Vágólapra másolva!
Az istálló vezérigazgatója „garantálja”, hogy a csapat elutazik Szingapúrba és a szezon hátralévő versenyeire. A helyettes csapatfőnök is bizakodik, szerinte hamarosan bejelenthetik a tulajdonosváltást.

Noha a Lotus a Belga Nagydíjon megszerezte az idei első dobogós helyezését, a pályán kívül egyre nehezebb helyzetben vannak. Az anyagi gondjaik a bennfentesek szerint súlyosabbak, mint az elmúlt években bármikor: a Belga Nagydíj után néhány napra lefoglalták az autóikat, az alkalmazottak augusztusi bérét pedig Bernie Ecclestone fizette ki.

A Lotus most arra vár, hogy a Renault legalább részben felvásárolja a csapatot, biztosítva ezzel a hosszabb távú jövőjüket. Az üzlet részleteiről állítólag már megegyeztek, a papírok aláírása előtt a Renault ügyvédei most nézik át a szükséges dokumentumokat. Nem tudni, a Lotusnak még mennyit kell várnia a tulajdonosváltás véglegesítésére, és egyes hírek szerint a csapat olyan rossz anyagi helyzetben van, hogy a Renault segítsége nélkül már Szingapúrba sem tudnak elutazni.

A Lotus vezérigazgatója, Matthew Carter azonban pénteken határozottan tagadta, hogy veszélyben lenne a csapat indulása a következő versenyeken. „Garantálhatom, hogy ott leszünk Szingapúrban" – jelentette ki. „Egy hajó már el is indult a rakománnyal, jövő héten pedig a repülőgépen szállítandó felszereléseink is megérkeznek. Elutazunk Szingapúrba."

Carter nem tagadja, hogy a csapat bajban van, de bízik a pozitív végkifejletben. „Mindenki tudja, hogy anyagi gondokkal küzdünk, tele van a témával a sajtó. A háttérben viszont nagyon keményen dolgozunk, hogy megoldjuk ezeket a problémákat" – nyilatkozta. „Egyik problémánk sem végzetes, hiszen még mindig itt vagyunk, versenyzünk, és a jövőben is ezt fogjuk tenni."

A csapat főnökei szerint a Lotust az összes hátralévő versenyen láthatjuk Forrás: AFP

Minden versenyen elindulnak

Monza után még hét versenyt rendeznek a 2015-ös idényben, és Carter biztos benne, hogy mindegyiken részt tudnak venni. „Ami a szezon hátralévő részét illeti, megvan a költségvetésünk, és ennek megfelelően fogjuk működtetni a csapatot. Ott leszünk a versenyeken" – ígérte a vezérigazgató, aki nem árult el részleteket arról, hogy milyen fázisban járnak a tárgyalások a Renault-val.

„Csak annyit mondhatok, hogy egy bizonyos autógyártóval már hónapok óta tárgyalásokat folytatunk" – mondta. „Bízom benne, hogy ezzel valamilyen módon bebiztosíthatjuk a jövőnket. Azért mondom, hogy valamilyen módon, mert több lehetőségünk is van a jövőre nézve."

A Lotus helyettes csapatfőnöke, Federico Gastaldi szintén bizakodva beszélt a jövőről. „Hivatalosan nem erősíthetem meg, de van egy megérzésem – szerintem a felek hamarosan bejelenthetnek valamit" – mondta Monzában. „Ha a Renault már döntött, remélhetőleg a hivatalos bejelentésre sem kell sokat várni. Minél gyorsabban el kell kezdenünk dolgozni az új autónkon."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!