ilyen dolognak kell történnie ahhoz, hogy teljesen elveszítsük a lelkesedésünket?" – tette fel a kérdést.

A Red Bull megint kiszállással fenyegetőzik Forrás: AFP

Ki tudnának szállni

A Red Bullnak a 2016-os idény végéig van szerződése a franciákkal, és Mateschitz elárulta, hogy a csapat nem gondolkozik más alternatívában. Bár korábban felmerült, hogy újra a Ferraritól vásárolhatnak motorokat, a Red Bull nem szeretne háttérbe szorulni az olaszok gyári csapata mögött.

„Kapnánk egy olyan motort, amely a pontszerzéshez elég jó lenne, de soha nem lenne képes olyan teljesítményre, mint a gyári csapaté" – magyarázta. „A bajnokságban így esélyünk sem lenne, soha nem lennénk újra világbajnokok. Most azért nincs esélyünk, mert elvesztettük az aerodinamika terén szerzett előnyünket, így viszont lassan minden örömünket elveszítjük a Forma-1-ben."

Noha a Red Bull korábban 2020-ig elkötelezte magát a Forma-1-es részvétel mellett, Mateschitz szerint megoldható, hogy korábban kiszálljanak a sportból. „Hány csapat hagyta már ott a Forma-1-et az érvényes szerződése ellenére? Aki ki akar szállni, azt nem lehet visszatartani" – jelentette ki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!