Vágólapra másolva!
Alig akarta elhinni, hogy két év után ismét dobogóra állhat. A Belga Nagydíjon kivételesen minden sikerült neki, a verseny végén nem is tudott uralkodni az érzelmein.

Romain Grosjean már a Belga Nagydíj időmérő edzésén meglepetést okozott a 4. helyével, a rajtrácson azonban egy büntetés miatt csak a 9. pozíciót foglalhatta el. A Lotus a versenyen is gyorsnak bizonyult, és Grosjean remek előzésekkel a dobogó közelébe került. A verseny záró szakaszában az eltérő taktikával versenyző Sebastian Vettelt üldözhette a frissebb abroncsain, a német autóján azonban az utolsó előtti körben felrobbant a jobb hátsó gumi, és a francia ölébe hullott a 3. hely.

„Csodálatos a mai eredmény, nemcsak nekem, hanem az egész csapatnak is" – lelkendezett Grosjean, aki a 2013-as USA Nagydíj óta először állhatott a dobogón. „Már a tegnapi kvalifikáción elért eredményemnek is örültem, de a mai verseny egyszerűen hihetetlen volt. Még most sem tudom elhinni, hogy sikerült."

Grosjean hozzátette, az elmúlt két idényben gyakran balszerencsés volt, Spában viszont „végre minden sikerült". „Az egész verseny során mindent beleadtam, végig igyekeztem kihozni a maximumot az autómból" – mondta. „Nagyszerű előzéseket mutattam be, és nagyon keményen hajtottam, hogy utolérjem Sebastiant. Balszerencsés, ami vele történt, de ilyen a versenyzés."

Grosjean elérzékenyült az utolsó körben Forrás: AFP

A francia elismerte, amikor az utolsó körben rájött, hogy a 3. helyen fog végezni, nehezen tudott uralkodni az érzelmein. „Még el is sírtam magam, annyira boldog voltam. Nem akartam, de előtörtek belőlem az érzelmek" – nyilatkozta.

A Lotusnak már égető szüksége volt egy jó eredményre, hiszen a csapatra nehéz idők járnak. Súlyos anyagi gondokkal küzdenek, a jövőjük is bizonytalan, és az eddigi futamokon nem tudták kihasználni az autójukban rejlő lehetőségeket. A Belga Nagydíj hétvégéjén ráadásul kiderült, hogy egykori tesztpilótájuk, Charles Pic beperelte őket, amiért tavaly nem teljesítették a szerződésében leírt feltételeket. Az Autosport úgy tudja, a két fél „előrelépéseket tett" az ügyben a hétvége során, de a végső megoldásra még legalább hétfőig várniuk kell.

A másik Lotusszal egyébként Maldonado kevésbé volt szerencsés, egyetlen kör megtétele után véget ért a versenye. „Még vizsgáljuk, mi volt a probléma az autómmal" – mondta. „Csalódott vagyok, mert ma jó volt a tempónk, de előfordul az ilyesmi. Most a következő versenyre koncentrálunk – Romain megmutatta, mire vagyunk képesek."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!