A Lotus cáfolja, hogy kihagyhat nagydíjakat

Forma-1, Kimi Räikkönen, Lotus F1 Team, Bahreini Nagydíj 2012
2012 Bahrain Grand Prix - Friday Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain 20th April 2012 Kimi Raikkonen, Lotus E20 Renault. World Copyright: Andrew Ferraro/LAT Photographic ref: Digital Image _Q0C5752
Vágólapra másolva!
Már hétfőn felmerült, hogy csődeljárás indul a Lotus ellen, de az enstone-i istálló állítólag a Renault képviselőinek segítségével egyelőre megmenekült. A szingapúri szabadedzések alatt ismét meghallgatáson kell részt venniük, de az ügyvezetőjük szerint az F1-es szereplésük nincs veszélyben.

Míg a Renault továbbra sem hozta meg a végső döntést a Lotus visszavásárlásáról, az enstone-i istálló egyre mélyebb pénzügyi válságba süllyed. A múlt héten kiderült, hogy Pastor Maldonado szponzora egyelőre nem fizet nekik, így egyre több beszállítójuk vár a pénzére, a béreket Bernie Ecclestone állta, és már a brit adóhatóság is követeléseket támaszt a Lotus felé. A csapat menedzsmentje ezért rögtön az Olasz Nagydíj után kénytelen volt hazautazni egy tárgyalásra utazni, amelyen a vállalat csődvédelme is felmerült.

A brit adóhatóság a csődeljárás megindítását kezdeményezte a londoni Legfelsőbb Bíróságon, de az ügy további tárgyalását szeptember 18-ra, a Szingapúri Nagydíj pénteki szabadedzéseinek napjára halasztották el. A Telegraph szerint ez a Renault képviselőinek köszönhető, akik kimentették a Lotust a szorult helyzetből, de a tudósítás nem tér ki arra, hogy ezt pontosan milyen eszközökkel érték el.

Visszatérhet a Renault a Lotushoz, de kérdés, hogy talpon tudnak-e maradni addig Forrás: Lotus F1 Team

Ennek ellenére, Matthew Carter, a Lotus ügyvezetője Monzában kijelentette: „Garantálhatom, hogy ott leszünk Szingapúrban. A tengeren szállított egyik konténerünk már kihajózott, a légi úton közlekedő szállítmány pedig a héten indul” – magyarázta. „A pénzügyi nehézségeinkkel tele van a sajtó, mindenki tisztában van velük. Keményen dolgozunk a háttérben, hogy rendezzük a helyzetet. Egyik probléma sem végzetes. Még itt vagyunk, versenyzünk, és ez így is marad.”

Carter elmondta, hogy a Renault-val való tárgyalások folyamatban vannak, ezért reméli, "hogy így vagy úgy, de biztosítják a jövőnket, és amikor ezt mondom, arra gondolok, hogy egynél több lehetséges út áll előttünk, amely a csapat jövőjének megszilárdítása felé vezet” – utalt arra, hogy nem csak a Renault-n múlhat a Lotus túlélése. „A szezon további versenyeire rendelkezésünkre áll a költségvetés, tartjuk is magunkat hozzá, és ott leszünk a futamokon” – jelentette ki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!