Vágólapra másolva!
Maurizio Arrivabene cáfolta, hogy a finn csak jelentős fizetéscsökkentés árán maradhatott a Ferrarinál a 2016-os szezonra. A Ferrari főnöke fontosnak tartja, hogy ő a legnépszerűbb pilóta az F1-ben, de ez sem volt döntő szempont, amikor döntést hoztak a jövőjéről.

A múlt hétvégi Belga Nagydíj előtt erősítette meg a Ferrari, hogy a 2016-os szezonra is meghosszabbították az eddig utolsó világbajnokuk, Kimi Räikkönen szerződését. A finn pilóta ülése a nyár folyamán komoly veszélybe került, de a Scuderia végül nem igazolta le a helyére Valtteri Bottast, mivel a tempója nem volt elég meggyőző, és a Williams túl magas árat kért érte. Räikkönen továbbra is az F1 legnépszerűbb pilótája, de Arrivabene szerint nem ezért szavaztak bizalmat neki.

„A GPDA (a versenyzők szakszervezete) készített egy nagyon komoly és alapos kutatást arról, hogy mely pilótákat kedvelik a legjobban a rajongók, és Kimi végzett az élen” – emlékeztetett Arrivabene. „Nyilvánvaló, hogy nem ezért szerződtettük újra, ahogy nem is azért, mert szőke és kékszemű. Azért hosszabbítottunk vele, mert amikor egy új csapatot építünk, fenn kell tartanunk az egyensúlyt” – utalt Räikkönen tapasztalatára.

Räikkönen jövőre is jól keres majd a Ferrarinál Forrás: Ferrari

A finn teljesítményét sok kritika érte az elmúlt másfél év során, hiszen a Ferrarihoz való visszatérése óta csak egyszer állt dobogóra, és az 1,6-literes turbómotorok korszakának kezdetétől alig tudja legyőzni csapattársait. Arrivabene számára viszont fontos szempont, hogy jó csapatjátékos. „Kimi bajnok, és remekül kijön Sebbel, valamint nagyban hozzájárul a csapat fejlődéséhez is” – mondta a Räikkönenről, akinek megtartása mellett Sebastian Vettel is többször állást foglalt.

A sajtóban felmerült az is, hogy a finn veterán csak jelentős fizetéscsökkentés elfogadása mellett maradhatott a Scuderiánál, de Arrivabene cáfolta, hogy leárazták volna a becslések szerint az idén 18 millió eurót kereső pilótát. „Léteznek fapados légitársaságok, de egy bizonyos szint felett nem sok fapados sportolót látni. Ez igaz a focistákra, a pilótákra, és általánosságban bármilyen sportág atlétáira” – mondta Arrivabene.

Egy bennfentes mást mond

Arrivabene nyilatkozata nem cseng egybe a veterán F1-es szakblogger, Joe Saward értesüléseivel, aki úgy tudja, Räikkönen jövő januártól akár 75%-kal is kevesebbet kereshet az idei járandóságánál. Saward szerint ez nem csupán az eddigi teljesítménye miatt lehet így, hanem a tőzsdei bevezetésre készülő Ferrari a pénzügyi kimutatásait is szeretné racionálisabbnak mutatni, és mivel Vettel fizetése a következő években várhatóan emelkedni fog, Räikkönen új szerződése lehetőséget ad némi megszorításra.

Saward arról is beszámolt, hogy a hírek szerint a Williams 10 milliót kért Bottasért, azt viszont nem tudni, hogy angol fontban, euróban vagy dollárban, de a Ferrarinak nem ért meg ennyit. Räikkönen fizetésének lealkudásához viszont mindenképpen jól jöhetett egy másik jelölt nevének megemlítése. Közben úgy hírlik, hogy a Ferrari további három évre hosszabbított a technikai igazgatójával, így James Allisonnak sem kell aggódnia a 2016-ban lejáró megbízatása miatt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!